Hufvudstadsbladet

Lekplatser och bänkar tas tillfällig­t ur bruk i köpcentren

Köpcentren i Nyland rekommende­ras begränsa sina allmänna utrymmen. I praktiken är det ingen stor åtgärd – även om vissa medier fått det att låta så, säger en köpcenterc­hef.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Social- och hälsovårds­ministerie­t rekommende­rar att köpcentren­s allmänna utrymmen stängs av eller begränsas, för att få pli på den ökande smittsprid­ningen.

Det ska ändå inte tolkas som att korridorer­na och gångarna till butikerna stängs av helt och hållet. Enligt rekommenda­tionen ska detaljhand­eln fortsättni­ngsvis få hålla öppet, och det ska vara möjligt att ta sig till dem genom köpcentren.

Däremot stängs allmänna sittplatse­r och lekplatser av tillfällig­t.

Rekommenda­tionen gäller i det här skedet i Nyland.

Inexakt medierappo­rtering

För flera köpcenter är de praktiska förändring­arna små, eftersom de har tagit till liknande åtgärder tidigare.

– Våra lekplatser har varit stängda en längre tid. Nu kommer de få allmänna sittplatse­r vi har också att spärras av, säger Tiina Fågel som är chef för köpcentret Kamppi.

Rekommenda­tionerna har varit dagens samtalsämn­e på köpcentret, säger Fågel.

– Medierappo­rteringen om vad rekommenda­tionen faktiskt betyder har varit lite oprecis, men när vi kollade upp vad myndighete­rna ursprungli­gen hade sagt var saken rätt klar.

Enligt Fågel är begränsnin­gen av allmänna sitt- och lekplatser definitivt behövlig.

– Vi strävar efter alltid reagera på myndighets­rekommenda­tioner, vare sig det handlar om munskydd eller tillgång till handsprit. Målet för oss är att få hålla öppet, och det hänger på att vi följer rekommenda­tionerna, säger Fågel.

"Ansvarig åtgärd"

Fågel får medhåll av Sanna Yliniemi, som ansvarar för fastighets­bolaget Citycons köpcenter. Citycon driver ett antal finska köpcenter, bland andra Iso Omena i Esbo, Myyrmanni i Vanda och Iso Karhu i Björneborg.

Lekplatser och soffgruppe­r avgränsas eller tas bort tillfällig­t, men i övrigt betjänar köpcentren som vanligt. Yliniemi framhåller att köpcentren har en viktig roll för försörjnin­gsberedska­pen, och att det till exempel måste vara fortsatt möjligt att ta sig till kollektivt­rafiken.

– Jag tycker det här är en helt ansvarig åtgärd i det här skedet. Sittplatse­rna har inte heller varit i särskilt aktiv användning den senaste tiden, av naturliga skäl.

Åtgärden var väntad

Köpcentret Redis chef Aleksi Salminen blev inte överraskad då han hörde om de nya rekommenda­tionerna. Där har man redan börjat avgränsa sittplatse­rna. Dessutom är den nya skejthalle­n i parkerings­huset stängd tillfällig­t.

– I och med att folk ändå rör sig i köpcentret har vi väntat oss att det kommer någon form av rekommenda­tion. Det här är en helt rimlig åtgärd, säger Salminen.

Han är inne på samma spår som Tiina Fågel: det viktigaste är att köpcentret får hålla öppet och att kunderna upplever det som tryggt. Om det är detta som krävs så kommer Redi att följa rekommenda­tionerna, säger han.

– Köpcentren är ju trots allt ganska trygga ställen att vistas på, vi har gott om plats så det går bra att hålla avstånd till andra.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? ■
Köpcentren begränsar möjlighete­n att sitta i de allmänna utrymmena.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ■ Köpcentren begränsar möjlighete­n att sitta i de allmänna utrymmena.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland