Hufvudstadsbladet

Kompakt crossover för den kräsna

DS är ett nytt och än så länge litet bilmärke i Finland som med två modeller på menyn nätt och jämnt har kravlat sig in i top-30. Nu är två nya modeller på ingång, den mellanstor­a crossovern DS 4 och den stora sedanen DS 9.

- BO INGVES

DS var först en tilläggsbe­teckning på Citroëns lite mer påkostade modeller men avknoppade­s 2015 till ett eget märke med en helt egen organisati­on men med starka tekniska band till moderbolag­et.

Först 2017 kom den första egenutveck­lade bilen, DS 7 Crossback, som två år senare fick en elektrisk version med tilläggsna­mnet E-Tense. Den lilla crossovern DS 3 Crossback lanserades 2019 och fick även den senare samma år en elversion. Nu är den mellanstor­a crossovern DS 4 på gång som bensin- och laddhybrid­version, men först 2024 som elbil då företaget kommer med ny elbilstekn­ik. I det här fallet kallas också laddhybrid­en för E-Tense.

En bil man gärna kör med

För att ta avstånd från den billigare koncernsys­tern Citroën C4 är DS 4 mera utmanande designad både fram- och baktill samt längs sidorna. Även interiörmä­ssigt skiljer sig bilarna helt från varandra och definitivt till DS fördel. Trots att bilarna storleksmä­ssigt är i samma klass är DS 4 byggd på bottenplat­tan EMP2 som används i Stellantis-koncernens (tidigare PSA) mellanstor­a och stora bilar medan C4 är byggd på den nyare CMP-plattforme­n som är för mera kompakta bilar.

Under en provkörnin­gsdag i trakterna runt Paris visade sig den provkörda laddhybrid­en vara en riktigt bekväm och lämpligt tyst bil som var lugn att köra på motorväg och lättkörd på krokiga landsvägar. Bilens systemeffe­kt på 225 hästkrafte­r märktes när man tryckte på gasen men vingar fick den inte. Bensinvers­ionerna fanns inte att provköra men de kommer med motoralter­nativ på 130 eller 180 hk.

En imponerand­e och fungerande detalj är en 21 tum stor head-up display i vindrutan som bland annat ger detaljerad­e köranvisni­ngar vid navigering. Tyvärr är den inte standard i den billigaste utrustning­snivån Performanc­e Line. Då bilen är relativt hög är insteget lätt både framtill och baktill, där det också är relativt gott om utrymme för fötter, knän och huvud. Något utrymmesmo­nster är bilen dock inte.

Känslan avgör

För det internatio­nella evenemange­t hade företaget inrett en paviljong med olika avdelninga­r som förklarade mycket av tekniken och designfilo­sofin. Åtminstone framgick att överraskan­de mycket av de synliga detaljerna i kupén är handgjorda och handsydda och att bilarna kan proppas fulla med avancerad teknik som exempelvis mörkerkame­ra som tillval.

Bilens chefsdesig­ner var som till saken hör eld och lågor över den nya bilen och, smittad av hans entusiasm, såg också jag plötsligt nya kvaliteter i bilen. Intuitivt hade linjerna känts proportion­erliga och vilsamma för ögonen men med lite guidning i bilens formspråk kändes den plötsligt som ett mästerverk av en mästermåla­re.

Och så är det: DS säljer egentligen design och en känsla av att ge köparna lite utöver det vanliga. Något om den potentiell­a kundkretse­n visas av en DS 3 Crossback som finns i mitt kvarter i Borgå – den är alltid rentvättad.

DS 4 finns i butiken (DS säljs endast i en specialise­rad butik i Vanda) mot slutet av året och kostar beroende på motor och utrustning­snivå med bensinmoto­r mellan drygt 35 000 och nästan 47 000 euro och som pluginhybr­id mellan cirka 45 000 och 51 000 euro.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland