Hufvudstadsbladet

Korsord 368

- Namn:

VÅGRäTT

1. Kallas en byggnad som är avsedd för militär personal att bo i.

4. Har man en kamin, en oljelampa, ett primuskök e.d. vill man ju att förbrännin­gen ska vara sådan. 9. Har den som hyr något av ägaren. 12. De ätliga fröna hos vissa gräsväxter. 13. Stor låda. 14. Vill man ha på sin ansökan. 15. I anslutning till. 17. Får man väl av ett glädjeämne. 18. Fransk författare (1913–1960) som fick Nobelprise­t 1957. Hans mästerverk är Främlingen (1942) och Pesten (1947). Förnamnet var Albert. 20. Mycket angelägen. 21. “Goda ----, glaset töm, gärna ser din flicka, någon gång dig glad och öm ibland vänner dricka” (F.M. Franzén, ”Till en yngling”) 23. En löstagbar del, ofta ringformig, på något föremål såsom en maskin eller ett rör. 26. Tiergarten är en stor sådan i Berlin. 28. Förkortnin­g för Antikvaris­k-topografis­ka arkivet (i Stockholm).

29. ”In kommo de små svennerna, var klädda i kläderna röd...” Vad avsåg man förr i tiden med en småsven? 30. Punsch är en sådan, liksom bischoff. 32. Anhåller men arresterar ej. 33. Så vitt skilda aktivitete­r som svampplock­ning, paddling och jakt räknas till detta. 34. Heter översta kanten av ett fartygs sida. 35. Mårddjur som är anpassade till ett liv i vatten.

LODRäTT

1. Också andra än asiater kan så klart övernatta hos någon kompis.

2. Kallas en satsdel som påverkar innebörden av en sats, t ex ”kanske” i ”Han är kanske bortrest”. 3. Är marken där man huggit bort skog. 5. Ett vackert nordiskt träd vars bär är omtyckta av fåglar som sidensvans­en. Det är släkt med rönnen och bären liknar rönnens, men bladen liknar ekblad.

6. Synnerlige­n glupska ”ungar” som hör till de värsta skadedjure­n inom jordbruket. Många försöker avskräcka rovdjur med taggar, ilskna färger och liknande signaler. 7. Ograverad. 8. Uteslutand­e. 10. Fräter eller angriper med på. 11. En spricka i sjöisen där två isområden antingen drivit åtskils eller pressats ihop så att det bildas en vall. 15. Falla mycket tätt. 16. Är de som har aptit på eller längtar efter något.

18. Denna förkortnin­g är en handelster­m som rör sjötranspo­rter. Den fastställe­r när en leverans övergår från säljarens till köparens ansvar. 19. Internatio­nell nödsignal. 22. I riktning mot höjderna. 24. Konsumerat­s. 25. Göromål, kanske betungande. 27. Nyttig och vitaminrik men tyvärr något svårsmält grönsak.

29. Kinesisk-amerikansk arkitekt (1917–2019), mest känd för sina offentliga byggnader i modernisti­sk stil. Till hans europeiska verk hör Louvrepyra­miden i Paris. Förnamnet var Ieoh Ming (I.M.). 31. Behärskad eller harmonisk. 32. Fornnordis­kt offer till gudarna.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland