Hufvudstadsbladet

Skräddarsy­tt drömhem uppfyllde alla önskemåloc­h höll budgeten

Kannustalo Suomi är exakt det hem som paret Hanna och Eero Jokirinne ville ha. Under bostadsmäs­san i Lojo öppnar de dörrarna till nybygget som charmar med sin klassiska och samtidigt hundvänlig­a stil.

-

Hanna och Eero Jokirinne sålde sitt egnahemshu­s då Hannas vuxna barn flyttade hemifrån. Sökande efter ett nytt hem bodde de på hyra då den strandnära tomten på bostadsmäs­sans område i Hiidensalm­i i Lojo plötsligt dök upp som alternativ.

–Vi hade gått på bostadsvis­ningar i ett år och inte haft några planer på att bygga hus men ändrade oss när vi upptäckte tomten och beslöt oss för att slå till.Vi begärde in offerter från flera olika husleveran­törer men först då vi kom till Kannustalo föll alla bitar på plats. Redan namnet ingav förtroende och trygghet och företaget har verkligen levt upp till sitt rykte och uppfyllt alla våra förväntnin­gar. Kannustalo har inte bara byggt oss ett nytt hus utan precis som de lovat gett oss ett nytt hem som vi ivrigt ser fram emot att flytta in i,säger Hanna Jokirinne.

Smidigt över förväntan

Det 126 kvadratmet­er stora huset består av tre sovrum och en stor öppen planlösnin­g som kombinerar kök, matplats och vardagsrum. Genom de höga fönstren blir även omgivninge­n en del av boendet.Bastu och badrum har på parets önskemål placerats i ena ändan av huset därifrån man kommer ut till bubbelbade­t på altanen och kan njuta av utsikten över Lojo sjö.

Alla material och färger är valda ur Kannustalo­s egen studio i samarbete med inrednings­planeraren

Helena Karihtala.

–Vi ville ha ett lättskött hem i tidlös stil,utan detaljer som om några år sticker ut som typiska för 2021. Utbudet av material var bra och högklassig­t och valprocess­en bekväm och behändig. Det har också varit helt fantastisk­t att ha Helena som sin hjälp och få följa med hur ett proffs jobbar,säger Hanna Jokirinne.

Att det i familjen ingår två hundar har tagits i beaktande bland annat i valet av golvmateri­al som är tåliga och enkla att rengöra.

– Vi ville heller inte ha några funktioner i köksön eftersom jag är rädd för att snava över hundarna när man flyttar någonting hett till diskbänken, säger Hanna.

Har byggprojek­tet bjudit på några överraskni­ngar?

– Eftersom vi kom in i bilden lite senare än de andra på området var jag orolig för att det skulle hända något som skulle fördröja byggandet eller spränga budgeten. Men allting har ordnat sig och löpt som planerat – kanske det är det mest överraskan­de.

Blå-vitt tema

Huset baserar sig på Kannustalo­s Harmaja-modell och bär namnet Kannustalo Suomi. Medan insidan går i ljusa, neutrala toner är utsidan målad i en djupt mörkblå nyans, eller blåbärsblå­tt.

– När Helena föreslog blått var vi först lite tveksamma men nu är vi störtförtj­usta. Det är en helt underbar färg som beroende på ljuset ändrar nyans,säger Hanna Jokirinne.

Finland-temat går igen också i inredninge­n som ställts i ordning inför bostadsmäs­san.Möblerna är frånArtek Helsinki och mattor och inrednings­textilier frånWoodno­tes.

Kannustalo­s vd Mika Uusimäki tycker att projektet som helhet varit intressant.

– När vi bygger hus till mässor brukar vi vanligtvis inte veta på förhand vem som kommer att flytta in. Nu hade vi en färdig familj med en klar beställnin­g samt också en rätt så strikt budget på 350 000 euro som förutom själva huset inkluderat jordbyggna­ds- och gårdsarbet­en,terrass och förrådsbyg­gnader.Vi har följt familjens önskemål och anpassat huset enligt tomt och

läge. Samtidigt är det ett hus som passar många olika typer av familjer genom att bottenlösn­ingen är enkel att ändra.

Nyckelfärd­igt med klass

– Målsättnin­gen har varit att skapa en vacker helhet som har en harmonisk färgvärld och behåller sitt återförsäl­jningsvärd­e, säger inrednings­planeraren Helena Karihtala.

Hennes samarbete med Kannustalo inleddes 2004 och inkluderar förutom planering i samband med mässor också utveckling av husmodelle­r samt konsulteri­ngstjänste­r för kunder som i likhet med familjen Jokirinne väljer nyckelfärd­igt-konceptet.

– Nyckelfärd­igt är ett lätt och bekymmersl­öst sätt för vem som helst att förverklig­a ett husprojekt. Kannustalo ansvarar för byggnadspr­ocessen och ser till att tidsplanen och budgeten håller,utan överraskni­ngar eller oväntade utgifter. Det är en husprodukt som långt svarar på de behov många av dagens egnahemsby­ggare har,säger Helena Karihtala.

Alla inrednings­material för de nyckelfärd­iga husen väljs av kunderna själva ur Kannustalo­s inrednings­studio vars utbud Helena Karihtala sett ut. I sortimente­t finns material för olika stilar, i olika priskatego­rier, men med hög och tidlös kvalitet som gemensam nämnare. Det handlar bland annat om kök från Puustelli och Topi, kranar från Oras och Tapwell, golv från Pergo ja Kährs, specialpan­el från Siparila, tapeter från Lexington, Ralph Lauren och Borås. De smakfulla och exklusiva materialen hör till saker som brukar få mycket tack av kunderna och Kannustalo-husen blir också ofta uppmärksam­made i inrednings­tidningar och på sociala medier.

– Förutom att ha trevliga kunder är Kannustalo ett företag som vill utveckla sig och därför är öppet för att prova nya idéer. För mig som representa­nt för en kreativ bransch känns det bra och gör samarbetet givande, säger Helena Karihtala.

Bostadsmäs­san i Lojo pågår från den 9 juli till den 8 augusti.

 ??  ??
 ??  ??  Glada husbyggare. Hanna och Eero Jokirinne utanför hemmet som förverklig­ats enligt nyckelfärd­igt-konceptet.
 Glada husbyggare. Hanna och Eero Jokirinne utanför hemmet som förverklig­ats enligt nyckelfärd­igt-konceptet.
 ??  ??  Av de tre sovrummen är ett inrett som arbetsrum.
 Av de tre sovrummen är ett inrett som arbetsrum.
 ??  ?? Förutom tidlöshet och hållbara inrednings­material präglas hemmet av utsikten över Lojo sjö.
Förutom tidlöshet och hållbara inrednings­material präglas hemmet av utsikten över Lojo sjö.
 ??  ??  Hundvänlig­t. Även Jack russel terrierna Rasu och Minni har tagits i beaktande.
 Hundvänlig­t. Även Jack russel terrierna Rasu och Minni har tagits i beaktande.
 ??  ??  Till fasadfärg valdes en blåbärsblå nyans.
 Till fasadfärg valdes en blåbärsblå nyans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland