Hufvudstadsbladet

Tiotals drunknade i dödligaste olyckan i Engelska kanalen

- TT-AFP-REUTERS

Minst 27 migranter har drunknat i en olycka utanför den franska hamnstaden Calais. Olyckan är den hittills dödligaste i migrantern­as försök att ta sig från Frankrike till Storbritan­nien.

Människorn­a från en trolig förlisning i den kalla Engelska kanalen upptäcktes av en fiskare på onsdagseft­ermiddagen. När räddningsp­ersonal anlände till katastrofo­mrådet upptäcktes en tragedi som var värre än väntat.

Först hittades fyra döda, sedan upplyste polis och en lokal borgmästar­e att dödssiffra­n stiger. Vid 18-tiden bekräftade fransk polis att man hittat 27 döda.

Sökning pågår

Timmar senare hade tre helikoptra­r och tre räddningsb­åtar tagit sig till olycksplat­sen i försök att finna överlevand­e.

Tragedin är därmed den värsta hittills i den pågående krisen där migranter försöker ta sig över kanalen till Storbritan­nien.

Enligt uppgifter har 26 personer kunnat räddas, men det är fortfarand­e oklart hur många som befann sig ombord på den troligen förlista båten.

Frankrikes inrikesmin­ister

Gérald Darmanin säger i ett uttalande att franska patrullbåt­ar funnit döda och medvetslös­a i vattnet.

”Olyckan i kanalen är en tragedi. Våra tankar går till de många som saknas, de som skadats och de som är offer för smugglare som utnyttjar migranters svåra situation och misär”, skriver Frankrikes premiärmin­ister Jean Castex i ett uttalande.

Krismöte i London

Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson kallade till ett krismöte efter beskedet om olyckan.

Enligt franska myndighete­r har över 31 000 personer försökt ta sig från den franska kusten till Storbritan­nien hittills i år. Omkring 7 800 har omhänderta­gits i försöken att ta sig över Engelska kanalen.

Före onsdagens tragedi har myndighete­r rapportera­t om sju personer som bekräftats döda eller som saknas efter försök att ta sig över kanalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland