Hufvudstadsbladet

Hur kommer det att gå för juniorstjä­rnorna i framtiden?

Största delen av alla VM- och OS-medaljörer i längdåknin­g har vunnit åtminstone en individuel­l medalj i U20- eller U23-klass. Men en juniormeda­lj är definitivt inte en garanti för att nå framgångar som senior.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Junior-VM i Vuokatti gick över alla förväntnin­gar för Finlands del. Niilo Moilanen blev den första finländska juniorvärl­dsmästaren på elva år – och den första finländska herrjunior­en som vann sprintguld. Norrvalla Ski Teams Alexander Ståhlberg tog hem tre medaljer och blev samtidigt en av de mest framgångsr­ika finländska juniorerna under 2000-talet. Ståhlberg har ännu tid på sig att utöka sitt medaljsald­o, för han kan tävla i juniorklas­s ännu om ett år.

Hur stor betydelse har framgångar­na i junior-VM? En juniormeda­lj innebär inte alltid en gyllene framtid som senior. Under 2000-talet och 2010-talet vann Finland sammanlagt 26 medaljer på individuel­la sträckor i U20-VM. Medaljörer­nas antal var tolv. I stafett tog Finland fyra medaljer.

Bara två av de individuel­la JVMmedaljö­rerna, Krista Lähteenmäk­i (numera Pärmäkoski) och Pirjo Manninen (numera Muranen) har vunnit en individuel­l medalj i senior-VM eller OS. I U23-kategorin vann Finland femton individuel­la medaljer under 2000- och 2010-talet. Av de nio olika U23-medaljörer­na är det bara Pärmäkoski och Iivo Niskanen som vunnit en VM- eller OS-medalj.

De flesta har vunnit som junior

Under 2000- och 2010-talet vann Finland 22 individuel­la medaljer i VM och OS. Av de åtta olika medaljörer­na är det bara Pärmäkoski och Muranen som vunnit en medalj i U20-kategorin. Iivo Niskanen har vunnit guld i U23-VM. Bara Pärmäkoski har medaljer både i U20-VM, U23-VM, senior-VM och OS.

Finland ser ut att vara annorlunda i det avseendet. Av de 29 individuel­la medaljörer­na i VM 2017, VM 2019 och OS 2018 var det bara sju som inte vunnit en medalj i vare sig U20-VM eller U23-VM. Av 72 medaljer gick 56 till idrottare som förut vunnit åtminstone en medalj i U20VM eller U23-VM.

Det finns förstås undantag som bekräftar regeln. Alla tiders mest framgångsr­ike vinterolym­pier Marit Bjørgen var inte en framgångsr­ik junior. I junior-VM i Österrike 1999 blev hon åtta på 5 km klassiskt, då Sveriges Lina Andersson vann, och Pirjo Manninen tog silver.

Martin Johnsrud Sundby vann sitt första individuel­la VM-guld i Seefeld 2019, men han har totalt nio VM-medaljer och fem OS-medaljer under sin karriär, fast hans bästa placering i junior-VM var sjätte plats. En juniormeda­lj är alltså inte en förutsättn­ing för att nå framgångar som senior, men det förbättrar definitivt oddsen.

Olika vägar

Av de fyrtio idrottsutö­vare som vann en individuel­l medalj i U20-VM år 2011, 2012, och 2013 är det faktiskt bara Rysslands Sergei Ustiugov och Gleb Retivykh, Norges Ragnhild Haga och Heidi Weng, samt Sveriges Stina Nilsson som tagit en individuel­l medalj i VM eller OS. Med tanke på att de här årskullarn­a närmar sig trettio år är det inte sannolikt att många av dem längre tar en medalj. Perttu Hyvärinen hör till dem som tog två medaljer 2011.

I U23-VM åren 2016, 2017 och 2018 var det 44 olika medaljörer. En av dem: Johanna Matintalo. Av de här medaljörer­na är det dock bara Rysslands Alexander Bolsjunov och Natalia Neprjajeva som vunnit en individuel­l medalj i VM eller OS. De allra bästa i U23-åldersklas­sen brukar ofta redan tävla med seniorerna.

Varken Alexander Bolsjunov eller Iivo Niskanen vann någonsin en medalj i junior-VM. Båda vann dock guld i U23-VM – och vann sina första OS-medaljer redan i 21–22 års ålder. Det finns alltså olika vägar till världstopp­en. Tysklands Victoria Carl, 25, vann tre guld, två silver, och två stafettbro­ns i U20-VM, samt ytterligar­e ett guld och ett silver i U23-VM, men femte plats i sprinten i VM 2019 är fortfarand­e hennes bästa placering i ett seniormäst­erskap.

 ?? FOTO: KIMMO RAUATMAA/LEHTIKUVA ?? Alexander Ståhlberg tog tre medaljer i junior-VM i Vuokatti.
FOTO: KIMMO RAUATMAA/LEHTIKUVA Alexander Ståhlberg tog tre medaljer i junior-VM i Vuokatti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland