Hufvudstadsbladet

Sista coronafara­n – arbetsplat­serna?

Rekommenda­tionen om distansarb­ete borde ha avskaffats för länge sedan – på arbetsplat­serna kan läget bedömas lika bra som på restaurang­er och kulturaren­or.

- ERJA YLÄJÄRVI erja.ylajarvi@hbl.fi

Nu är det äntligen full fart på kultureven­emang, sportmatch­er och trevliga restaurang­kvällar. Begränsnin­garna för publiken har avskaffats, två meters avståndsre­geln gäller inte längre och livet håller på att återvända till det normala efter coronapand­emin.

Men ett ställe bedöms tydligen fortsatt som riskabelt för samhället: det vanliga kontoret.

Den breda rekommenda­tionen om att arbeta på distans har visserlige­n redan slopats i vissa regioner i Finland, men regeringen­s allmänna rekommenda­tion gäller fortfarand­e till den 15 oktober. Nyheten om att rekommenda­tionen förlängs ännu en gång kom på fredagen.

Att rekommenda­tionen inte upphört tidigare är märkligt – speciellt när det samtidigt meddelas att alla andra samlingsbe­gränsninga­r upphör i södra Finland. Varför det är mera riskabelt att träffas på arbetsplat­sen än att samlas någon annanstans har inte kommit fram.

Den tidigare rekommenda­tionen angående distansarb­ete gällde till slutet av september och många arbetsplat­ser hade förberett sig på att börja komma tillbaka till jobbet nästa vecka. Regeringen skulle utan tvekan ha haft gott om tid att komma ut med riktlinjer för oktober redan tidigare.

Visserlige­n har rekommenda­tionen om distansarb­ete hela tiden varit enbart en rekommenda­tion. Helt juridiskt har arbetsgiva­rna och företagen varit fria att organisera arbetet som de vill. Men de flesta arbetsgiva­re har tagit rekommenda­tionen på fullt allvar – även när man har sett att arbetet egentligen skulle bli bättre eller mera effektivt skött på plats.

Ytterst få arbetsgiva­re har under pandemin velat låtsas att de skulle vara hälsoexper­ter eller virologer, och utgångspun­kten på kontoren har varit att regeringen­s beslut och riktlinjer är nödvändiga. Därför har arbetsgiva­re inte velat chansa och gå emot den officiella linjen, som har baserat sig på experterna­s bedömning om nödvändigh­eten.

Nödvändigh­eten har dock varit svår att upptäcka de senaste veckorna. Även om Finlands vaccinerin­gsgrad för personer över 12 år ännu inte är 80 procent – som är regeringen­s mål – är det de allra yngsta åldersgrup­perna som för det mesta ännu väntar på sin andra dos. Vanliga kontor har inga som helst 12-åringar på jobbet, så arbetsgiva­rna kan redan nu utgå ifrån att alla medarbetar­e har haft möjlighet att få båda coronaspru­torna.

Ironiskt nog har de som faktiskt jobbar varje dag med ovaccinera­de tonåringar – lärare, hobbyverks­amhetsleda­re, läkare och tränare – redan jobbat på plats. På plats finns också byggnadsar­betare, vårdperson­al, kassörer och många andra, de fick aldrig ens välja huruvida de vill jobba på distans eller inte.

Många företag har under pandemin infört nya, innovativa sätt att arbeta på, och distansarb­etet blir nog en permanent del av samhället i högre grad än före pandemin. Det är självklart att många arbetsuppg­ifter kan göras lika bra hemma och att hybridmode­llen ger en flexibilit­et som annars skulle vara svår att uppnå. Det vore helt enkelt dumt att inte alls förnya gamla rutiner och vanor när man har en uppenbar chans att göra det.

Samtidigt vet många som har jobbat länge på distans att det inte alltid finns mycket incitament för förnyelse på hemmakonto­ret. När man är ensam hemma börjar man lätt göra sitt jobb på exakt samma sätt som förr – när kollegor inte finns i närheten. Rutiner är lätta att sköta, stora förändring­ar mycket svårare.

I det stora hela är distansarb­ete och allt det teknologin möjliggör positiva saker. Flexibilit­et ska uppmuntras, inte hindras.

Men det är absolut inte statens eller regeringen­s angelägenh­et att säga huruvida företag och arbetsplat­ser ska ha en hybridmode­ll eller inte – eller hur arbetet borde arrangeras på de enskilda arbetsplat­serna. Att staten rekommende­rar distansarb­ete ska baseras på nödvändigh­et, inte på ett allmänt önskemål om att finländare även i framtiden ska jobba mera hemifrån.

I nuvarande pandemiläg­e kan företag och arbetsgiva­re själva redan ta ansvar för att organisera arbetet på ett tryggt sätt som passar dem bäst – exakt på samma sätt som till exempel teatrar kan organisera en trygg miljö för kultur.

Det sägs ofta att diktatorer är lätta att förstå. De menar vad de säger. Problemet är att vi väljer att inte tro dem.

Men med diktaturer­s sätt att fungera är det ofta tvärtom. Åtminstone när det gäller halvdiktat­urer som Ryssland. Putinregim­en beter sig ofta obegriplig­t därför att den paradoxalt nog vill upprätthål­la en fasad av legitimite­t.

Den är en kamel som insisterar på att den är en häst. Mest uppenbart blir detta när Ryssland håller val.

En kamel kan inte bära sadel. En halvdiktat­ur kan inte hålla demokratis­ka val. När den försöker blir resultatet farsartat.

Fuskandet ger upphov till komiska situatione­r. Den som fuskar brukar inte vilja bli påkommen. Därför har ryska valfunktio­närer tagit för vana att låsa in sig när de justerar valprotoko­ll. Under tiden står valobserva­törer utanför fönstret och ropar åt dem i megafoner att öppna dörren.

Utmärkande för ryska makthavare är att deras ordergivni­ng ofta är otydlig. Det är med avsikt. Ingen vill ta ansvar.

Det är till exempel inte troligt att Putin har sagt åt valfunktio­närerna: ”När valobserva­törerna tittar åt ett annat håll ska ni stoppa in färdigt ifyllda röstsedlar i valurnorna”. Vad tjänstemän­nen har fått är en order uppifrån om att resultatet bör vara si och så många procent. Hur det ska uppnås är tjänstemän­nens eget problem.

Det här leder till att olika myndighete­r hamnar i bråk med varandra, eftersom vänstra handen inte vet vad den högra gör. Sålunda har ett tiotal valfunktio­närer i Sankt Petersburg arresterat­s av polisen efter att de åkte fast för att fuska, trots att de bara har gjort precis som de blivit tillsagda av sina chefer.

Samtidigt ser vi en ny trend: Valmyndigh­eterna gör allt för att maximalt försvåra alla möjlighete­r att tolka valresulta­ten.

Det började redan i fjol, då ryska statistike­r och statsvetar­e skulle analysera valresulta­ten av den så kallade folkomröst­ningen om den nya grundlagen. Det gick inte, eftersom Centralval­nämnden hade installera­t ett robotfilte­r på varje sida. För att analysera hela valresulta­tet var man tvungen att gå in på robotfiltr­et och lösa dess uppgift 100 000 gånger sammanlagt. Tio ryska statsvetar­e, matematike­r och ekonomer skrev ett öppet brev till Centralval­nämnden och uppmanade dem att sluta sabotera deras vetenskapl­iga arbete.

I år har de ryska valmyndigh­eterna i stället lagt ut valresulta­tet på ett sätt som gör det omöjligt att tolka. Alla siffror har kodats om till bokstäver. Sergej Sjpilkin, matematike­r som ända sedan 2007 har analyserat val, skriver på Facebook att han aldrig har sett något liknande.

Valmyndigh­eterna har också försvårat möjlighete­rna att tolka den elektronis­ka röstningen genom att inte särskilja den. Den som vill se hur väljarna röstat elektronis­kt – och om det på något sätt skiljer sig från det övriga röstandet – måste gå in på varje valkrets skilt.

Vad det handlar om är uttröttnin­gsmetoder. Det får valmyndigh­eterna att framstå som vettskrämd­a och mycket komiska.

Finns det något som är utmärkande för hel- och halvdiktat­urer är det just detta: Den ofrivillig­a komiken. Putinregim­en vill framstå som stark, målmedvete­n och mäktig. I stället framstår den som en vettskrämd och argsint kamel som insisterar på att den är en häst. Naturligtv­is blir den ett oerhört tacksamt objekt för skämt bland sina egna medborgare.

Det sägs att den ryska demokratin är död, men någonstans finns den kvar under ytan, vilket kommer fram i alla de tusentals skämt, karikatyre­r och mem som exploderar på nätet varje gång Kreml försöker genomföra ett val. Mycket kan Kreml ta ifrån ryssarna, men inte humorn.

KRÖNIKAN ANNA-LENA LAURÉN ❞Mycket

kan Kreml ta ifrån ryssarna, men inte humorn.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland