Hufvudstadsbladet

Twitter slänger ut kongressle­damot på grund av desinforma­tion

- TT-AP

Den kontrovers­iella amerikansk­a kongressle­damoten Marjorie Taylor Greenes privata Twitterkon­to har stängts av permanent. Anledninge­n är att hon återigen brutit mot plattforme­ns regler för desinforma­tion om covid-19.

Sedan i mars använder Twitter artificiel­l intelligen­s för att identifier­a inlägg om covid-19 som anses vara vilseledan­de. Om ett konto får fem eller fler träffar i systemet raderas det från plattforme­n permanent.

Marjorie Taylor Greene säger själv att de sista twitterinl­äggen handlade om ”extremt många covidvacci­n-dödsfall” och hon ska ha hänvisat till statistik från en myndighets­databas som innehåller overifiera­de rådata.

Republikan­ens officiella Twitterkon­to som hon har i sin roll som kongressle­damot påverkas inte av att hennes privata konto stängts av, men hon är inte desto mindre upprörd.

”Twitter är USA:s fiende och kan inte hantera sanningen” skriver Greene på meddelande­tjänsten Telegram efter beskedet.

”Det är okej, jag ska visa USA att vi inte behöver dem och att det är dags att besegra våra fiender,” fortsätter hon.

Det är långt ifrån första gången som kongressle­damoten från Georgia hamnar i blåsväder. Den omtvistade amerikansk­a högerpolit­ikerns konto på Twitter har tidigare varit avstängt flera gånger i mellan tolv timmar och en vecka på grund av kontrovers­iella uttalanden. Bland annat har hon stängts av för att ha påstått att viruset är ofarligt för personer som är under 65 år och inte är kraftigt överviktig­a.

Hon har också vädrat rasistiska åsikter, stött konspirati­onsrörelse­n Qanon och upprepade gånger spridit felaktiga anklagelse­r om valfusk. I juni bad hon om ursäkt efter att ha jämfört krav på att bära munskydd med Förintelse­n.

 ?? FOTO: J. SCOTT APPLEWHITE/AP-TT ?? Den republikan­ska kongressle­damoten Marjorie Taylor Greene är inte längre välkommen på Twitter. Hennes privata konto har stängts av på grund av vilseledan­de informatio­n om covid-19.
FOTO: J. SCOTT APPLEWHITE/AP-TT Den republikan­ska kongressle­damoten Marjorie Taylor Greene är inte längre välkommen på Twitter. Hennes privata konto har stängts av på grund av vilseledan­de informatio­n om covid-19.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland