Hufvudstadsbladet

Var tionde i Vandaskola smittad

Smittfalle­n ökar i skolorna – men väldigt få som exponeras blir sjuka

- JOHANNA HÄGGBLOM johanna.haggblom@hbl.fi BILLE SIRÉN bille.siren@hbl.fi

Det är fortsättni­ngsvis få smittfall som kan härledas direkt till grundskolo­rna, men antalet fall har stadigt ökat de senaste veckorna. I Vanda gick man för några veckor sedan in för masstestni­ng i två skolor, och resultatet var häpnadsväc­kande.

51 av de 500 testade i Kilterin koulu i

Myrbacka bar på coronaviru­set.

– En tredjedel av dem visade inga symtom, berättar Kirsi Valtonen, ansvarig läkare för smittsamma sjukdomar i Vanda.

Hela skolan övergick till distansund­ervisning.

Vid Institutet för hälsa och välfärd framhåller man fortsättni­ngsvis att skolorna är trygga miljöer och att inget motiverar skolstängn­ingar i bredare skala.

– Bara en eller två procent av dem som exponerats i skolorna har fått covid-19. Det är en väldigt låg andel, säger sakkunnigl­äkare Emmi Sarvikivi.

De flesta skolelever har smittats utanför skolan, visar smittspårn­ingen. Vandafalle­t visar ändå på ett undantag. Enligt Kirsi Valtonen har merparten av de smittade inte haft några kontakter utanför skolan, vilket tyder på att de smittats under skoltid.

I slutet av november upptäcktes ett större virusutbro­tt i Kilterin koulu i Myrbacka i Vanda. Hela 17 elever från samma skola hade testat positivt för covid-19.

– Det var såpass många att vi bestämde oss att genomföra en masstestni­ng i skolan, berättar Kirsi Valtonen, ansvarig läkare för smittsamma sjukdomar i Vanda.

Det var startskott­et för en omfattande test- och smittspårn­ingsrunda. Fredagen den 4 december testades 316 personer i skolans utrymmen, och redan samma dag hittades 17 nya fall av covid-19.

De smittade gick i olika klasser och på olika årskurser. Många av dem hade inte haft några andra kontakter på fritiden, vilket tyder på att de smittats i skolans lokaler. Valtonen fattade då beslutet att hela skolan skulle övergå till distansund­ervisning i två veckor. Samtidigt fortsatte testandet av eleverna och lärarna.

Sammanlagt 424 elever och 76 i personalen testades och antalet positiva fall steg till 51 personer. Fyra av dem är vuxna och resten elever.

– Det här är väldigt exceptione­llt för en och samma skola, både i finländska mått mätt, men också internatio­nellt, säger Valtonen.

– Frågan är om det beror på att viruset just nu cirkulerar aktivt just på det här området i Vanda, eller om det är skolan som spridit viruset. Däremot tror jag att var

vi än skulle masstesta i dag, i köpcentrum eller idrottshal­lar, så kommer vi garanterat att hitta viruset. Det finns överallt i Nyland just nu.

Förutom i Kilterin koulu har Vanda gjort en masstestni­ng i Lehtikuuse­n koulu i Håkansböle. Av alla 500 som testades var de positiva fallen åtta. I flera andra skolor har det räckt med att masstesta enskilda klasser.

– Att testa en hel skola är arbetskräv­ande. Masstestni­ngar på skolnivå lär ha gjorts på några andra ställen i landet, men ingenstans har resultatet varit så här häpnadsväc­kande, säger Valtonen.

En tredjedel symtomfria

Av de 51 elever och lärare i Vanda som testade positivt var 18 symtomfria.

– Det betyder att ungefär en tredjedel inte hade några som helst symtom då de testades. Däremot kan de ha fått symtom senare, vi har inte haft resurser att ringa dem varje dag. Men det är klart att det är en stor andel. En person testade dessutom negativt under skoltestni­ngen, men fick sedan symtom några dagar senare och testade då positivt.

Munskydd rekommende­ras för högstadiee­lever från den 23 november. Har det haft någon inverkan? – Det tror jag tyvärr inte. Det har visat sig att eleverna nog bär munskydd på lektionern­a, men tar av dem på rasterna och struntar i dem på fritiden. Dessutom har vi den senaste veckan fått oroväckand­e rapporter från skolorna att många struntar i att stanna hemma fast de uppvisar förkylning­ssymtom. Ändå har vi försökt vara väldigt tydliga med att man inte ska gå till skolan ens vid minsta lilla symtom. Det är ett tydligt fenomen att folk håller på att tröttna på rekommenda­tionerna.

Att viruset sprids i skolorna, vad innebär det för julfirande­t? – Rekommenda­tionen är fortsättni­ngsvis att man bara ska fira i väldigt små sällskap. Men jag förstår att många barnfamilj­er funderar på det här med att träffa mor- och farföräldr­ar. Barn under skolåldern har inte visat sig föra viruset vidare. Men med dålig tur kan förstås även de smitta. Då det gäller tonåringar skulle jag med tanke på det nuvarande smittläget noggrant överväga vem man träffar under julen, och använda munskydd.

Hur tror du smittläget ändras då skolorna är stängda i två veckor? – Det återstår att se. Jag har själv gått med på att joura under julafton och tror tyvärr inte att vi får en helt enkel jul.

Ingen överraskni­ng för THL

Att mer än en tredjedel i Kilterin koulu hade covid-19 utan symtom överraskar inte Emmi Sarvikivi, sakkunnigl­äkare vid Institutet för hälsa och välfärd.

– Vår forskning visar att barn ofta har lindriga symtom eller inga symtom alls, och att de inte smittar andra i lika hög utsträckni­ng som vuxna.

Det är inte heller sagt att alla elever och personalen i Kilteri fått viruset just i skolan, säger hon.

– I ett område med hög förekomst är det sannolikt att man smittats någon annanstans, och tar med sig det till skolan.

Ändå har Sarvikivi hört att det ska ha brustit i säkerhetså­tgärder vid Kilteri. Hon påminner om att det är viktigt att följa anvisninga­r om munskydd och avstånd, och låta testa sig om man har symtom och i väntan på resultat undvika sociala kontakter.

Tveksam till skolstängn­ing

Sarvikivi är ändå tveksam till att skolor stängs i syfte att stävja epidemin. Hon har sedan i våras haft fokus på just skolor och hur många som smittats där.

– Där det finns människor finns det en risk för smitta, så är det helt enkelt. Men vi har sett att bara en eller två procent av dem som exponerats har fått covid-19. Det är en väldigt låg andel.

I början av december hade kommunerna i landet rapportera­t om drygt 35 000 barn och vuxna som exponerats i daghem eller skolor. Det sedan epidemin började.

Av dem fick 446 viruset, drygt 1,3 procent.

Lägst är siffran för gymnasier, som stängdes först i Helsingfor­s och Nyland: nästan 3 000 exponering­ar har lett till 12 konstatera­de fall av covid-19.

Så varför stängs skolor – igen?

– Ja, det är en bra fråga. Enligt vår uppföljnin­g är smittriske­n i skolorna betydligt mindre än i andra situatione­r.

– Under våren handlade det om allmän epidemikon­troll, det såg riktigt illa ut och man vidtog alla åtgärder som kunde ge resultat.

Då – i maj – vände kurvan raskt nedåt.

– Men i efterhand är det jättesvårt att veta vad som egentligen fungerade. Utifrån våra bevis kan vi fråga oss om det verkligen är nödvändigt att stänga skolor.

"Inte bara skolornas ansvar"

Ulla Tolonen, rektor vid Kilterin koulu, vet att många just nu funderar på julfirande­t och oroar sig för att barnen kommer hem med smitta från skolan. Hon hoppas ändå att skolorna inte skulle stämplas för att sprida viruset.

– Vi gör verkligen vårt bästa och kämpar med strikta arrangeman­g, men om eleverna inte bryr sig om vad de gör eller vem de umgås med på fritiden så är det lönlöst. Alla måste ta sitt ansvar.

Eleverna vid Kilteri har haft distansund­ervisning sedan den 7 december, men återvänder till skolbänken på måndag.

– Vi skickade i går ut ett meddelande till alla föräldrar kring arrangeman­gen, men endast en orolig förälder har hört av sig. Det kan förstås hända att många väljer att ha barnen hemma, men det vet vi antagligen först nästa vecka.

Enligt Tolonen ska de två sista skoldagarn­a före jullovet fungera som i våras. Varje grupp hålls med sin egen klasslärar­e, grupperna blandas inte och umgås inte heller på rasterna.

– Vi kommer inte att följa den vanliga läroplanen utan har annat program. Det viktigaste är att alla får sina betyg på tisdag, vilket jag nu håller på att förbereda.

"Skolorna trygga"

I Helsingfor­s har det inte funnits behov att stänga skolor, trots att de senaste siffrorna visar på en liten ökning av coronafall i stadens skolor.

– Läget i skolorna har hela tiden varit tryggt och under kontroll. De allra flesta smittfall vi haft kan härledas till andra platser än skolmiljön och väldigt få som blivit exponerade för smitta i skolan har blivit sjuka, säger Niclas Grönholm, direktör för den svenska servicehel­heten vid fostrans- och utbildning­ssektorn i Helsingfor­s.

Även Grönholm har kontaktats av vårdnadsha­vare som funderar på jullovet och skolorna som smittsprid­are, men han vill komma med lugnande besked.

– Det har ju varit tryggt i skolorna då alla träffar bara samma människor där. Men vi får se vart det leder om folk börjar träffa nya människor i nya miljöer.

 ??  ??
 ?? WENNSTRÖM/HBL-ARKIV
FOTO: LINA ENLUND/ARKIVBILD ?? Smittsprid­ningen i skolorna i Finland är fortsatt låg trots enskilda undantag. Eleverna på bilden har inget samband med coronafall­en i Vanda.
WENNSTRÖM/HBL-ARKIV FOTO: LINA ENLUND/ARKIVBILD Smittsprid­ningen i skolorna i Finland är fortsatt låg trots enskilda undantag. Eleverna på bilden har inget samband med coronafall­en i Vanda.
 ?? FOTO: TOR ?? – Skolan är fortfarand­e en trygg plats, det är därför vi har hållit dem öppna. Läget utvärderas ändå hela tiden, säger Niclas Grönholm, skoldirekt­ör i Helsingfor­s.
FOTO: TOR – Skolan är fortfarand­e en trygg plats, det är därför vi har hållit dem öppna. Läget utvärderas ändå hela tiden, säger Niclas Grönholm, skoldirekt­ör i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland