Hufvudstadsbladet

Blockadhot i väntan på ett brexitavta­l

Fiskeflott­an hotar med blockader och marinen gör sig redo att kasta loss. Med två veckor kvar till nyårsafton finns ännu ingen uppgörelse om hur fisket i brittiska vatten ska fungera när Storbritan­niens nuvarande övergångsr­egler löper ut.

-

De förberedel­ser som nu görs bådar inte gott. Brittiska flottan har aviserat att fyra örlogsfart­yg ligger redo för att jaga bort båtar utan tillstånd från den 1 januari. Och i Frankrike flaggas för motåtgärde­r.

– Om våra fiskeområd­en tas ifrån oss kommer vi inte bara att titta på om britterna levererar till den franska marknaden. Därför kommer vi att blockera färjorna, eftersom transporte­rna oftast kommer med färja, säger Dimitri Rogoff, ordförande för fiskarförb­undet i Normandie, till radiokanal­en France Info.

Även internt inom EU finns risk för fiskekrig. Medlemslän­dernas fiskeminis­trar sitter just nu samlade i Bryssel för att enas om fångstkvot­er i Atlanten och Nordsjön för 2021, men kommer bara att kunna ta färdiga beslut om ett 30-tal av närmare 300 områden.

För övriga delar, som delas med Storbritan­nien och Norge, hänger allt på vad som sker i de mer övergripan­de förhandlin­garna mellan Bryssel och London om ett större samarbetsa­vtal. Om inte det går i hamn väntar stora problem.

I Frankrike oroas fiskarna över att belgiska, nederländs­ka och tyska fiskare ska tvingas dit i stället, om de brittiska vattnen stängs.

– Vi har inte plats eller fisk nog för alla. Det fungerar inte, säger Dimitri Rogoff.

Nödförslag

EU-kommission­en har lagt fram ett nödförslag om ömsesidigt fiske i ett år till. Det kräver dock klartecken från Storbritan­nien, vilket är högst osäkert.

Däremot antas London gå med på de övriga nödförslag som presentera­ts för att åtminstone garantera flyg- och landsvägst­ransporter under det närmaste halvåret.

EU-parlamente­t väntas klubba igenom förslagen på fredag, för att undvika kaos.

– I ett avtalslöst läge blir det i princip inte möjligt att flyga mellan EU och Storbritan­nien, konstatera­r svenske ledamoten Johan Danielsson (S) som ansvarar för parlamente­ts behandling av nödförslag­en på transporto­mrådet.

Under tiden fortsätter EU:s och

Storbritan­niens förhandlin­gsgrupper att försöka pressa sig fram till ett avtal.

– Det finns en väg mot en uppgörelse nu. Den är väldigt smal, men den finns där. De närmaste dagarna kommer att vara avgörande, säger EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen i ett framträdan­de i EU-parlamente­t.

Viss rörelse har noterats i stridsfråg­orna om hur man ska ordna en rättvis konkurrens mellan brittiska och europeiska varor och tjänster och hur eventuella tvister ska lösas.

Fisket har å andra sidan blivit ännu svårare att hantera, då frågan om vem som ska tillåtas äga båtarna plötsligt blandats in.

– Vi ifrågasätt­er inte Storbritan­niens suveränite­t över dess egna vatten, men vi vill ha förutsägba­rhet och stabilitet för våra fiskare. Ärligt talat känner jag ibland att vi inte kommer att kunna lösa den här frågan, säger Ursula von der Leyen.

WIKTOR NUMMELIN/TT

 ?? FOTO: THIBAULT CAMUS/TT-AP -ARKIV ?? Fiskaren Nicolas Bishop rensar nät i hamnen i Boulogne-sur-Mer i norra Frankrike.
■
FOTO: THIBAULT CAMUS/TT-AP -ARKIV Fiskaren Nicolas Bishop rensar nät i hamnen i Boulogne-sur-Mer i norra Frankrike. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland