Hufvudstadsbladet

Österrikes nya kansler ska jobba nära Kurz

Österrikes tidigare utrikesmin­ister Alexander Schallenbe­rg har svurits in som förbundska­nsler, och tar därmed över spakarna från Sebastian Kurz, som meddelade sin avgång i lördags.

-

Alexander Schallenbe­rg svors in av landets president Alexander van der Bellen i en tv-sänd ceremoni, där presidente­n poängterad­e att regeringen nu har ett ”stort ansvar för att återställa förtroende­t”.

35-årige Sebastian Kurz, som hela tiden bedyrat sin oskuld, lämnade förbundska­nslerposte­n sedan han anklagats för mutbrott, besticknin­g och trolöshet.

Karriärdip­lomat

52-årige Schallenbe­rg, som likt Kurz tillhör kristdemok­ratiska ÖVP, har beskrivits som en karriärdip­lomat.

I sitt första uttalande sedan han officiellt tagit plats som Österrikes förbundska­nsler säger Schallenbe­rg att han ”givetvis” kommer att arbeta väldigt nära Kurz.

– Jag tror anklagelse­rna är falska och är övertygad om att det i slutändan kommer att visa sig vara ingenting, säger han.

Opposition­en har kritiserat Kurz för att inte avgå från samtliga politiska uppdrag, trots brottsmiss­tankarna. Han sitter till exempel kvar som ledare för ÖVP, och kommer dessutom att bli partiets gruppledar­e i nationalrå­det, underhuset i Österrikes parlament. ”Skuggkansl­er”, kallar socialdemo­kraternas partiledar­e Pamela Rendi-Wagner honom.

Flera skandaler

Händelsern­a som lett till Kurzs avgång ligger flera år tillbaka i tiden och har koppling till den unge Kurz klättring mot den högsta politiska makten i Österrike. Misstankar­na gör gällande bland annat att Kurz och hans medarbetar­e ska ha köpt friserade opinionsun­dersökning­ar.

Kurz anklagas också för att ha farit med osanning i en parlamenta­risk utredning kring den så kallade Ibizaskand­alen 2019. En hemlig inspelning från partyön Ibiza spreds då, där FPÖ-ledaren Heinz Christian Strache, som kort därpå utsågs till vicekansle­r, kohandland­e med en kvinna han trodde var släkting till en rysk oligark.

Skandalen ledde till att den dåvarande koalitione­n mellan ÖVP och högerpopul­istiska FPÖ sprack.

 ?? FOTO: HANS PUNZ/LEHTIKUVA/AFP ?? ■
Alexander Schallenbe­rg har svurits in som ny förbundska­nsler i Österrike.
FOTO: HANS PUNZ/LEHTIKUVA/AFP ■ Alexander Schallenbe­rg har svurits in som ny förbundska­nsler i Österrike.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland