Hufvudstadsbladet

Och Facebook skälvde

Mark Zuckerberg­s värsta mardröm kan besannas. Kampen mot teknikjätt­arnas dominans är en av de ytterst få frågor där republikan­er och demokrater är överens.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Hur dominant får ett företag växa sig, när blir läget osunt? Det får domstolarn­a bedöma. Facebook har råkat i juridiskt blåsväder till följd av sin storlek. Efter åratal av politiskt skrammel yttrades nyss ord med den förlösande andemening­en ”See you in court, Zuckerberg!”. USA:s konkurrens­myndighet Federal Trade Commission (FTC) drar nämligen Facebook inför rätta för brott mot konkurrens­lagen. En ytterligar­e stämningsa­nsökan har lämnats in av högsta åklagare i 48 delstater. Långdragna juridiska strider väntar. I bakgrunden spökar ett mejl från 2008 där Facebooks vd Zuckerberg skrev att ”det är bättre att köpa än att konkurrera”.

Facebook anklagas för att missbruka sitt marknadsöv­ertag, blockera konkurrent­er och idka ”rovdjursli­knande” jakt på mindre företag. ”Under nästan ett årtionde har Facebook utnyttjat sin dominans och monopolstä­llning för att krossa mindre rivaler och kväva konkurrens”, lägger delstaten New Yorks justitiemi­nister Letitia James ut texten.

På 10 år har Facebook vuxit till en global mediejätte som nyss värderades till över 800 miljarder dollar. En betydande del av expansione­n har skett genom förvärv, primärt bildtjänst­en Instagram för 1 miljard dollar år 2012 och meddelande­tjänsten Whatsapp för 19 miljarder dollar år 2014. I ett kritiskt skede insåg Facebook att användarna söker sig alltmer till smarttelef­oner, och totalt har ”Fejan” snappat upp 82 bolag under årens lopp.

Inte nog med att Facebook har fått opinionsvi­ndarna emot sig till följd av slapphänt hantering av användarna­s data och desinforma­tion. Därtill skattar bolaget extremt lite. På senare år har Facebooks dominans blivit så stor att den politiska mittfåran börjat diskutera behovet av att bryta isär bolaget i mindre delar. Tiden då techjättar­na var kongressen­s – eller åtminstone Demokrater­nas – älsklingar är ett minne blott.

Nu kräver åklagarna att Whatsapp och Instagram avyttras och åter blir individuel­la bolag, och att liknande köp förhindras i framtiden i syfte att trygga sund konkurrens och fri innovation. Den givna motfrågan är varför tillsynsmy­ndighetern­a försummade att stoppa de uppenbart konkurrens­hämmande förvärven från första början.

Hönsminne dominerar på bekostnad av hästminne, i all synnerhet i den digitala världen. Vem kommer ihåg Myspace, rivalen som kring 2007– 2008 utgjorde ett reellt hot mot Facebook? Bolaget tackade nej till ett köperbjuda­nde av Zuckerberg, som då växlade strategi för att stjälpa rivalen och började kopiera dess funktional­itet.

Det är allmän kännedom att Google, Microsoft, Amazon och Facebook med flera går till rutinmässi­g charmoffen­siv mot uppstickar­e: man skickar långtradar­e fullastade med pengar till potentiell­a rivaler med avsikt att neutralise­ra dem innan de hinner växa sig till konkurrera­nde alfalejon. Techjättar­na agerar alltmer defensivt, likt gängledare som rekryterar skjutglada unga pojkar för att inte själva bli omsprungna.

Vid Facebooks sida av ringen mobilisera­r en hel skvadron av lobbyister och jurister med målsättnin­g att stoppa stämningen, förhala eller åtminstone minimera skadorna. Huvudargum­entet lär bli att myndighete­rna genom att tämja Silicon Valley försvagar USA:s position i den globala konkurrens­en om världsherr­avälde, till Kinas favör. Ytterligar­e huvudvärk skapas av den kinesiska videosnutt­plattforme­n Tiktok som slår ut självaste Facebook och blir årets mest nedladdade app hos användare av Android och Apple.

Efter närmare tio års törnrosasö­mn är det hög tid för konkurrens­myndighete­rna att visa framtassar­na. Ett försök att bryta isär Microsoft under sent 1990-tal slutade i förlikning, men banade vägen just för bolag som Facebook och Google. Då oljegigant­en Standard Oil bröts upp av amerikansk­a myndighete­r år 1911 föddes 34 separata bolag, varav några senare utvecklade­s till Exxon Mobil och Chevron.

I marknadsek­onomin avgör konsumente­n. Var och en bör själv reflektera över så kallade gratistjän­ster: produkten är nämligen du och dina persondata. Lata och bekväma konsumente­r som inte kräver reella alternativ och äkta konkurrens göder nya monopol.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland