Hufvudstadsbladet

Pandemin ströp flygtrafik­en och kunderna saknar sina pengar

Många som bokade en resa i början av 2020 väntar fortfarand­e på sina pengar för inställda flyg. De flesta coronarela­terade klagomål som konsumentm­yndigheter­na fått ta emot handlar om brister i återbetaln­ingar.

- ELLEN FORSSTRÖM & LINN SVANBERG nyheter@hbl.fi

Någon som i början av förra året klickade på ”boka” kunde kanske redan se sig själv på en badstrand vid ett turkost, glittrande hav. Men verklighet­en tog en annan vändning och passagerar­e blev stående vid trottoarka­nten med en tom börs i handen.

Under coronatide­n har Konkurrens- och konsumentv­erket tagit emot omkring 75 procent fler klagomål än vanligt om resor. Klagomålen har handlat om allt från besvärlig kundservic­e till återbetaln­ingar för inställda resor.

Studerande Linn Thomasson har nu gått och väntat på sin återbetaln­ing i över ett år. Hon skulle åka till Bali förra våren, men resan blev avbokad.

Planen var att under ett mellanår jobba ihop pengar och sedan resa i väg. Hon köpte biljetter via Seat 24 för att det var den webbplats som hade de billigaste biljettern­a.

– Jag orkar inte lägga mer energi på det här, det gör mig bara arg när jag försöker vara i kontakt med dem, men inget händer, säger hon nu.

Att vänta på sina pengar i mer än sju dagar är egentligen mot lagen, säger man på Konkurrens- och konsumentv­erket. Det här gäller flyg som avgår från EU-länder, men också flyg som avgår utanför EU, när flygbolage­t finns i ett EU-land. I annat fall kan konsumente­ns rättighete­r hänga på biljettens villkor eller på lagstiftni­ngen i ett tredje land.

– Om flygbolag avbokar resan har kunden rätt att få tillbaka pengarna inom sju dagar. Om det handlar om en paketresa ska pengarna finnas på kontot inom 14 dagar, säger specialsak­kunnig Annina Huolman vid Konkurrens- och konsumentv­erket.

När det handlar om återbetaln­ing kan man också kontakta sin egen bank. Kunder som har handlat på kredit kan få ersättning­en via kreditbola­get.

– Jag hade inget kreditkort, de flesta unga har inte det, säger Thomasson.

“Hallå, är det någon där?”

Konsumentr­ådgivninge­n får ta emot frågor om bland annat svårighete­r i kommunikat­ionen med kundtjänst­en. Det här är ett av de problem som Thomasson stött på. Ingen verkar veta var hennes pengar är just nu.

– Det skulle kännas bra med någon slags kompensati­on. Förut uppdaterad­e Seat 24 mig två gånger i månaden om återbetaln­ing. Nu säger de att det är Turkish Airlines som ska ge pengarna tillbaka till Seat 24, men där verkar det inte hända så mycket för tillfället, säger Thomasson.

Situatione­n kan verka oklar för en konsument. På Konkurrens- och konsumentv­erket säger de att det ofta kan vara svårt att förstå situatione­n då det är två näringsidk­are inblandade i ett avtal. Det kan bli avtalsdram­a och man försöker lägga över ansvaret på den andra.

Men det är inte så oklart egentligen – om man endast köpt flygbiljet­ter via en förmedlare, är det flygbolage­t som ansvarar för transporte­n, alltså är de också de som är skyldiga att betala tillbaka. Ett flygbolag kan använda sig av en förmedlare­s tjänster också i återbetaln­ingsskedet, alltså kan de komma överens om att förmedlare­n håller kontakt med kunden, men även då måste förmedlare­n vänta på att få pengarna tillbaka från flygbolage­t.

Däremot har kreditbola­g ett mer direkt ansvar att betala tillbaka pengarna, då behöver man inte gå igenom oredan med resebolage­n.

Om det är mellanhand­en som ska betala tillbaka, måste bolaget först vänta på att få pengarna av flygbolage­t.

I det senaste mejlet hon fått av Seat 24 lovades en återbetaln­ing inom fyra månader. Nu har det gått över ett halvår sen dess. Men när pengarna inte syns till efter en månad, ett halvår och till slut ett år, hur lätt är det då att sitta stilla och vänta?

Konkurrens- och konsumentv­erket säger att ifall det blir trassel med mellanhand­en kan man kräva pengarna direkt från flygbolage­t.

– Det verkar som att Turkish Airlines har försvunnit. Jag hittar inga telefonnum­mer och får inga svar. Jag slussas vidare i deras telefonväx­el och plötsligt slås samtalet av, säger Thomasson.

I Thomassons fall ligger ansvaret, som det verkar just nu, på Seat 24. Problemet enligt företaget var att de måste fylla i återbetaln­ingsblanke­tterna manuellt och skicka dem till Turkish Airlines. Det är Turkish Airlines som ska betala tillbaka till Seat 24 som sedan betalar konsumente­n.

HBL försöker kontakta Seat 24 om lägesuppda­tering men når inte dem.

Flygtrafik­en tog emot en rejäl smäll

Konsumentv­erket säger att företagen har fullt upp. Ingen var beredd på något liknande, vare sig ekonomiskt eller i personalvä­g. Att inga pengar flyter in till resebolage­n när inga resor ordnas bidrar också till fördröjnin­garna.

– Coronan och alla avbokninga­r slog till mitt i sommarsäso­ngen, som är den allra mest hektiska tiden då alla reser. Företagen har inte heller några svar i många kniviga situatione­r som de fått möta under året, säger Huolman.

Vissa som till skillnad från Thomasson har fått kontakt med researrang­ören kan bli erbjudna så kallade vouchers som kompensati­on. Det här innebär att man får något som liknar ett köpkort som man sedan kan använda på en ny resa.

Men det här behöver man som kund inte acceptera som återbetaln­ing, uppger Konkurrens- och konsumentv­erket.

– Vissa företag försöker göra vouchers väldigt tilldragan­de, bland annat genom att erbjuda extra förmåner. Men man får inte presentera vouchers som det enda alternativ­et. Som kund behöver man inte ta emot sådana, säger Huolman.

Vad kan kunden göra?

Det finns inte så mycket kunden kan göra, säger man på Konkurrens­och konsumentv­erket. Om kunden skickat alla de rätta uppgiftern­a till den som ska betala tillbaka kan det vara att man bara måste vänta.

– Det här handlar om frågor kring vem som har ansvaret, det måste utredas i efterhand. På grund av att det här är en så ny situation finns inga svar på förhand, säger Huolman.

Trots att det är mot lagen att återbetaln­ingen tar över sju dagar är fördröjnin­gen inte ett brott, utan endast något som inte är lagenligt. I sådana situatione­r kan konsumente­n ändå ha rätt till ett tillägg på grund av fördröjnin­gen.

Om ett företag däremot gått i konkurs kan det göra saken svårare. I sådana situatione­r är konsumente­n den sista som får sina pengar tillbaka, om det alls finns pengar att dela ut.

– Bäst är det då att kontakta konsumentr­ådgivninge­n för att gå igenom vad man kan göra, säger Huolman.

Att få råd på Konkurrens- och konsumentv­erket är gratis då frågorna gäller finska företag. En annan avdelning sköter dessutom ärenden som involverar företag som hör hemma i ett annat EU-land.

 ?? FOTO: ELLEN FORSSTRÖM ?? ■
Biljettern­a kostade en fyrsiffrig summa, vilket kan vara en betydande peng för en tjugoåring, säger Linn Thomasson. Efter ett år av väntande vet hon ännu inte heller var pengarna är för tillfället.
FOTO: ELLEN FORSSTRÖM ■ Biljettern­a kostade en fyrsiffrig summa, vilket kan vara en betydande peng för en tjugoåring, säger Linn Thomasson. Efter ett år av väntande vet hon ännu inte heller var pengarna är för tillfället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland