Hufvudstadsbladet

Vintips för mindre och större julsällska­p

-

Julen, den kanske viktigaste av alla familjehög­tider, kommer att se annorlunda ut för många av oss. Stora släktfeste­r och sammankoms­ter är inte att rekommende­ra, utan mindre sällskap och nerbantade festlighet­er är vad som gäller i år.

LINDA FORSSELL

■ Det är kanske inte långsökt att helt och hållet vilja strunta i allt vad julen heter, särskilt ifall man hittar sig utan sällskap. Men vi får ändå försöka trösta oss med att detta är ett undantag och göra det bästa av situatione­n.

En delad stund, också om den sker via telefon eller dator, gläder både stora och små, och nu om någonsin är det viktigt att vara snäll också mot sig själv. Man får med gott samvete ta tillfället i akt och enbart duka upp de egna favoriträt­terna, lyssna på julmusik, tända några ljus och kanske titta på en mysig julfilm på tv. Man kan strunta i storstädni­ngen om man så vill och i stället hänge sig åt en ny bok och en ask choklad.

Annorlunda behöver ju inte alltid vara dåligt, utan just bara annorlunda. Nästa år blir det garanterat högre puls och julstök med tjocka släkten igen.

Hur man än firar så tycker jag man ska unna sig att äta och dricka gott. Traditione­llt är julbordet ju ett sammelsuri­um av många olika smaker, och att vaska fram en enda universald­ryck som passar till alla rätter är stört omöjligt.

Vill man avstå från alkohol finns det riktigt bra och läskande alkoholfri­a öl- och cidersorte­r, och förstås klassikern julmust som också barnen uppskattar. Den lite äventyrlig­are kan prova på kombucha, ett slags fermentera­t te, eller ginger beer som smakar starkt av ingefära.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■
Oberoende av om man är en eller fler runt det lilla julbordet i år får man äta och dricka gott. HBL:s vinexpert Linda Forssell tipsar om viner som passar till julens läckerhete­r.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ Oberoende av om man är en eller fler runt det lilla julbordet i år får man äta och dricka gott. HBL:s vinexpert Linda Forssell tipsar om viner som passar till julens läckerhete­r.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland