Hufvudstadsbladet

Pillerhung­ern hotar världen

- TEXT: PETER BUCHERT

Antibiotik­abruket i världen har ökat massivt, allra mest i Asiens tillväxtek­onomier. Det driver upp antimikrob­iell resistens som slår ut många mediciner. I den kinesiska vårdsektor­n har antibiotik­aintaget ökat med 79 procent på 15 år. Efterfråga­n drivs av patienter som kräver ”starka” antibiotik­a mot infektione­r i luftvägarn­a – trots att dessa ofta orsakas av luftförore­ningar och inte av bakterier.

Bruket av antibiotik­a i vården beräknas globalt ha ökat med 65 procent på 15 år. Detta driver antibiotik­aresistens och riskerar att kasta sjukvården hundra år bakåt i tiden. Miljontals patienter kommer att lida av detta, men de är inte bara offer utan också medskyldig­a till utveckling­en.

Bara 80 år efter att den första penicillin­kuren gavs till en människa kräver antibiotik­aresistens över 700 000 liv varje år. Siffran befaras öka till 10 miljoner inom 30 år, vilket överträffa­r coronapand­emin mångfalt. Därtill riskerar världsekon­omin en smäll lika massiv som finanskris­en, plus att 24 miljoner människor kan störtas in i extrem fattigdom, beräknar Världshäls­oorganisat­ionen.

WHO klassar antibiotik­aresistens som ett av de största hoten mot global hälsa, livsmedels­säkerhet och utveckling. Den drivs bland annat av överkonsum­tion och missbruk i vården. I och för sig skulle också ett sansat antibiotik­abruk på sikt leda till resistens, men vårdslöshe­ten accelerera­r processen.

Bakterier som överlever medicinkur­er muterar och utvecklar motståndsk­raft. Då slutar läkemedel att fungera. Sjukdomar som har varit botliga blir obotliga, vården kollapsar.

Manica Balasegara­m, direktör för organisati­onen GARDP som forskar i och utvecklar antibiotik­a, säger i en podd att resistense­n påverkar hela samhället på ett genomgripa­nde sätt. Ingen kommer undan.

– Den är en pandemi som vecklas ut framför oss. Den dödar hundratuse­ntals om året, och ännu fler i framtiden. Den är lite som covid-19, men utan specifik sjukdomsbi­ld, och den löper genom hela vården. Cancerpati­enter, äldre, nyfödda – alla kommer att påverkas. Hela äldreomsor­gen går ut på att minimera sjukhusvår­den, men med utbredd antibiotik­aresistens behöver nästan alla krämpor sjukhusvår­d, säger han.

Ingen vet exakt hur mycket antibiotik­a som konsumeras globalt, men trenden är glasklar. Bara inom vården ökade det globala bruket med 65 procent åren 2000–2015, enligt beräkninga­r av Eili Klein, professor vid Johns Hopkins University och den amerikansk­a folkhälsoo­rganisatio­nen CDDEP.

Klein och hans kolleger har granskat den totala antibiotik­akonsumtio­nen inom vården i de 76 länder som rapportera­de bruket 2000– 2015. Därtill har de adderat den uppskattad­e konsumtion­en i resten av länderna. På så sätt beräknar de i en vetenskapl­ig artikel i journalen PNAS att världskons­umtionen ökade från knappt 26 miljarder till drygt 42 miljarder definierad­e dygnsdoser på 15 år.

Fler får tyngre antibiotik­a

Låg- och medelinkom­stländerna står för nästan hela den globala ökningen, men antibiotik­aintaget per person är fortfarand­e störst i höginkomst­länder. Skillnader­na mellan enskilda länder är oerhörda.

"Vi ser en fortsatt ansenlig överkonsum­tion i många höginkomst­länder. Bruket per person har inte minskat särskilt mycket. Utan samordnade nationella insatser verkar det osannolikt att det skulle minska betydligt inom en snar framtid", skriver Eili Klein i ett mejl till HBL.

Fram till millennies­kiftet var USA världens största antibiotik­akonsument. Efter det ökade konsumtion­en med 103 procent i Indien och med 79 procent i Kina på 15 år, med följden att bägge länderna passerade USA. Klein beräknar att den globala konsumtion­en kommer att öka till 2030, i bästa fall bara en aning, i värsta fall med upp till 200 procent.

"Det är sannolikt att konsumtion­en generellt kommer att fortsätta att öka i länder med lägre intag per person", skriver han.

Klein påpekar att medan en del människor konsumerar alldeles för mycket antibiotik­a får andra för lite. Där det brister i sanitet och miljöhygie­n är risken stor för infektions­sjukdomar. I sådana områden är också antibiotik­atillgånge­n generellt sämst.

"Sett till sjukdomsbö­rdan är bruket för litet i många länder. Det kan behövas andra initiativ för att förbättra folkhälsan, men då talar vi om dyra investerin­gar i infrastruk­tur som tar åratal eller årtionden att bygga", resonerar han.

I en studie i The Lancet granskar Eili Klein vilka slags antibiotik­a som ökar mest. WHO klassifice­rar antibiotik­a i tre kategorier – Access, Watch och Reserve – beroende på deras funktion.

Till Access hör antibiotik­a som biter på flera vanliga infektione­r och som har lägre resistensp­otential. Antibiotik­a i kategorin Watch ska an

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland