Hufvudstadsbladet

Orolig mamma: Borde min studerande dotter komma hem från Danmark?

Många finländare i Danmark berörs nu av det danska beslutet att stänga gränserna och funderar vad som gäller.

- LENA SKOGBERG lena.skogberg@ksfmedia.fi

– Borde min studerande dotter komma hem från Danmark?

Den frågan ställer en orolig mamma till HBL på lördagsmor­gonen efter att ha läst om gränserna som stängdes samma dag. HBL låter frågan gå vidare till Finlands ambassadör i Köpenhamn, Vesa Vasara.

– Det är ett överraskan­de beslut, utan tvekan säger han om det danska beskedet.

– Det heter att man ska ha ”giltigt skäl” för att komma in och jag har kollat upp hur det ska tolkas. Ut kommer man alltid men frågan är om man släpps in igen ifall man själv vill det.

Vasara tolkar det danska beslutet som att det kan bli svårt för en studerande att återvända så länge coronakris­en pågår.

– Som giltiga skäl räknas att man arbetar eller bor i Danmark. Däremot räknas det inte som ett giltigt skäl om man studerar. Det står explicit. Inte heller räknas ett allmänt familjebes­ök som giltigt skäl utan det måste vara någon som är verkligt sjuk för att man ska få komma in.

Vasara vill inte säga hur studerande ska agera, utan menar att det måste bli upp till var och en.

– Det är ett individuel­lt beslut. Vi har praktikant­er på ambassaden som är studerande och jag vet att vissa universite­t har börjat kalla hem dem. Det är fullt förståelig­t om man vid risk för sjukdom vill vara närmare familjen och i ett land där man kan kommunicer­a med sjukvården på eget språk.

Samtidigt, säger han, är det danska hälsovårds­systemet på en hög nordisk nivå.

Statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) och hennes ministrar uppgav på fredagskvä­llen att de har informerat grannlände­rna Sverige, Tyskland och Norge om gränskontr­ollerna. Samma besked har också gått till EU, som helst skulle se att länderna har en gemensam linje.

Men det har Danmark inte tid att vänta på, menar Frederikse­n som motiverar de stängda gränserna med att de behövs för att backa upp de beslut man tagit nationellt, till exempel att stänga skolor, daghem och offentliga institutio­ner. Också privata företagare uppmanas göra likadant i mån av möjlighet.

– Filosofin bakom de dragoniska besluten är att förhindra en situation liknande den i Italien. Man vill reagera i tid och platta till smittokurv­an. Inget annat land har gjort det här i den här omfattning­en, utom möjligen Kina men det är ett så annorlunda land. Om det lyckas får vi snart veta, säger Vesa Vasara.

Han uppmanar finländare på resa eller som annars tillfällig­t uppehåller sig i Danmark att registrera sig genom att göra en reseanmäla­n på UM:s hemsida. För säkerhets skull, som han säger. Det bor 4 000–5 000 finländare i Danmark.

– Men jag vill dämpa alla spekulatio­ner om en eventuell evakuering. Några sådana diskussion­er pågår inte. Vi talar trots allt om Norden, och nordiska avtal gäller.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland