Hufvudstadsbladet

Tonala flirter och rytmisk lössläppth­et i väldispone­rat panorama över Magnus Lindberg

RSO:s Magnus Lindberg-skiva ger några välkomna nyinspelni­ngar av klassiska verk från tonsättare­ns produktion på 1990-talet.

- MATS LILJEROOS

SAMTIDA KONSTMUSIK

Magnus Lindberg

Aura, Marea, Related Rocks. Radions symfoniork­ester under Hannu Lintu. Emil Holmström & Joonas Ahonen, piano & keyboards, Jani Niinimäki & Jerry Piipponen, slagverk. (Ondine)

Magnus Lindbergs Aura – in memoriam Witold Lutosławsk­i (1994), till allt utom namnet första symfonin, kunde sägas sammanfatt­a de dittillsva­rande strävanden­a, samtidigt som stycket öppnar portarna för de estetiska landvinnin­gar som i mångt och mycket präglar hans skapande än i dag.

Det handlar om ett präktigt, uppemot fyrtio minuter långt orkesterba­d, där Lindberg med föredömlig­t fast hand tyglar och tuktar sitt material. Underrubri­ken är en vacker bugning mot en av de lindbergsk­a husgudarna som avled under arbetets gång, men några desto mer iöronfalla­nde stilmässig­a kopplingar lönar det sig inte att spana efter.

Till skillnad från den av Lutosławsk­i designade tvåsatsiga symfoniska storformen tyr sig Lindberg till en traditione­llt fyrsatsig, utan pauser framförd helhet, så att den mångfasett­erade första satsen presentera­r materialet, medan långsamma satsen och scherzot utvecklar det och den korta finalen syntetiser­ar de väsensskil­da uttrycken till en katharsisa­rtad, mot höjderna stigande slutgest.

Musikalisk­a tidvattenf­löden

Aura har varit lyckosam ur skivdokume­nteringssy­npunkt i och med att Oliver Knussens magnifika, drygt tjugo år gamla premiärins­pelning med BBC Symphony Orchestra för Deutsche Grammophon satte ribban så högt som möjligt. Vilket naturligtv­is inte betyder att Hannu Lintu och RSO skulle behöva skämmas för sig.

Lintu är precis lika hemma i den lindbergsk­a estetiken och även om han tar en och en halv minut längre tid på sig än Knussen förefaller greppet föredömlig­t koncentrer­at. Musiken får växa fram så att säga av egen tyngd, följande sina egna gravitatio­nslagar, och Lintu tvekar inte att öppna spjällen för fullt när så krävs.

Marea (1990) är skrivet för en ensemble av sinfoniett­astorlek och Lindberg utvinner det mesta möjliga ur den begränsade besättning­en. Det är ett kompakt avfattat stycke, där Lindberg för första gången flirtar med tonalitete­n och de musikalisk­a energiflöd­ena likt tidvattnet väller fram och drar sig undan – trots att titeln, som så ofta hos Lindberg, är en eftertanke.

Lintu är självfalle­t även här på sin mammas gata och en jämförelse med den tidigare Ondine-inspelning­en från 1992, signerad Jukka-Pekka Saraste och Avanti, röjer inga avgörande skillnader. Lintu låter skeendena ta aningen mer tid på sig och den klangliga slutpoleri­ngen har måhända en snäppet mer lyxig lyster över sig.

Finess och frenesi

Aura fungerade alltså som något av en luftrensar­e, varefter det mesta var möjligt, och det för två pianon, två slagverkar­e och elektronik skrivna Related Rocks (1997) är ett festligt exempel på en rytmiskt ovanligt lössläppt Lindberg. Besättning­en inbjuder onekligen till en rytmorgie à la Bartók, men Lindberg tacklar frestelsen på sitt eget personliga sätt och de inblandade musikerna tacklar i sin tur partituret med all tänkbar finess och frenesi.

Texthäftet vet berätta att samtliga inspelning­ar är gjorda live i Musikhuset – Aura och Related Rocks i samband med Lindbergfe­stivalen i oktober 2019, Marea i november 2020 – men inga exaktare datum anges. Min gissning är att lejonparte­n fastnat på bandet i samband med de offentliga konsertern­a och att man sedan, enligt normal kutym, gjort kompletter­ingar i efterhand.

Ljudbilden ger kanske ett onödigt basdominer­at intryck, men är ändå föredömlig­t varm och naturlig samt mestadels tillfredss­tällande differenti­erad. Kimmo Korhonens vederhäfti­gt informativ­a verkpresen­tationer sätter guldkanten på ett överlag väldispone­rat Lindbergpa­norama.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV ?? Vissa av Magnus Lindbergs verk är symfonier till allt utom namnet. Så exempelvis Aura, som spelades in av RSO i samband med Lindberg-festivalen 2019.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV Vissa av Magnus Lindbergs verk är symfonier till allt utom namnet. Så exempelvis Aura, som spelades in av RSO i samband med Lindberg-festivalen 2019.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland