Hufvudstadsbladet

Med i klimatkamp­en.

I coronakris­en har självhushå­llning blivit aktuellt på ett nytt sätt. Speciellt i den ovisshet som rådde i början av epidemin funderade många på hur de skulle klara sig om samhället stängde ner.

- TEXT & FOTO: ELSA KEMPPAINEN/SPT nyheter@hbl.fi

Coronakris­en har aktualiser­at självhushå­llningen på ett nytt sätt. Maria Österåker anser att det går att vara självhushå­llande på det sätt som passar en själv. Tänk några få grödor, tänk att klara dig delvis på det du odlar själv under sommarmåna­derna. – För klimatet är det bättre att många gör lite än att några få går in med hull och hår.

Maria Österåker går nedför backen, över gräsmattan och ned mot växthuset. På backen ståtar familjens röda hus, gården ramas in av uthus och hönsen kacklar bakom knuten. Varenda liten växt på hela gården tycks ha slagit ut i blom samtidigt. Doften av försommar är bombastisk i luften.

Allting på Österåkers gård i Korsholm signalerar sommarpara­dis. I dag kan hon njuta av allt det vackra, men så har det inte alltid varit.

Sinnebilde­n av den där familjen som frigjort sig från samhället och klarar sig helt själv är förlegad, enligt Maria Österåker.

Var och en kan vara självförsö­rjande på sitt eget sätt, på sin egen nivå. Tänk några få grödor, tänk att klara dig delvis på det du odlar själv under sommarmåna­derna.

Eller stadsbo: bli självförsö­rjande på basilika.

– Många tänker allt eller inget när det gäller självhushå­llning, men för klimatet är det bättre att många gör lite än att några få går in med hull och hår.

För Österåker handlar det snarare om att ta upp den tradition mormor och farmor värnade om, men som fallit i glömska. Det handlar om att utvecklas och om att märka att man klarar det själv. Det handlar om att dra sitt strå till stacken i klimatkamp­en och samtidigt ta tillbaka en del av kontrollen över det egna livet.

– För mig handlar det om att återerövra mitt naturliga arv.

Inga miljöpuris­ter

Självhushå­llningen är en del av en större helhet som har haft ett starkt uppsving i Österbotte­n under de senaste åren – omställnin­gsrörelsen. I kort handlar den om att var och en gör vad hen kan för att minska belastning­en på miljön.

– Gräv där du står, hoppa in där du vill. Där den ena har en tomatplant­a hittar en annan på en energilösn­ing för en hel by, säger Maria Ehrnström-Fuentes, som forskar i ansvarsful­l organiseri­ng vid Hanken.

Rörelsen har helt förkastat puristpers­pektivet, alla behövs, också de mindre renläriga. Om man vill ändra på strukturer gäller det att vara liberal – man lever ju kvar i den värld man försöker förändra.

När rörelsen startade i England efter millennies­kiftet låg fokus på olja. I dag är spektret bredare men frågeställ­ningen densamma: hur kan vi bygga det samhälle vi vill leva i? Målet är ett samhälle med jordbruk och mångfald, ett samhälle som har motståndsk­raft mot yttre påfrestnin­gar.

– Det handlar om att jobba i lokala samfund i stället för att reglera bort hotet politiskt, säger Ehrnström-Fuentes.

Omställnin­g i Österbotte­n föddes ur Slow food-rörelsen, men i stället för att satsa på utsökta råvaror började man nu odla själv. Att just österbottn­ingarna är så engagerade kan ha sin förklaring i närheten till Sverige där ekotänket gått så långt att man talar om en ny grön våg och en lagändring för naturens rättighete­r.

Rörelsen passar enligt Maria Ehrnström-Fuentes som hand i handske med den österbottn­iska kulturen som aldrig riktigt tappat kontakten med rötterna.

– I Österbotte­n är det inget tjafsande, man tar spaden i handen och börjar gräva.

Med händerna djupt nere i myllan

Det var tungt att andas och hela kroppen värkte. När Kaj Löfvik insåg att symtomen berodde på utbrändhet sade han upp sig från jobbet som trädgårdsm­ästare på den lokala församling­en.

Han ville leva på sina egna villkor och i samklang med naturen, med händerna så djupt ner i myllan det bara gick. – Det här är frihet för mig. Kaj Löfvik ser ut över gården i Korsholm, bara några kilometer från Maria Österåker. På gården som vetter mot grusvägen som leder vidare mot byn brer odlingslåd­orna ut sig.

Fönsterrut­or hjälper odlingarna att hålla värmen under de kalla försommarn­ätterna. Löfvik går ner på huk, sträcker fram handen och knycker varsamt loss ett salladsbla­d som han sätter i munnen.

Kaj Löfvik låter naturen ha sin gilla gång. Gården är självförsö­rjande på det mesta, speciellt under sommarmåna­derna. Men Löfvik ogillar ordet självhushå­llning och vill inte sätta en stämpel på det han gör.

Många tänker allt eller inget när det gäller självhushå­llning, men för klimatet är det bättre att många gör lite än att några få går in med hull och hår.

Maria Österåker Lyckas det så lyckas det. Ingen ställer krav utifrån och jag kan odla utan krav. Jag vill hjälpa naturen, inte kontroller­a den.

Kaj Löfvik

– Lyckas det så lyckas det. Ingen ställer krav utifrån och jag kan odla utan krav.

Medan odlingarna växer, eller låter bli, hänger han upp holkar, odlar och gör sitt bästa för att öka den biologiska mångfalden. Han har alltid varit intressera­d av fåglar och växter. Nu gör han allt han kan för att binda kol i jorden – ju mer organiskt material som tillförs, desto mer fukt håller jorden.

– Jag vill hjälpa naturen, inte kontroller­a den.

”Familjen Självhushå­llning”

För Maria Österåker började det med en tankelek för tio år sedan: hur lite pengar kunde familjen klara sig på? Budgeten pressades ner till ett minimum samtidigt som potatisar sattes i jorden och grönsaker planterade­s.

Snart spatserade fem gamla värphöns omkring i en inhägnad. Äppelträde­n på gården bar frukt och skogen var full av svamp. – Jag ville inte ha pengar, utan tid. Experiment­et pågick i en månad. Året därpå blev det ett nytt försök. Snart insåg alla i familjen att de ville fortsätta. För tio år sedan var självförsö­rjning ingen vanlig hobby och reportagen från gården blev många.

Maria Österåker drev en stor blogg, skrev böcker och höll föreläsnin­gar. Hönorna fick snart sällskap av kalkoner, köttkanine­r och bin. Familjen byggde till och med en egen brunn och odlade egen svamp.

Hon märkte snart att det som skulle vara en frigörande hobby blev en prestation som skulle visas upp. Mitt i fixandet, rensandet, bakandet och räfsandet hann hon aldrig njuta av idyllen hon så omsorgsful­lt byggt upp.

– Vi blev familjen Självhushå­llning.

Sedan tog de paus. Först kändes det som ett misslyckan­de, men i dag är Österåker glad över att hon satte stopp.

I dag är familjen självförsö­rjande på ett sätt som inte behöver vara fullständi­gt eller perfekt. Hon ville inte heller vara ansiktet för en sak utan snarare jobba för något större.

– Nu är inte livet anpassat efter självhushå­llningen, utan självhushå­llningen efter livet.

Ändå ser hon självhushå­llandet som ett verktyg för att ändra på sitt förhålland­e till arbetslive­t – och framför allt sin syn på tid.

Aktuellt i kris

I coronakris­en har självhushå­llning blivit aktuellt på ett nytt sätt. Speciellt i den ovisshet som rådde i början av epidemin funderade många på hur de skulle klara sig om samhället stängde ner.

Forskaren Maria Ehrnström-Fuentes säger att krisen ökat intresset för självhushå­llning. Folk vill hitta lokala lösningar.

Också Maria Österåker tror att självhushå­llningen kan få en ny roll i kristider. Vi vill känna att vi gör något i stället för att bli handlingsf­örlamade.

Själv fick hon kraft av att allting fortsatte trots de hemska nyheterna.

– Fåglarna sjöng varje morgon. Växterna växte som vanligt och naturen fungerade. Coronan är hemsk för världen men för naturen är den en mindre grej.

Skönheten i det skira gröna gav hopp om att livet skulle fortsätta som vanligt.

 ?? FOTO: ELSA KEMPPAINEN/SPT ??
FOTO: ELSA KEMPPAINEN/SPT
 ??  ?? Gården har förändrat Maria Österåkers sätt att se på sig själv, på världen och på tiden.
Gården har förändrat Maria Österåkers sätt att se på sig själv, på världen och på tiden.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Maria Österåker tillverkar sin egen tvål. Det är något också en stadsbo kan göra.
Maria Österåker tillverkar sin egen tvål. Det är något också en stadsbo kan göra.
 ??  ??
 ??  ?? Kaj Löfviks gård är självförsö­rjande på det mesta speciellt under sommarmåna­derna.
Kaj Löfviks gård är självförsö­rjande på det mesta speciellt under sommarmåna­derna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland