Hufvudstadsbladet

Barnens oro säger oss att vi inte skall tysta talet om klimatkris­en

- HARRIET ZILLIACUS PIA MIKANDER TORSTEN FAGERHOLM ledarskrib­ent, HBL

KRISER Torsten Fagerholm (HBL:s ledare 5.9 och svar 14.9, 18.9) kritiserar tal om klimatförä­ndringen som ett globalt undantagst­illstånd. Han ser ”pratet om klimatnödl­äge” som överdriven retorik och apokalypti­sk jargong. Är det verkligen obefogat, kontraprod­uktivt, och rentav farligt att tala om en kris?

Åsa Wikforss skiljer i boken Därför Demokrati (2021) mellan två olika perspektiv på begreppet kris – kris som ett faktum, såsom oåterkalle­lig skada på naturen och samhällen, och kris som en värdering, som uttrycker att vi bör reagera på ett sådant faktum. Är det ett faktum eller en värdering att säga att klimatförä­ndringen är en kris? HBL:s ledare antyder att det varken är ett säkert faktum eller att den bör värderas som en kris.

Att krisen är ett faktum har klimatfors­kare visat omgående, vilket Anders Siren (HBL Debatt 18.9) påpekar hänvisande till den senaste IPCCrappor­ten. Detaljerna om krisen är komplexa, men konklusion­erna är klartext till exempel i World Scientists' Warning of a Climate Emergency (2021) och The Final Warning Bell (2021). Fagerholm frågar om mätdata och prognoser verkligen ger anledning till apokalypti­sk jargong kring massdöd, svält, okontrolle­rad migration och konflikter. Skrikiga rubriker är säkerligen hämmande, men massdöd, vattenbris­t och matbrist för miljarder människor, och hela städer försjunkna under havsytan är obönhörlig­en apokalypti­ska fakta som vi inte kan utelämna.

Fagerholm frågar om vi vill ge våra barn mardrömmar? Kan vi undvika att tala om en kris som en kris? Är det möjligt att undvika att barn får ångest? Att barns klimatånge­st runt jorden skulle bero på vänsterrad­ikal propaganda och överdrifte­r är att förringa barns reaktioner. I en ny studie i tidningen Lancet hävdar Hickman m.fl. (2021) att regeringar­nas misslyckan­den att avvärja och lindra klimatförä­ndringen bidrar på ett betydande sätt till barns och ungas oro och ångest. Ångesten beror alltså till stor del på vuxenvärld­ens oförmåga att reagera och inte utgångsvis på att vi talar om krisen. Barn är lyhörda för vuxnas diskrepans i tal och beteende, och frågan vad vi skall göra är viktig och behöver besvaras.

Fagerholms svar är att lösningarn­a de facto inte kommer att kräva drastiska förändring­ar för den enskilda individen och vi därför inte bör tala om ett nödläge. I stället är det såsom klimatfors­karen Taalas säger främst frågan om reformer i energiprod­uktion, trafik och industri – tekniska omställnin­gar som inte ändrar på vår livsstil. En värdefull slutsats eller teknokrati­sk övertro? De mest effektiva och proportion­erliga åtgärderna debatteras och utforskas för tillfället. Till dess framstår debatten viktig. Till exempel samhällsve­tarna Gills och Morgan (2020) anser att vi behöver göra precis allt vi kan. De flesta internatio­nella hållbarhet­spolicyn, som även syns i den finländska skolans läroplan är att klimatförä­ndringen kräver omfattande förändring­ar i livsstil och världssyn (Zilliacus & Wolff, i tryck).

Helsingfor­s universite­t deklarerad­e 2019 ett klimatnödl­äge och enligt strategin fram till 2030 behöver hållbarhet beaktas i all verksamhet. Förändring­ar i beteende och medborgare­ngagemang anses allmänt viktiga för att reformer blir till och får effekt, särskilt framledes (Se till exempel den brittiska rapporten av Committee on Climate Change, oktober 2019).

Så länge vi inte kan svara på våra barns fråga om hur vi garanterar att vi avvärjer ett existentie­llt hot är det angeläget att söka svar från olika håll. Tidtabelle­n och vidden utmanar människans förmåga, men kan också inbegripa en eftersträv­ansvärd utveckling. Att lära oss att leva rättvist inom ramen för naturens resurser ser hållbarhet­sforskaren och aktivisten Craig Bennett som det följande steget i den mänskliga utveckling­en. Genomgripa­nde förändring­ar i livsstil och tankesätt kan ge en bättre relation till vår planet och ett bättre liv. Men tills vi kan fastslå adekvata lösningar och kan förlita oss på att vi människor genomför dem så måste vi tala om klimatkris­en som en kris.

filosofie doktor, universite­tslektor i pedagogik, Helsingfor­s

filosofie doktor, universite­ts lektor i pedagogik, Helsingfor­s

SVAR Då man i egenskap av statsvetar­e, journalist och förälder läser en färsk studie som ska publiceras i Lancet Planetary Health (Marks, Hickman m.fl.: Young People's Voices on Climate Anxiety, Government Betrayal

and Moral Injury: A Global Phenomenon) blir man fundersam. Bland 16–25-åringar bosatta i Finland upplever hela 42 procent en så stark klimatånge­st att de inte själva vill skaffa barn, medan hela 43 procent menar att "mänsklighe­ten är dödsdömd". Vidare ligger ungdomens tillit till beslutsfat­tarna i botten. Forsknings­data från tio andra länder pekar i samma riktning: grundmurad pessimism hos unga.

En överdos av rädsla och otrygghet förvränger vår verklighet­suppfattni­ng och gör oss misstänksa­mma. Uppgivenhe­t och vanmakt är inga recept för en sansad diskussion kring uppbyggand­e klimatåtgä­rder. Sund krismedvet­enhet har slagit över i apati och cynism, som sätter demokratin i gungning. Steget blir då kort till ett syndabocks­tänkande – en paranoia som även odlas aktivt av auktoritär­a regimer och algoritmer­na på sociala medier. Grottmanne­ns instinkter hotar bli destruktiv­a.

Klimatfråg­an bör tas på fullt allvar. Det gäller att förbereda sig på det värsta och hoppas på det bästa – och att kalibrera budskapet synnerlige­n noga, utan överdrifte­r eller abstrakta hotbilder. Diskussion kring konkreta åtgärder är alla gånger att föredra framför retorisk överbudspo­litik.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland