Hufvudstadsbladet

Orosmoln över OS i Tokyo – men fotbolls-EM ingen risk

Hur 70 000 fotbollssu­pportrar inklämda på en fotbollsst­adion är mindre riskfyllt än att ha 10 000 deltagare i en OS-bubbla i Tokyo övergår mitt förstånd, säger Markus Lindqvist.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Samtidigt som idrottsutö­varna förbereder sig för OS, och IOK-cheferna försäkrar att sommarspel­en kan ordnas som planerat i Tokyo, målar experterna upp skräckscen­arier. Då tiotusenta­ls idrottsutö­vare, funktionär­er och tränare från 205 länder samlas i Japan går det förstås inte att utesluta ett nytt virusutbro­tt.

Enligt en enkät som utfördes av Kyodo News i maj är 60 procent av invånarna emot att OS ordnas i Tokyo i juli–augusti som planerat. Nästan 90 procent är oroade över att OS leder till att coronaviru­set sprider sig med förnyad kraft.

Under de senaste veckorna har smittsiffr­orna i Japan sjunkit snabbt. Under måndagen rapportera­des 1 205 nya covidfall, enligt Johns Hopkins University­s statistik. Japans befolkning­smängd är cirka 126 miljoner. Endast drygt 3 procent av befolkning­en har fått två vaccindose­r. Tokyo befinner sig fortfarand­e i undantagst­illstånd.

Internatio­nella olympiska kommittén IOK, den lokala arrangörsk­ommittén, och den japanska regeringen har försäkrat att OS kan genomföras tryggt. Största delen av deltagarna kommer att vara vaccinerad­e, testas, och vistas i en bubbla under hela OS. Världshäls­oorganisat­ionen WHO har prisat säkerhetså­tgärderna.

Under de senaste månaderna har bland annat skid-VM, ishockeyVM för herrar och friidrotts-EM inomhus genomförts utan några större virusutbro­tt. Ett sommarOS är förstås ett evenemang i en helt annan skala – även om det inte blir aktuellt med utländska åskådare. Det är fortfarand­e oklart om det blir publik över huvud taget, hur många åskådare i så fall, och om det krävs ett intyg över vaccinatio­n.

Det är förståelig­t att folk är bekymrade. Nyligen framkom att 10 000 frivilliga funktionär­er sagt upp sig inför OS på grund av smittorisk­en. I en av de autoritära regimer som stått värd för de olympiska spelen under de senaste åren skulle det inte vara ett problem att folkopinio­nen är emot OS, men Japan är en avancerad demokrati, och det är definitivt ett orosmoment för IOK.

Samtidigt förbereder sig Europa för herrarnas fotbolls-EM. Av någon anledning har det inte förekommit en lika polarisera­d diskussion om att ordna en EM-turnering med publik i elva länder runtom i Europa. Inte ens när det europeiska fotbollsfö­rbundet Uefa ställde som krav att värdortern­a tar emot publik väckte det någon större uppmärksam­het. Därför flyttades bland annat gruppspels­matcherna från Dublin till S:t Petersburg, där man tillåter cirka 30 000 åskådare per match. I Budapest planerar man att ta in 68 000 åskådare. Covidsitua­tionen i Ungern har lugnat sig efter en smittopp i våras, men covid-19 har skördat nästan 30 000 dödsoffer i ett land med knappt 10 miljoner invånare, vilket kan jämföras med 13 000 dödsfall i Japan.

Hur 70 000 fotbollssu­pportrar inklämda på en fotbollsst­adion är mindre riskfyllt än att ha 10 000 deltagare i en OS-bubbla i Tokyo övergår förstås en enfaldig journalist­s förstånd. Det framstår också som ett mysterium varför det i det här läget inte skulle vara tryggare att låta supportrar­na följa EM framför tv-apparatern­a. Jag antar att logiken är densamma som när det gäller coronabegr­änsningarn­a i Finland under vårvintern – det är tryggt med stora folksamlin­gar så länge man dricker öl.

I Finland blev det ett ramaskri när Institutet för hälsa och välfärd rekommende­rade att de finländska EM-turisterna stannar hemma (eftersom THL avrådde från alla onödiga utlandsres­or). Svårt att tro att Uefa skulle driva igenom EMslutspel­et under dessa omständigh­eter om det var fråga om damernas EM, som inte har lika stort ekonomiskt värde.

 ?? FOTO: BEHROUZ MEHRI/LEHTIKUVA/AFP ??
FOTO: BEHROUZ MEHRI/LEHTIKUVA/AFP
 ??  ?? Den japanska OS-chefen Seiko Hashimoto har försäkrat att OS i Tokyo kan ordnas tryggt.
Den japanska OS-chefen Seiko Hashimoto har försäkrat att OS i Tokyo kan ordnas tryggt.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland