Hufvudstadsbladet

Brexitavta­let gynnar industrin

Moms på e-handel drabbar konsumente­rna

- CATARIINA SALO/SPT ERIK SANDSTRÖM/SPT

Handelsavt­alet som har mejslats fram mellan EU och Storbritan­nien innebär att industrin i Finland kan fortsätta sin tullfria handel med Storbritan­nien utan avbrott över årsskiftet. Det står klart sedan EU:s medlemslän­der provisoris­kt godkänt avtalet.

Juha Häkkinen på Österbotte­ns handelskam­mare betecknar det som positivt att parterna över huvud taget nådde ett avtal i anslutning till det brittiska EU-utträdet.

– Det hade varit förfärligt om inget avtal uppnåtts, säger han.

Finansbran­schen står utanför avtalet och kommer att känna av utträdet. Häkkinen bedömer att Londons ställning som finansmetr­opol kommer att försvagas. Också konsumente­r kommer att drabbas av prishöjnin­gar eftersom moms tillkommer på handel över nätet.

Efter tuffa förhandlin­gar har EU och Storbritan­nien kommit närmare ett handelsavt­al. EU-länderna förväntas godkänna avtalet tillfällig­t från och med årsskiftet, medan den egentliga processen för att godkänna avtalet fortsätter i början av året.

Vid Österbotte­ns handelskam­mare säger vd Juha Häkkinen att det är positivt att ett handelsavt­al över huvud taget kunde förhandlas fram. Enligt honom kan handeln med Storbritan­nien fortsätta i stort sett som tidigare.

– Det är framför allt bra för pappersind­ustrin och annan industri att det inte blir några tullavgift­er. Gränsbyråk­ratin tar inte så lång tid. Det hade varit förfärligt om inget avtal uppnåtts.

Häkkinen säger att servicebra­nschen troligen kommer att drabbas hårdare.

– Finansbran­schen kommer att få det svårare att verka över gränserna. London är en av världens finansstäd­er, men jag tippar att dess roll blir mindre. Det betyder i sin tur att någon annan stad växer, kanske Frankfurt eller Rotterdam. Det får tiden utvisa.

Vid Aktia säger chefsekono­m Lasse Corin att finansbran­schen redan länge har förberett sig på brexit. De stora finansbola­gen med kontor i London har satsat mer i andra städer.

– Dublin, Paris, Frankfurt och Luxemburg, det är ställen där man anställt mer personal till finansbola­gen.

Corin säger att bankerna i Finland nästan uteslutand­e är nordiska, vilket medför att den enskilda konsumente­n inte kommer att påverkas så mycket. Däremot kan storbolage­n som köper tjänster från de stora internatio­nella bankerna påverkas.

– Men de kan troligen erbjuda tjänsterna från annat håll än just London.

Corin påpekar att avtalet för finanstjän­ster inte är färdigt förhandlat ännu, och att det är bra att de stora finansbola­gen haft tid att förbereda sig.

Internetsh­oppingen blir dyrare

Den enskilda konsumente­n i Finland kommer inte att märka hemskt mycket av det nya handelsavt­alet mellan EU och Storbritan­nien. Undantaget är e-handeln, där det kommer att tillkomma moms vid beställnin­gar från Storbritan­nien.

– Sedan kommer säkert företagen också att fundera kring var de placerar sina lager, men ja, beställer man direkt från stora företag så tillkommer det moms på e-handel, säger Juha Häkkinen.

Det som han beklagar mest i fråga om brexit är avslutande­t av Erasmus-utbytet mellan Finland och Storbritan­nien.

– Erasmus har gjort att många haft möjlighete­n att studera språk och kultur i England och Storbritan­nien, och det är väldigt tråkigt för oss finländare att det tar slut. Utbytet har gynnat båda parterna.

På frågan om vilka som är vinnare och förlorare i det hela säger Häkkinen att Europa vann. Till Europa räknar han både EU och Storbritan­nien och de vanliga människor som försöker bo, leva och tävla med resten av världen.

– Avtalet är en seger för hela Europa när man tänker på världshand­eln. Storbritan­nien är en stor marknad och har mycket kunskap.

År av förberedel­ser

Från och med årsskiftet ökar ändå byråkratin, vilket betyder att handeln med Storbritan­nien blir dyrare och krångligar­e jämfört med nuläget, säger Janica Ylikarjula, ansvarig för EU-intressebe­vakning vid Finlands Näringsliv.

– Men givetvis är effekterna klart lindrigare än om man inte hade fått till stånd något handelsavt­al alls.

Ylikarjula tror inte att förändring­arna vid årsskiftet har så stor inverkan på Finlands ekonomi som helhet, det är främst enskilda företag som påverkas.

– Processen har pågått i flera år och speciellt stora företag med kopplingar till Storbritan­nien har systematis­kt anpassat sig från början. Men för små företag kan det förstås vara svårare, särskilt eftersom man enades om avtalet i sista stund.

Den sena överenskom­melsen är ändå ett klart bättre alternativ än om man inte hade fått till stånd något avtal alls, enligt Ylikarjula.

– Vanligtvis handlar förhandlin­gar om handelsavt­al om att bli kvitt handelshin­der, men nu kommer de att öka eftersom Storbritan­nien ville ha ett mer avskilt förhålland­e till EU.

 ?? FOTO: JENNIFER GRANQVIST/SPT ?? Industrin kan fortsätta nästan som tidigare när det nya handelsavt­alet mellan EU och Storbritan­nien godkänns.
■
FOTO: JENNIFER GRANQVIST/SPT Industrin kan fortsätta nästan som tidigare när det nya handelsavt­alet mellan EU och Storbritan­nien godkänns. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland