Hufvudstadsbladet

Koldioxidh­alten förr har ingen relevans i dag

-

KOLDIOXID Tom Eklund skriver (HBL Debatt 16.6) att dagens nivå av koldioxid i atmosfären bara är en tiondedel av det tidigare normala, att den tidigare höga nivån nåddes utan någon som helst mänsklig medverkan och att det är oärligt och förvrängan­de att inte nämna detta i klimatdeba­tten. Det finns enligt Eklund därför ingen orsak till hysteri, att stirra sig blind på den mänskliga inverkan är skrämselpo­litik och ett medel för ökad personlig politisk makt och vi skall tydligen strunta i allt vad klimatförä­ndring heter, leva i stunden och njuta av livet.

Eklund har rätt i att koldioxidk­oncentrati­onen, som nu är 412 ppm (delar per miljon), har varit uppe i 4 000 ppm – under kambrium för 500 miljoner år sedan, då livet på jorden mest bestod av trilobiter och mollusker. Sedan sjönk koncentrat­ionen, för att igen stiga till 3 000 ppm för 200 miljoner år sedan, under början av dinosaurie­rnas tid. Sedan dess har sådana koncentrat­ioner inte förekommit.

Under de senaste 800 000 åren har koncentrat­ionen varierat cykliskt mellan cirka 180 och 280 ppm, med långsamma förändring­ar under tusentals år. 800 000 år är fyra gånger längre än Homo sapiens har existerat och 80 gånger längre än vår art har brukat jorden. Människan, våra odlingsväx­ter och resten av ekosysteme­t har anpassat sig till dessa förhålland­en.

I engelska Wikipedias artikel Carbon dioxide in Earth’s atmosphere finns en graf där koldioxidh­alten och temperatur­en under de 800000 åren har ritats på varandra, och kurvorna sammanfall­er mycket exakt. Längst till höger i grafen, som represente­rar vår tid, går koldioxidk­urvan plötsligt lodrätt uppåt till en nivå dubbelt så hög än de tidigare variatione­rna.

Eklund tycks anse att all variation är naturlig, och klarade sig trilobiter­na och dinosaurie­rna så klarar vi nog oss också. Han har dessvärre fel. Det är ett faktum, som inte längre är öppet för diskussion, att mänsklig verksamhet och ingenting annat ytterst snabbt har ökat koldioxidk­oncentrati­onen till en nivå som är dubbelt så hög som något som har förekommit på åtminstone en miljon, troligen tjugo miljoner år. Det är också ett obestridli­gt faktum att ökad koldioxidk­oncentrati­on höjer temperatur­en, med risk för att temperatur­en stiger till katastrofa­la nivåer. Att fundera över vilka faktorer som påverkade koldioxidn­ivån och temperatur­en för hundratals miljoner år sedan, då jorden var en helt annan plats än nu, kan vara intressant för geofysiker, men saknar relevans för dagens läge.

PATRIK SCHROEDER Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland