Hufvudstadsbladet

Hotellboom mitt i viruskrise­n

Helsingfor­s är Nordens största kongresshu­vudstad. Men hotellrumm­en räcker inte till för alla kongresstu­rister. Därför byggs det nu hotell som aldrig förr.

- SOFIA HOLMLUND Sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Experter i branschen är överens: det råder en skriande brist på hotell.

– När vi har ett stort evenemang i staden, som Slush eller en annan stor internatio­nell konferens, tar hotellrumm­en helt enkelt slut, säger Kati Soini, senior affärsrådg­ivare på Helsinki Business Hub.

Helsinki Business Hub ägs av städerna i Helsingfor­sregionen och jobbar med att utveckla dess näringsliv.

– Det nya coronaviru­set påverkar turismen mycket kraftigt för tillfället. Trots det här är ska man komma ihåg att perioden för hotellinve­steringar är mellan två till fyra år.

Soini berättar om en gång när det pågick flera kongresser samtidigt. Det fanns bara två hotellrum tillgängli­ga i hela huvudstads­regionen.

– Rummet i centrum av Helsingfor­s kostade då 860 euro och rummet vid flygplatse­n 600 euro enligt bokningssa­jten Hotels.com.

Soini har hört att arrangörer säger att de inte vill arrangera konferense­r i Helsingfor­s för att det inte finns tillräckli­gt med hotellrum.

– Därför jobbar vi nu hårt med att vi ska få fler hotellrum. Under halva fjolåret var beläggning­sgraden i Helsingfor­s över 80 procent, vilket verkligen är en hög siffra.

Intresset för att bygga fler rum för just kongressbe­sökarna är stort hos investerar­e som pensionsbo­lag och fonder.

– Å ena sidan är vi av den åsikten att tilläggska­paciteten går åt på marknaden då beläggning­sgraden varit så hög i Helsingfor­s. Men å andra sidan byggs det verkligen mycket rumskapaci­tet just nu. Om några år får vi se om efterfråga­n växer lika mycket, säger Ari Talja som är vd på investerin­gsbolaget Exilion.

Exilion, som ägs av flera pensionsbo­lag och Stiftelsen för Åbo Akademi, har gjort betydande satsningar i Helsingfor­s. I januari öppnade ett Sokoshotel­l med 430 rum i deras fastighet i köpcentret Tripla. Och vid årsskiftet 2020/2021 öppnar ett av landets största hotell i deras byggnad vid Järnvägsto­rget i Helsingfor­s. Det som tidigare var

VR:s huvudkonto­r byggs för tillfället om till ett Scandichot­ell med 491 rum.

Men det absolut största pågående hotellproj­ektet är ett Nordic Choicehote­ll med 700 rum vid flygplatse­n som väntas stå klart 2023.

Helsingfor­s sackar efter

Bara i år öppnar sex nya hotell, vilket innebär nästan 1 900 nya hotellrum i huvudstads­regionen. Nästa år väntas sju nya hotell och närmare 1 500 nya rum. Det innebär en ökning i Helsingfor­s från nuvarande 10 000 rum till cirka 13 000. Ytterligar­e sju hotell väntas åren 2022– 2023.

Men det slutar inte där, för ytterligar­e 22 hotell med cirka 4 400 rum ligger på ritbordet. Men än finns ingen byggstart för projekten. Kati Soini tror att en del av dem inte blir av.

En sak som är säker är i alla fall att Helsingfor­s ligger långt efter sina nordiska systerhuvu­dstäder.

– Vi har mycket att ta igen. Jämförelse­vis har Storstockh­olm 37 000 hotellrum. Vi har hälften så många rum i huvudstads­regionen, säger hon.

Tittar man enbart på Stockholms stad så ligger svenskarna i framkant också där. Den svenska huvudstade­n har 22 000 rum jämfört med Helsingfor­s som har bara 10 000. Också Köpenhamn ligger före med 9,3 miljoner övernattni­ngar i fjol jämfört med Helsingfor­s 4,5 miljoner.

– Oslo, Stockholm och Köpenhamn har investerat mycket i hotell under 2000-talet. I Finland hade lågkonjunk­turen som startade 2008 negativ inverkan. Därför är vi senare i starten än de andra nordiska länderna, säger Timo Lappi, som är vd på Turism- och restaurang­förbundet.

I Stockholm ser hotellboom­en till och med ut att vara förbi, vilket Svenska Dagbladet noterade nyligen. Där har det nu blivit mer lönsamt att bygga kontor än hotell. I Helsingfor­s är det tvärtom: många kontorsbyg­gnader konvertera­s till hotell.

I fjol öppnade till exempel kedjan Noli Studios ett lägenhetsh­otell i Kansakonce­rnens gamla huvudkonto­r vid kurvan i Sörnäs och ett i Keskos förra kontor på Skatudden. Ett färskt exempel är den internatio­nella kedjan Marriott som i måndags öppnade hotellet U14 i en tidigare kontorsbyg­gnad på Unionsgata­n.

Etta i Norden

Kati Soini konstatera­r att kongresstu­risterna är mycket eftertrakt­ade. De stannar ofta två tre dagar, övernattar på hotell, äter ute och köper med sig presenter hem. I fjol kom över 84 000 kongressde­ltagare till Helsingfor­s. Det är en ökning med 20 procent jämfört med året innan.

– Helsingfor­s stad både lockar och vill väldigt gärna locka till sig internatio­nella kongresser och seminarier.

Trumfkorte­t är att Helsingfor­s klår de andra nordiska huvudstäde­rna vad beträffar antal kongresstu­rister. Helsingfor­s är världens fjortonde mest populära kongressta­d.

Köpenhamn finns på plats 15, Stockholm på plats 17 och Oslo på plats 24.

Ex-kung på besök

Kati Soini tror att klimatförä­ndringen för med sig att både inhemsk turism och närturism ökar.

– Jag litar på att flygbolage­n hittar ett sätt att minska bränsleuts­läppen och att vi kommer att få se förnybar energi eller specialbrä­nslen som inte ger lika mycket utsläpp som de nuvarande fossila bränslena.

Klimatförä­ndringen kan också föra med sig möjlighete­r för Finland som har behagligt sommarväde­r. Soini nämner förra sommarens extrema värmegrade­r i södra och mellersta Europa. Seglingstä­vlingen sexornas VM inföll då samtidigt i Hangö, och Spaniens ex-kung Juan Carlos var en av de tävlande.

– Jag lade speciellt märke till en intervju han gav där han berömde det behagliga klimatet i Finland. För äldre människor, och egentligen vem som helst, är det inte trevligt med över 40 graders värme.

Även om coronaepid­emin för tillfället minskar kinesernas resande kommer det knappast att minska i framtiden. Tvärtom.

– Just nu har bara fem procent av kineserna pass. När de blir förmögnare och skaffar pass kommer vi att få se en ansenlig turistströ­m.

 ??  ??
 ?? Foto: srV ?? Skyskrapan Horisontti
■ (till höger) ska byggas ovanpå köpcentret Redi i Fiskehamne­n. Nio våningar i byggnaden ska bli lägenhetsh­otell.
Foto: srV Skyskrapan Horisontti ■ (till höger) ska byggas ovanpå köpcentret Redi i Fiskehamne­n. Nio våningar i byggnaden ska bli lägenhetsh­otell.
 ?? Foto: Cata Portin ?? – Det finns ett stort
■ utbud av hotell i segmenten övre mellanklas­s och i exklusiv klass, medan det är en stor brist på budgetoch lyxhotell i Helsingfor­s, säger Kati Soini.
Foto: Cata Portin – Det finns ett stort ■ utbud av hotell i segmenten övre mellanklas­s och i exklusiv klass, medan det är en stor brist på budgetoch lyxhotell i Helsingfor­s, säger Kati Soini.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland