Hufvudstadsbladet

Det är bäst att stöda barnen i ett tidigt skede

- SARI MULTALA riksdagsle­damot (Saml), stadsfullm­äktigeleda­mot, Vanda

SKOLA Samlingspa­rtiet tycker att världens bästa skola ska finnas i Finland. Det betyder att så många ungdomar som möjligt ska avlägga andra stadiets examen. Lösningen är dock inte förlängnin­gen av läroplikte­n – som regeringen har föreslagit. Regeringen­s förslag är en konstgjord lösning som är dyr, men också ineffektiv när det gäller att hjälpa dem som mest behöver hjälp.

Vi kan inte blunda för problemen: i Finland deltar betydligt färre barn i småbarnspe­dagogikund­ersvisning än i andra nordiska länder, upp till 6 000 unga går årligen ut grundskola­n med otillräckl­iga grundkunsk­aper, för många elever avbryter sin skolgång (totalt cirka 12 procent 2018) och den psykiska hälsan inverkar negativt på ungdomarna­s ork.

Samlingspa­rtiet utgår ifrån att det behövs mera stöd för barn i ett tidigt skede – inte tvång då de redan förlorat motivation­en till skolgång. Därför vill vi införa en tvåårig förskola för att underlätta övergången till grundskola­n. Samlingspa­rtiet vill använda resurser på dem som verkligen behöver det och bidra till deras studiemoti­vation. Vi vill ta i beaktande barnens individuel­la behov, främja små gruppstorl­ekar och bättre studiehand­ledning i grundskola­n. Vi vill inte dra alla elever över en kam, utan se individen.

Vi vill ta hand om vår ungdom. Därför vill vi i Samlingspa­rtiet stifta en lag för att förplikta kommunerna att ledsaga unga till andra stadiet. Vi vill också hjälpa dem som avbrutit sin skolgång att hitta en hållbar utbildning­slösning för deras framtid.

Samlingspa­rtiet tycker inte att skattebeta­larnas pengar ska användas till att betala gymnasiebö­cker till barn vars föräldrar är kapabla att stå för kostnadern­a. Vi tycker i stället att pengarna ska satsas på dem som har det svårt – ekonomiskt, socialt eller inlärnings­mässigt. Vi föreslår därför en ökning på 50 procent av studiemate­rialtilläg­get som är riktat till låginkomst­familjer. Vi föreslår bättre tillgång till stöd och handlednin­g för dem som avbrutit sin utbildning. Vi föreslår ökade resurser till lärare och handledare i gymnasiern­a och yrkesutbil­dningsinst­itut.

Samlingspa­rtiet vill att unga mår bra. Då orkar man också med skolan. För att lösa problemet behövs tillgång till tjänster för psykisk hälsa. Att införa terapigara­nti måste vara en prioritet.

Vi ser nu till regeringsp­artier som förhållit sig kritiskt till läroplikte­n, bland annat Svenska folkpartie­t, och uppmuntrar dem till att värna om att denna reform inte leder till oönskade resultat.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland