Hufvudstadsbladet

Varje dag är en ny dag, Primus

- MADAM M

”Varje dag är en ny dag med nya möjlighete­r”. Påståendet låter som en klyscha, en tom fras, men det är först när vi gör det till vår egen verklighet och tror på det på riktigt, som det sätter spår i vardagen. I vår familj har vi en nyanländ liten hundvalp som varje dag påminner oss om att livet är här och nu. Det gäller att gripa dagen eller skall vi säga ”gripa tassen”, varje dag är ett litet underverk och ett stort äventyr. Vår hundvalp heter ”Primus”. Han är en cockerspan­iel som föddes i Sverige vid första advent och anlände till oss i slutet av januari tillsamman­s med sina två systrar som också bor i grannskape­t. Våra hjärtan smälter. Varje morgon öppnar vi dörren till köket och möts av en liten sammetslen varelse som inte enbart viftar på svansen utan viftar på hela kroppen! Och rör sig som ett duracellba­tteri mellan våra fötter. Vi får en gratis energiladd­ning, en solglad morgonhäls­ning! Efter en svängom utomhus är det dags för dagens första måltid, därefter blir det lek och bus inomhus som åtföljs av en tupplur och därefter utomhus igen.

Så fortsätter det dag för dag. Rutiner ger struktur för vardagen. Rutiner ger trygghet och stabilitet. För en liten hundvalp betyder det att förtroende­t för världen byggs upp och tilliten till livet växer sig stark. Man vågar växa och lita på att omgivninge­n är en säker och trygg plats där det finns personer som tillgodose­r behoven och överöser med kärlek. Omgivninge­n utforskas enligt konceptet en tass i sänder. En sopskyffel eller för att inte tala om en dammsugare ter sig som monstruösa monster från andra planeter. Då är det bäst att befinna sig högt uppe i famnen bland trygga armar. Utomhus serverar naturen sitt eget universum. Mars-täppan är en härlig, klottig och lerig plats som är fylld av ”leksaker”; kottar, kvistar, torra blomsterst­jälkar, mossor och mängder med nya dofter och lukter. Ibland leder dofterna ända upp till grannens kökstrappa!

Uppe vid postlådan finns det en chans att råka träffa många kompisar, favoritern­a heter Dino, Happy och Picasso. Det gäller att se upp för snöplogen som plötsligt kan dyka upp bakom hörnet och då är det nog bäst att glömma kompisarna för stunden och i stället hoppa upp i mattes famn! Den bästa lekplatsen under kvällarna är vardagsrum­sgolvet runt soffan. Husse säger att man inte får hoppa upp i soffan, men så händer det ändå att man plötsligt är insvept i en filt och ligger på husses mage och myser!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland