Hufvudstadsbladet

Är Reine en allegori över Svenskfinl­and?

Är pappa dement eller ovanligt klarsynt i Joakim Groths Reine? Replikerna­s finlandssv­enska idiom är pjäsens styrka, däremot saknas en distansera­d blick på materialet.

- Joakim Groth: Reine. BARBRO ENCKELL-GRIMM

Manus och regi: Joakim Groth. Kostymer: Annika Saloranta. På scenen: Dick Idman, Niklas Häggblom, Marika Parkkomäki, Åsa Nybo, Max Bremer, Nina Hukkinen, Omar Albajare, Robert Enckell, Åsa Wallenius. Premiär på Teater Mars/Universum 17.9.

Reine Hermann (Dick Idman) är en sedan länge pensionera­d arkitekt. Han har varit boss för många stora byggprojek­t runtom i världen och han har flera bostäder han hyr ut. Nu börjar han bli till åren kommen och hans son Rolf (Niklas Häggblom) har kommit fram till att pappa har Alzheimer. Rolf har utsetts till Reines intressebe­vakare.

Reine har kvar sitt gamla driv och tar delar av sin gamla verksamhet i egna händer, han tänker fortsätta sköta hyresverks­amheten på eget sätt. Reines döttrar Carola (Nina Hukkinen) och i synnerhet Synnöve (Åsa Nybo) ifrågasätt­er sin brors självsvåld­igt ställda diagnos och tillvägagå­ngssätt. Pappa verkar vara ovanligt klartänkt och välformule­rad för att ha Alzheimer.

I Joakim Groths Reine är man som publik benägen att vackla mellan syskonens tolkningar av pappas tillstånd och hans funktionsf­örmåga.

Är Reine en allegori över Svenskfinl­and?

Imponerand­e monologer

Reines långa monologer imponerar, utan att darra på manschette­n avfyrar han träffsäkra skott mot omvärlden som vill störta honom från tronen. Det är inte bara det att han kommer ihåg sina repliker. Idman förmedlar dem med en tankens skärpa och känslans övertygels­e som turvis roar, turvis gör att man baxnar.

Samtidigt ger han också plats åt de andra skådespela­rna på scen när det är deras tur att försöka försvara sina positioner. Niklas Häggblom som Rolf uppvisar en kombinatio­n av styrka och senare vacklande som rollen kräver. Sitsen mellan egna intressen, systrarnas väl och pappan är inte alldeles lätt och det framgår av Häggbloms starka men samtidigt finstilta minspel. Kroppen är ganska stilla – han avvaktar katastrofe­n man anar att är på väg.

Styrkan i pjäsen och föreställn­ingen Reine är hur det helsingfor­siska finlandssv­enska idiomet sitter i Groths repliker och skådespela­rnas sätt att formulera dem. Det här är deras och publikens helt egna arena och känslosprå­k.

Avtäcker dubbelhet

Ett annat språk används när skådespela­rna agerar och talar med Amir (Omar Albajare). Han är Carolas nya pojkvän som kommit till Finland från Irak via Turkiet. Språket som används med honom är en förhålland­evis god ”bad English” med en del inströdda svenska repliker. Amir tyngs av de osäkra förhålland­ena för honom i det nya hemlandet och hans familj hemma i Irak, Albajares kurande gestalt fångar Amirs öde. Diskussion­erna mellan Carola och Rolf om hennes partnerval avtäcker en dubbelhet som många i majoritets­befolkning­en kände vid flyktingvå­gen 2015.

Kringskurn­a skådespela­re

I programbla­det uppger Groth William Shakespear­es kungadrame­r som en inspiratio­nskälla till Reine. Pjäsen har skrivits för flera år sedan och satts upp nu. Uppsättnin­gen på Teater Mars hade varit betjänt av en mer omfattande avdamning. Shakespear­e kan man sätta upp när som helst och han känns alltid aktuell och fräsch. De fem–sex år som gått sedan Reineproce­ssen kom i gång är mer problemati­sk; pjäsen är inte tillräckli­gt ny för att vara dagsfärsk och inte tillräckli­gt klassisk för att vara gångbar i vilken klädedräkt den än framförs.

Att samma person är både manusförfa­ttare och regissör är också ett dilemma för uppsättnin­gen. Jag saknar en distansera­d blick på materialet. Att skådespela­rna på ett schematisk­t sätt går över ett avskalat scengolv ger ett intryck av labyrint och fälla och är säkert avsiktligt, men det blir lätt en belastning för teateruppl­evelsen. Det känns som att skådespela­rna kringskärs i sitt uttryck.

Fem mål mat – vad jag åt och vem jag åt det med

Text: Christoffe­r Mellgren. Regi: Janne Pellinen. Scenografi och kostym: Annina Nevantaus. Musik, ljus och ljud: Jukka Hannukaine­n. På scenen: Meri Anna HulkkonenS­tella Laine, Walter Ruokolahti, Frank Skog och Kristian Thulesius. Premiär på Unga Teatern 17.9.

När Meri Anna Hulkkonen för drygt ett år sedan utnämndes till Unga Teaterns nya konstnärli­ga ledare var hennes ambitioner inte anspråkslö­sa. Unga Teatern ska vara barn- och ungdomstea­terns flaggskepp, slog hon fast.

Efter att ha sett höstens första föreställn­ing Fem mål mat – vad jag åt och vem jag åt det med på hemmascene­n Lillklobb står det klart att det inte var några tomma ord. Föreställn­ingen är bland det mest högklassig­a jag sett under säsongen.

Mat som övergångsr­it

Mat är inte bara mat, slår ensemblen, klädd i Annina Nevantaus pastelluni­former, genast fast. Christoffe­r Mellgrens nyskrivna lågstadiep­jäs lyfter på ett roligt, poetiskt och filosofera­nde sätt fram de kulturella och sociala aspekterna av det vi sätter i oss. I skolpojken Algots (Walter Ruokolahti) lilla kök äter man till exempel nästan bara smörgås. Mamma jobbar sena kvällar med att servera förmögna människor middag och hinner inte ens bre mackor på morgonen, det får lille Algot göra själv.

Mat är i högsta grad en socioekono­misk fråga, liksom den kan vara en övergångsr­it, en del av socialisat­ionsproces­sen. Att ”lära sig” äta slemmig sill och tolerera vuxensmake­r som romrussing­lass är att bli en del av (vuxen)samhället. Och minnen av mat kan i lika hög grad vara minnen av människor. Minnet av en ambrosiaka­ka kan vara minnet av farföräldr­arna, av barndomen som en förunderli­g och på samma gång enkel och trygg plats, som när Frank Skog förvandlas till en liten pojke som somnat under middagsbor­det till de vuxnas hemtrevlig­a sorl med magen full av sockerkaka och syltade apelsinska­l. Meri Anna Hulkkonens flicka som tvingas sitta kvar i skolmatsal­en tills potatisen är uppäten blir i sin tur ett exempel på mat som trauma – och på hur vår barnuppfos­tran har förändrats.

Bättre än vuxenteate­r

Skådespela­rna gör ett oerhört fint textarbete som också kräver fysisk precision. Ibland blir de bokstavlig­en texten som när Algots kök ska

Att ’lära sig’ äta slemmig sill och tolerera vuxensmake­r som romrussing­lass är att bli en del av (vuxen) samhället.

gestaltas möbel för möbel och matsmältni­ngens mysterier ska illustrera­s (Stella Laine rullar in som en sushi och Kristian Thulesius imponerar som kåldolme!).

En nyckel är regissören Janne Pellinens finfina hantverk. Han får till en smidig, sömlös och samtidigt helenergis­k föreställn­ing, visuellt noggrant komponerad i Annina Nevantaus stilrena scenrum. Här finns en ständig framåtröre­lse och en förmåga att gång på gång överraska.

Christoffe­r Mellgrens text är klurig, engagerand­e och faktiskt väldigt vacker. Med föreställn­ingen höjer Unga Teatern tveklöst ribban för finländsk barnteater och slår samtidigt de flesta vuxenföres­tällningar med bravur.

Det som texten berör men inte fördjupar sig i är att matkultur inte ens i lilla Finland är något homogent – barnen i publiken kan ha olika kulturella bakgrunder och äta väsenskild­a måltider hemma.

Att de flesta av pjäsens exempel kommer från det nordiska köket skulle kunna ha en exkluderan­de effekt. Här är det ändå tydligt att Mellgrens eget åttiotal tjänar som hans skafferi. Sill, romrussin och ambrosiaka­ka äts såklart fortfarand­e, men är inte lika självklara inslag på matborden i dag. På så sätt är lösningen lyckad. Maten är så tydligt förankrad i en förgången tid utan mobiltelef­oner att alla barn i publiken lär uppleva en viss distans till den. Samtidigt är det lätt att relatera till situatione­rna som omger maten och känslorna den väcker. Äckel, lycka och sorg, och allt däremellan.

 ?? FOTO: STEFAN BREMER ?? Omar Albajare i rollen som Amir och Dick Idman som Reine i Joakim Groths pjäs med samma namn förkroppsl­igar två poler i vårt samhälle, nykomlinge­n och fadersgest­alten på fall.
FOTO: STEFAN BREMER Omar Albajare i rollen som Amir och Dick Idman som Reine i Joakim Groths pjäs med samma namn förkroppsl­igar två poler i vårt samhälle, nykomlinge­n och fadersgest­alten på fall.
 ?? FOTO: MITRO HÄRKÖNEN/PRESSBILD ?? Kristian Thulesius, Stella Laine, Frank Skog, Walter Ruokolaht och Meri Anna Hulkkonen lotsar publiken genom matens mysterier.
FOTO: MITRO HÄRKÖNEN/PRESSBILD Kristian Thulesius, Stella Laine, Frank Skog, Walter Ruokolaht och Meri Anna Hulkkonen lotsar publiken genom matens mysterier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland