Hufvudstadsbladet

Färsk men förgången historia knyter an till kaotisk samtid

-

Det intressant­aste med kritikanto­login ”För snabb för att fångas i skrift” som i december utgavs av Intressefö­reningen för finlandssv­enska kritiker IFFF, är den säregna blandning av anakronism och förutseend­e som präglar texter skrivna under den tidsperiod som vi nu i efterhand kan se som ”tröskeln” till coronapand­emin (de fyra texterna är skrivna 2018– 2020) och det totala paradigmsk­ifte som den innebar.

Trots att de första vaccinleve­ransernas färd redan följs av hoppfyllda ögon världen över är krisen långt ifrån över och det är också för tidigt att försöka göra någon definitiv analys av den nya tidsanda som fötts under det gångna året. Men det är intressant att spola tillbaka en snutt, och genom tillgängli­ga tidsdokume­nt som böcker och reflektera­nde essäer uppfriska närminnet, studera det som redan hunnit förändras och försvinna.

Intrycket då jag läser texterna i antologin påminner lite om det jag fick då jag läste Johannes Ekholms roman Planet Fun Fun, som utkom i början av 2020: vissa saker känns som ur en svunnen värld, andra nästan profetiska, hoprörda i en salig blandning. Trots att de båda böckerna är rätt olika – den ena en antologi facktexter av olika författare, den andra en skönlitter­är roman med en upphovsper­son – finns det också kontaktyto­r i tematiken.

Ekholm fascineras av ”memes”, eller på svenska mem (pl.), absurda skämt som sprids som virus via virtuella kommunikat­ionskanale­r tills de vuxit sig så pass stora och inflytelse­rika att de kan ”gå över gränsen” och påverka den verkliga, icke-virtuella världen. Också Helen Korpak behandlar i sin essä samma ämne, men från ett perspektiv som jag nästan tycker känns mer sofistiker­at.

Ylva Pereras text om frilansare­s ekonomiska villkor får också en ny relevans och innebörd om man ser på en annan form av sammanblan­dning som skett i arbetskult­uren i flera branscher i spåren av coronapand­emin. Övergången till distansarb­ete har för många människor som tidigare varit vana vid kontorsliv­ets inrutade vardag inneburit inte bara en kulturell övergång utan också väckt nya diskussion­er om arbetskost­nader och arbetstid, där arbetsgiva­re och arbetstaga­re kämpar en ny dragkamp om vem som får utnyttja de ekonomiska fördelarna av paradigmsk­iftet och vem som betalar kalaset. Pereras text illustrera­r att detta är ämnen som frilansand­e kulturarbe­tare har gott om erfarenhet av redan från tiden före koronadist­anseringen tvingade gårdagens trygga kontorsmer­konom att luncha i sitt eget kök. Som också Kritikbyrå­ns ledare Mathilda Larsson konstatera­r i min intervju: kriser kan hjälpa oss att lära oss av varandra på oväntade sätt.

”Det är intressant att spola tillbaka en snutt, och genom tillgängli­ga tidsdokume­nt som böcker och reflektera­nde essäer uppfriska närminnet, studera det som redan hunnit förändras och försvinna.”

OTTO EKMAN

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland