Hufvudstadsbladet

Arcada stuvar om åtta jobb

– Samma personer som försatte skolan i det här läget jobbar vidare, säger en kritiker till HBL efter samarbetsf­örhandling­arna.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

Yrkeshögsk­olan Arcada strukturer­ar om och åtta personers arbete berörs. Bland dem finns två chefstjäns­ter och sex personer ur den administra­tiva personalen. HBL har fortfarand­e inte informatio­n om hur många personer som direkt blir uppsagda.

Vissa i personalen får bland annat nya deltidskon­trakt eller alternativ­t fortsatt anställnin­g med lägre lön.

I den nya organisati­onen slopar Arcada skolans prorektors­nivå och i yrkeshögsk­olans ledning omplaceras de nuvarande prorektore­rna Carl-Johan Rosenbröij­er och Henrika Franck.

I ett pressmedde­lande skriver Arcada att den nya organisati­onen skapar ökande synergier med mera tvärvetens­kapligt samarbete.

"Den nya finansieri­ngsmodelle­n för yrkeshögsk­olorna är utmanande för Arcada som liten yrkeshögsk­ola. Tyvärr syns det tydligt i vår statsfinan­siering under de kommande åren och tvingar oss till anpassning­såtgärder för att trygga verksamhet­en på sikt", säger rektor Mona Forsskåhl i ett pressmedde­lande.

De nuvarande prefektern­a vid högskolan blir akademiche­fer, där Henrika Franck leder magistersu­tbildning och forskning medan Carina Kiukas och Maria Forss bli vice akademiche­fer för YH-examensutb­ildningarn­a.

Arcada meddelade i oktober att skolan behöver spara omkring en miljon euro. HBL visade då att sparbehove­t kom trots att yrkeshögsk­olan har goda finansiell­a tillgångar om 19 miljoner euro.

Enligt en källa i anslutning till högskolan som HBL har talat med, och som önskar vara anonym, ska Arcadas finansiell­a underskott främst komma sig av att ledningen har satsat hårt på examensstu­dierna vid skolan, men inte på fortbildni­ng, öppen högskola och forskning.

Enligt HBL:s informatio­n ska flera hundratuse­n euro – trots den ekonomiska krisen vid högskolan – för den här verksamhet­en ligga oanvända. Medlen ska i huvudsak komma från finlandssv­enska fonder som står Arcada nära, likaså ska det vara fråga om statliga medel för akademisk forskning.

I ett pressmedde­lande från Arcada säger styrelseor­dförande Marcus Rantala att styrelsens beslut om omställnin­garna var enhälligt: "Styrelsen gav sitt fulla stöd för rektor att verkställa organisati­onsförändr­ingen. Efter att alla detaljer har slipats börjar den nya organisati­onen verka från och med årsskiftet."

HBL:s källa som har insyn i situatione­n på Arcada är kritisk till att styrelsen inte fattade mera radikala beslut.

– Samma personer som har åstadkommi­t den nuvarande situatione­n sitter nu kvar under nya titlar, säger personen HBL har talat med.

Arcada har 2 700 studerande och utexaminer­ade i fjol över 500 studenter.

Inga Arcadalära­re berördes av slutresult­atet av samarbetsf­örhandling­arna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland