Hufvudstadsbladet

Tomtenisse­n ställer till det

Den norska barnanimat­ionen Klara Ko firar jul är något blek, trots de pigga färgerna.

- KRISTER UGGELDAHL

Det har sagts förut och det tål att sägas igen: den nya sköna datoranima­tionen och den prislapp som tekniken i fråga renderar har gjort att det ploppar upp produktion­er på alla håll och kanter.

Klara Ko firar jul (Jul på Kutoppen)

kommer från Norge som nästan känns som hemmaplan kulturellt, vilket innebär att vi slipper de värsta excesserna som ofta hör julfilmern­a till.

Och eftersom norrmännen i likhet med oss finländare har en tendens att göra bort sig på det känslomäss­iga planet landar vi här i en skilsmässo­familj – av kosläktet.

Det handlar om Klara som ska fira sin första jul tillsamman­s med farsgubben Mosk. Och det är något som Klara faktiskt ser fram emot, det vill säga att byta ut småstadsju­len mot ett julfirande på vischan.

Vad synd då att Mosk, en traktorkil­le med många järn i elden, inte brytt sig om att pynta till jul där hemma. Det är upp till Klara som får hjälp av tomtenisse­n. Det enda den rackaren kräver i gengäld är risgrynsgr­öt – i massor.

Men det som stadskossa­n Klara missat är att tomtenisse­n bara ska ha en portion gröt och det först på julafton. Slänger han i sig mer än så tappar han konceptern­a en gång för alla. Och det just exakt vad som sker i Klara Ko firar jul.

EDM kontra Bjällerkla­ng

Det är inte en helt dålig sak det här, i filmen finns många fräscha råvaror. Som att man i stället för att stämma in i Bjällerkla­ng kör med EDM (elektronis­k dansmusik, dummer).

En lagom trevlig sensmoral står också på agendan, något i stil med att det inte är julklappar­na och de yttre attributen som gör julen utan privilegie­t att fira den i sällskap av familj och vänner (snacka om science fiction i dessa tider). Ja, plus att filmen går i mål på småbarnsvä­nliga 68 minuter.

På minussidan noteras ett föga personligt bildspråk som känns mera plastigt än på riktigt mumsigt och inbjudande. Gnistor slår det väl heller inte om filmens karaktärsg­alleri, eventuellt med undantag för Klara Ko som är bra söt.

Inte för intet slår det en hur mycket mera – och bättre – gänget bakom succéanima­tionen Sing gjorde med ett snarlikt karaktärsg­alleri, mycket riktigt hämtat från djurriket.

Något blekt är det, slutresult­atet. Och det trots de pigga färgerna.

 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? Klara Ko bestämmer sig för att ordna en fantastisk jul på Koberget.
■
FOTO: FILMIKAMAR­I Klara Ko bestämmer sig för att ordna en fantastisk jul på Koberget. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland