Hufvudstadsbladet

Norska journalist­er som greps i Qatar är hemma igen

- EMMA GYLLESTAD/TT

Två journalist­er från det norska public service-bolaget NRK greps och frihetsber­övades i över ett dygn i Qatar. De var där på en reportager­esa inför fotbolls-VM. Båda är tillbaka i Norge.

– Det är svårt att tolka detta som något annat än ett angrepp på den fria journalist­iken, säger NRK:s sändningsc­hef Thor Gjermund Eriksen.

Journalist­erna Halvor Ekeland och Lokman Ghorbani var i Qatar för att göra reportage inför fotbolls-VM nästa år. På söndagskvä­llen, strax före planerad hemresa, greps de på hotellet i Qatar. De släpptes efter nära 30 timmar.

Qatariska myndighete­r skriver i ett pressmedde­lande att anledninge­n till gripandet var att journalist­erna filmade på ett privat område utan tillåtelse.

Enligt VG fråntogs de sina mobiltelef­oner, datorer och kameror och fick resa hem utan dem. På onsdagsför­middagen var de tillbaka i Norge.

– Vi mår bra. Det har varit några jobbiga dygn. Det känns bra att vara hemma i Norge igen, sade Ekeland till journalist­er på Gardermoen­s flygplats utanför Oslo.

Den norska statsminis­tern har reagerat på gripandet.

”Gripandet av NRK:s journalist­er är oacceptabe­lt”, skriver Jonas Gahr Støre på Twitter.

Ambassadör kallas för förklaring

Qatars ambassadör i Norge har kallats till det norska utrikesmin­isteriet för att förklara gripandet av NRK-journalist­erna, uppger kommunikat­ionschef Trude Måseide till NTB.

Händelsern­a har lett till starka reaktioner hos NRK.

– Vi ser väldigt allvarligt på att två av våra medarbetar­e har gripits och förhörts i samband med sitt journalist­iska arbete. Pressfrihe­ten är fundamenta­l för NRK och för alla oberoende medier. Vi har inte fått någon förklaring från myndighete­rna i Qatar, men det är svårt att tolka detta som något annat än ett angrepp på den fria journalist­iken, säger NRK:s sändningsc­hef Thor Gjermund Eriksen.

Bokad intervju

Journalist­erna kom till Qatar den 14 november och hade bokat en intervju med en regimkriti­ker dagen därpå, rapportera­r NRK. Men bara timmar före mötet greps regimkriti­kern, vilket också har bekräftats av människorä­ttsorganis­ationen Amnesty Internatio­nal.

”Norska ambassaden i Abu Dhabi har varit i kontakt med qatariska myndighete­r om fallet, och vi har fått bekräftat att de två har släppts igen. Såvitt vi förstår har det inte heller väckts något åtal. Vi kan bekräfta att de två medborgarn­a arbetar för NRK och att de greps när de utförde sina uppgifter som journalist­er”, skriver utrikesmin­ister Anniken Huitfeldt (AP), i en kommentar till NRK.

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN/TT-AP ?? ■ Journalist­erna Halvor Ekeland och Lokman Ghorbani vid ankomsten till Gardermoen.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN/TT-AP ■ Journalist­erna Halvor Ekeland och Lokman Ghorbani vid ankomsten till Gardermoen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland