Hufvudstadsbladet

I år duger bärplockni­ng inte åt finländarn­a

I år får bärodlare ta in utländska gästarbeta­re. Karantänsb­estämmelse­rna skapar ett visst pusslande för producente­rna.

- TEXT & FOTO: VILHELMINA ÖHMAN/SPT

Betydligt färre finländare är intressera­de av att säsongsarb­eta inom jordbruket i år jämfört med i fjol. I fjol var det många permittera­de och studerande som sökte jobb inom jordbruket.

– Intresset har inte alls varit lika stort. Vi har nästan noll inhemsk arbetskraf­t i år, säger Maria Berg, som odlar jordgubbar i Närpes.

Johanna Smith, vikarieran­de trädgårdso­mbudsman vid Österbotte­ns svenska producentf­örbund (ÖSP), bekräftar saken och säger att ÖSP:s medlemmar inte har hört av sig i samma grad som i fjol angående behovet av arbetskraf­t.

– Om alla arbetstaga­re har uppehållst­illstånd och negativt coronatest och arbetsgiva­rna följer kommunens riktlinjer så ordnar det sig med de utländska säsongsarb­etarna, säger Smith.

Berg har sedan april haft tretton utländska gästarbeta­re. Hon är kritisk till att riktlinjer­na skiljer sig så mycket beroende på bostadsort.

– I Kaskö där vår arbetskraf­t bor var karantänen 14 dagar och sedan krävdes det tre negativa coronatest­er. I Östermark, 10 kilometer bort, var karantänen 72 timmar och där krävdes endast ett coronatest.

Berg säger att coronarest­riktionern­a förorsakar väldigt mycket extra arbete.

– Det har krävt fler bostäder, fler bilar och mycket mera arbete med att få arbetstide­rna att gå ihop så att vi undviker eventuell smittsprid­ning.

Ukrainska bärplockar­e

Anders Lång, bärodlare i Pörtom, har 45 hektar bärodlinga­r och behöver ungefär 200 säsongsarb­etare varje år. Som det ser ut nu kommer företaget att få allt folk som de behöver för säsongen.

Lång har ungefär 25 finländska studerande som jobbar inom försäljnin­gen, medan bärplockar­na flygs in från Ukraina. Den första gruppen kom redan i månadsskif­tet marsapril, för karantänen­s skull. Nästa stora grupp landar med ett flyg den 14 juni.

– Nu när den nya gruppen kommer måste de vara åtskilda från de som redan är här och vara i karantän, säger Lång.

Lång tycker att det nuvarande systemet med karantäner, coronatest­er och intyg fungerar helt okej.

– Det var värre i fjol då myndighete­rna blev tagna på sängen. Nu är det lite bättre.

Lång har inställnin­gen att det inte finns några andra val.

– Risken finns att det här viruset är här för att stanna, och då är det bra att man nu vänjer sig vid de nya rutinerna.

Beroende av utländsk arbetskraf­t

Årligen behövs cirka 20 000 säsongsarb­etare inom den finska bärodlinge­n. Ungefär hälften av behovet tryggas med utländska säsongsarb­etare. En stor del av dem kommer från låglönelän­der som till exempel Ukraina och Thailand.

Lång säger att dagens finländska samhälle är beroende av utländska gästarbeta­re.

– Det finns inte ett utbud av arbetskraf­t i Finland. Och vi kan inte vänta oss att det ska finnas, vi är inte ett agrarsamhä­lle längre.

Lång menar att finländska ungdomar inte är lika målinrikta­de och drivna som säsongsarb­etarna. Även de låga lönerna inom branschen inverkar.

– Jussi Halla-aho har fel i det att man endast ska ta in utländsk arbetskraf­t med en månadslön på 3 000 euro. Lönen för att plocka bär är mycket lägre än så och finländare vill därför inte jobba med det. Men behovet av bärplockar­e kvarstår.

Den ukrainska genomsnitt­slönen är ungefär 340 euro, medan en bärplockar­e i Finland kan få 1 000– 2 000 euro.

❞ Jussi Halla-aho har fel i det att man endast ska ta in utländsk arbetskraf­t med en månadslön på 3 000 euro. Lönen för att plocka bär är mycket lägre än så och finländare vill därför inte jobba med det. Anders Lång

Lång uppger att de flesta av hans gästarbeta­re förut kom från Polen, men att det förändrade­s när Polen som land gick framåt.

Coronaåret för växthusnär­ingen

Joakim Strand, ordförande för Närpes trädgårdsp­roducenter, säger att coronan känts av inom växthusnär­ingen.

– Åtgången på restaurang­er har fallit bort när de inte haft öppet. Den mängd grönsaker som i vanliga fall går dit ska därför ut på den öppna marknaden. Det blir ett större tryck där och priserna blir lägre. Coronan har känts av för alla, säger Strand.

Johanna Smith, på ÖSP, säger att det växer och frodas trots coronaepid­emin.

– Oron på marknaden, som stängninge­n av skolor och restaurang­er, har påverkat till viss del. Men folk har börjat tillreda en del mat hemma i stället.

 ??  ?? Säsongsarb­etare kommer tidigare till Finland i år med tanke på att de ska sitta i karantän innan de får börja jobba.
Säsongsarb­etare kommer tidigare till Finland i år med tanke på att de ska sitta i karantän innan de får börja jobba.
 ??  ?? Anders Lång, bärodlare i Pörtom, behöver ungefär 200 säsongsarb­etare
■ varje år. De flesta kommer från Ukraina.
Anders Lång, bärodlare i Pörtom, behöver ungefär 200 säsongsarb­etare ■ varje år. De flesta kommer från Ukraina.
 ??  ?? Maria Berg, som odlar jordgubbar
■ i Närpes, säger att coronarikt­linjerna orsakar ett ordentligt pusslande.
Maria Berg, som odlar jordgubbar ■ i Närpes, säger att coronarikt­linjerna orsakar ett ordentligt pusslande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland