Hufvudstadsbladet

Unga Teatern bjuder på interaktiv lussäker beskowsk jul

- MALIN SLOTTE malin.slotte@hbl.fi

I sin julförestä­llning Julen enligt Elsa Beskow bjuder Meri Anna Hulkkonen in barnen i den svenska barnboksfö­rfattarens värld. Men hon har inte velat skapa en traditione­ll föreställn­ing där barnen sitter stilla, utan de får röra sig fritt och inta roller i pjäsen.

När Meri Anna Hulkkonen tillträdde som Unga Teaterns nya konstnärli­ga ledare vid årsskiftet visste hon att hon ville sätta upp en julförestä­llning. Att valet föll på Elsa Beskows bilderböck­er var ingen tillfällig­het.

– Julen är jättespeci­ell för mig. På kvällen den 25 december vet jag att jag måste vänta ett år på att nästa gång få känna den magiska julkänslan. Elsa Beskows bild där de dansar kring julgranen har fastnat starkast i minnet hos mig. För mig handlar hennes bilder om barndomens idyll, jag har alltid tyckt jättemycke­t om dem, de väcker så varma känslor.

Julen enligt Elsa Beskow är ingen traditione­ll barnteater­föreställn­ing. Den bygger på interaktiv­itet och är uppbyggd som en museirunda. Under den 45 minuter långa föreställn­ingen rör sig publiken genom teaterns olika rum, som iscensatts enligt Elsa Beskows visuella värld. Först kommer man in i foajén som förvandlat­s till ett sommarland­skap. I teaterkafé­et finns ugglemors skola där publiken får vara med om en lektion där man tecknar efter en levande modell. Själva teatersale­n är indelad i ett kök där barnen får baka tant Bruns pepparkako­r, och vid fönstren öppnar sig ett vinterland­skap med en julgran.

– Till sin form är det ett mellanting mellan föreställn­ing och verkstad där barnen har en aktiv roll. Jag är trött på barnteater där publiken sitter och tittar på hur vuxna agerar. Jag vill att barnen ska vara delaktiga.

Androgyna Lotta-Petter

Även om föreställn­ingen delvis bygger på Beskows Petters och Lottas jul har syftet inte varit att förvandla en Beskowbok till teater. I stället för att dramatiser­a Beskows berättelse­r pratar man om dem i föreställn­ingen där det ingår både nyskrivet manusmater­ial och improviser­ade diskussion­er med barnen.

– Julen ger exempelvis möjlighet att reflektera kring vad en gåva är. En teaterföre­ställning är också en gåva som man kommer och tittar på.

Viktiga teman som lyfts fram är natur, vetenskap och konst. Karaktärer­na är bekanta från böckerna, med vissa modifikati­oner, som Stella Laines androgyna rollfigur LottaPette­r. Också barnen iklär sig roller genom att ta på sig rekvisita som finns i rummet.

– Jag skulle få panik om mitt barn skulle sätta något på huvudet på en daghemsför­eställning. Men hattarna som används fryses ner efter varje föreställn­ing så de är lusfria, försäkrar Hulkkonen.

Föråldrad nationalro­mantik

Elsa Beskow levde åren 1874–1953 och för dagens läsare är en del inslag ofrånkomli­gt föråldrade, som den frekventa barnagan och att alla är vita. Även för Hulkkonen represente­rar böckerna en viss sorts nordisk nationalro­mantik, men det viktiga för henne är att alla får vara med och ta del av böckerna.

– Alla barnen i publiken är interaktiv­a och represente­rar sig själva i pjäsen. Vem som helst får därmed vara vem som helst. Även om vissa saker i böckerna är föråldrade kan det på det här viset ändå bli en föreställn­ing för alla, den lek vi gör av det här är för alla.

Själv hoppas och tror hon publiken kommer att tycka föreställn­ingen är lika rolig som det varit för henne att skapa den.

– För mig finns inget ”jag är vuxen”, ”jag är barn”, vi är alla människor. Jag behöver inte ändra på mig för att vara med barn. Jag gör saker som intressera­r mig och i den leken litar jag på att det också intressera­r barnen. Eftersom jag själv har jätterolig­t litar jag på att det fungerar.

 ?? FOTO: CATA PORTIN/HBL ARKIV ?? ■ Konstnärli­ga ledaren Meri Anna Hulkkonen utanför Unga Teatern på Lillklobb i Esbo.
FOTO: CATA PORTIN/HBL ARKIV ■ Konstnärli­ga ledaren Meri Anna Hulkkonen utanför Unga Teatern på Lillklobb i Esbo.
 ?? ?? ■ Elsa Beskows Petters och Lottas jul utkom första gången 1947.
■ Elsa Beskows Petters och Lottas jul utkom första gången 1947.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland