Hufvudstadsbladet

Sällström vill utnyttja sin snabbhet mot svensk stjärnback

Sverige borta i VM-kvalet är den tuffaste matchen av alla för Finland. Men alla tiders finska målskytt i landslaget, Linda Sällström räds inte utmaningen.

- JONAS VON WENDT

– De är människor precis som vi. Ett bra lag är det och de har nått massiva resultat under senare år men några övermännis­kor är de inte, säger Sällström.

Utanför faller regnet lätt, det är grått och Bollplans gräsmatta bredvid Bollförbun­dets kontor har sett bättre dagar. Vintern är i antågande också i Helsingfor­s.

Samma sak i Göteborg där laget samlas på måndag inför kvalmatche­n på Gamla Ullevi på torsdag. Cirka 12 000 biljetter har sålts vilket kan betyda att det blir ganska nära utsålt.

Senast de två lagen möttes på Gamla Ullevi var under EM i Sverige 2013. Då vann Sverige med 5–0 efter en överlägsen uppvisning.

– Jag satt på läktaren med ännu en svår knäskada och var förbannad och besviken på att jag inte kunde medverka. Då målen började rulla in var jag kanske inte lika besviken längre, säger Sällström.

Också landslagst­ränaren Anna Signeul fanns på plats på Gamla Ullevi den gången. Då gick den finska matchplane­n rejält på tok.

Vad ska Finland göra annorlunda nu? – Då gick väl det mesta Sveriges väg samtidigt som det var nervöst i de finska leden. Nu gäller det för oss att inte ha för stor respekt för Sverige. Vi måste våga och tro på oss själva, säger Signeul.

Hemmaförlu­sten mot Irland senast kom olägligt och en eller flera poäng skulle sitta fint i Göteborg.

– Vi är utmanare, inget snack om saken. Men det betyder inte att vi skulle vara chanslösa. Vi åker dit ner för att försöka vinna, som vi alltid gör, säger Signeul.

– All press ligger på Sverige och det ska vi försöka dra nytta av, menar Sällström.

Spelarna från den finska ligan har avslutat säsongen för cirka en månad sedan. Men enligt Sällström är det inga problem.

– Vi har tränat med HJK hela tiden så jag är i form.

– De spelare som inte kunnat träna med ett lag har följt ett personligt träningspr­ogram. Så vi är förberedda, säger Signeul.

Väldigt många av de svenska spelarna håller till i absoluta toppklubba­r ute i Europa. Realspelar­en Kosovare Asllani kommer visserlige­n inte till spel men stjärnglan­sen är garanterad ändå.

I backlinjen är det PSG, Chelsea och Bayern München som gäller. Magdalena Eriksson i Chelsea har Sällström spelat med i Linköping.

Eriksson är bollsäker och bra i uppspelen men inte den snabbaste mittbacken. Det märktes tydligt då hennes Chelsea blev demolerat av Barcelona i Champions Leaguefina­len i våras.

– Hoppas vi kan få in bollar på djupet som jag kan löpa på. Eriksson är inte lika snabb som jag.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Några övermännis­kor är de inte, säger Linda Sällström som hoppas kunna skapa problem i de svenska leden
■ med sin snabbhet.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Några övermännis­kor är de inte, säger Linda Sällström som hoppas kunna skapa problem i de svenska leden ■ med sin snabbhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland