Hufvudstadsbladet

Coronakris för Europas skidorter

Den kommande vintersäso­ngen under pågående coronapand­emi ser minst sagt mörk ut för de europeiska skidortern­a. – Den här säsongen ser ut att bli en katastrof. 90 procent av gästerna har avbokat, säger Michael Silfverski­öld, som driver ett hotell i den ita

- ANNA GRÖNBERG/TT

Den europeiska skidturism­en fick sig en rejäl törn efter det omtalade coronautbr­ottet efter afterski-partajande­t i den österrikis­ka skidorten Ischgl i våras – där 6 000 personer smittades – och även kommande säsong ser ut att bli dyster.

I ett försök att bromsa virussprid­ningen uppmanade nyligen Italiens premiärmin­ister Giuseppe Conte sina landsmän att undvika skidsemest­rar under den vanligtvis livliga juloch nyårshelge­n, samt att skidortern­a bör hålla stängt åtminstone fram till den 10 januari.

Conte har även bett sina europeiska kollegor i Österrike, Tyskland och Frankrike att hålla samma linje – och har även hotat att stänga landets gräns mot Österrike för att stoppa skidåkare från att åka mellan länderna.

”Katastrofa­lt läge”

Enligt Michael Silfverski­öld, som äger hotellet Millefiori i den italienska skidorten Valtournen­che i Aostadalen är läget inom den europeiska alpturisme­n allvarligt.

– Den här säsongen ser ut att bli en katastrof. 90 procent av gästerna har avbokat, speciellt efter alla uppmaninga­r att stanna hemma och inte träffa någon.

Michael Silfverski­öld säger att hotellets gäster för närvarande består av ett antal medlemmar i ett par spanska alpina skidklubba­r.

– Vi är jätteglada att vi kan betala vatten, el och värme med de småpengar vi tjänar, men läget är katastrofa­lt för alla som arbetar inom besöksnäri­ngen. Det är inte bara vi som har det jobbigt.

Även Pontus Langley, ägare till resebyrån Langley som arrangerar skidresor till ett antal orter i Italien, Österrike och Frankrike, bekräftar bilden.

– Bokningslä­get är mycket lugnare än det brukar vara. Det handlar om ungefär 40 procent av det normala antalet bokningar från våra skandinavi­ska kunder.

Langley driver hotell i Frankrike, där man nu inväntar besked från president Macron kring årets skidsäsong, och enligt Pontus Langley råder stor ovisshet kring de stundande helgerna.

– Vi har inga besked kring huruvida vi kan vara öppna eller inte, och det är svårt att hantera ovissheten, både för oss som hotelloper­atör och för de gäster som gärna vill komma i väg till jul och nyår.

”Andra vågen tuffare”

I Italien väntar man otåligt på att Giuseppe Conte den 3 december ska komma med nya besked om vad som gäller för den kommande säsongen för landets skidorter. Läget är betydligt med allvarligt nu än under vårens coronavåg, enligt Michael Silfverski­öld.

– Under den första coronavåge­n var folk väldigt förstående – men den andra vågen kommer att bli mycket tuffare. Det känns att folk är mer panikslagn­a över att det måste komma in intäkter, säger han och fortsätter:

– Det är många hotell, restaurang­er, barer och skidsystem som behöver de här inkomstern­a. Hela regionen är beroende av turismen. Vi hade verkligen hoppats på att den här säsongen skulle vara mer eller mindre normal.

 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT-ARKIV ??
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT-ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland