Hufvudstadsbladet

”Hotel Rwanda”-hjälten riskerar livstid

Han har hyllats i hela världen för att ha räddat livet på hundratals under folkmordet i Rwanda. Nu har en domstol funnit honom skyldig till terror, vilket kan innebära livstids fängelse. Så här gick Paul Rusesabagi­na från Hollywoods­kildrad hjälte till ter

- MATTIAS MÄCHS/TT

Rwandas president Paul Kagame tycktes uppskatta ”Hotel Rwanda” då han såg den under en specialvis­ning i Kigali 2005, enligt regissören Terry George. Den Oscarsnomi­nerade filmen berättar historien om hur hotelldire­ktören Paul Rusesabagi­na med kyligt mod räddade 1 268 människor från att massakrera­s mitt under det brinnande folkmordet i Rwanda 1994.

Medan milismänne­n där utanför högg och brände ihjäl människor lyckades Rusesabagi­na, i filmen spelad av Don Cheadle, hålla dem på avstånd genom att utnyttja sin ställning som chef för det femstjärni­ga Hôtel des Mille Collines.

Filmen gjorde Rusesabagi­na, som efter folkmordet hade fört en anonym tillvaro i exil i Belgien, till en världskänd hjälte omhuldad av Hollywoods adel. Med uppmärksam­heten i ryggen for han i väg på föreläsnin­gsturnéer runtom i världen, och berättade om sina erfarenhet­er från folkmordet.

Fler nyanser

I november 2005 fick han USA:s främsta civila utmärkelse, Presidente­ns frihetsmed­alj, av George W. Bush.

Vid den här tiden sågs Rusesabagi­na och president Kagame – som ledde tutsigeril­lan RPF som till slut störtade folkmordsr­egimen 1994 – allmänt som samma slags hjältar i omvärldens ögon. Men bortom detta svartvita narrativ började en betydligt mer nyanserad bild av verklighet­en träda fram.

Rusesabagi­na använde även sin nya plattform till att kritisera Kagames styre, som med tiden blivit alltmer auktoritär­t och repressivt

mot opposition­ella. Presidente­n och hans anhängare slog tillbaka genom att ifrågasätt­a den tidigare hotellchef­ens skildring av sina handlingar under folkmordet och beskrev hans hjältestat­us som ”fabricerad” av västvärlde­n.

Hätskare kritik

Den personliga konflikten kom snart att spegla större splittring­ar i Rwanda i synen på landets moderna historia. Rusesabagi­na gick allt längre i sina angrepp mot presidente­n och anslöt sig till det kontrovers­iella synsättet att RPF och Kagame själva bar ansvar för folkmordet. 2006 var Rusesabagi­na med och grundade ett politiskt parti från exilen, som även fick en väpnad gren, FLN.

2018 lade han upp en uppmärksam­mad Youtubevid­eo där han tycktes uppmana till väpnat motstånd mot Kagames regering med orden: ”Tiden är inne att använda alla till buds stående medel för att uppnå förändring i Rwanda”.

Ifrågasatt process

Två år senare, i augusti 2020, dök han plötsligt upp i Rwandas huvudstad Kigali, gripen, under oklara omständigh­eter. Enligt familjen efter att ha kidnappats i utlandet.

67-årige Rusesabagi­na åtalades och ställdes inför rätta på en rad punkter. Han anklagas bland annat för terrorbrot­t med hänvisning till stödet för väpnade FLN. Familjen och anhängare beskriver processen som politiskt motiverad, och bland andra USA och Europaparl­amentet har uttryckt oro för hur rättegånge­n gått till.

Och efter flera förseninga­r meddelade domaren i fallet på måndagen att Rusesabagi­na och ett 20-tal medåtalade är skyldiga. Den maximala påföljden är livstids fängelse. Ett sjukdomsfa­ll i rättssalen gjorde dock att förhandlin­garna pausades, så när straffutmä­tningen kommer är oklart, skriver nyhetsbyrå­n Reuters.

 ?? FOTO: MUHIZI OLIVIER/TT-AP-ARKIV ?? Paul Rusesabagi­na, vars agerande under folkmordet i Rwanda 1994 skildras i filmen "Hotel Rwanda", under ett domstolsfö­rhör i Kigali i februari.
FOTO: MUHIZI OLIVIER/TT-AP-ARKIV Paul Rusesabagi­na, vars agerande under folkmordet i Rwanda 1994 skildras i filmen "Hotel Rwanda", under ett domstolsfö­rhör i Kigali i februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland