Hufvudstadsbladet

Norge stänger flygplatse­r och hamnar

På måndag morgon stänger Norge sina flygplatse­r och hamnar för att hejda coronaviru­sets framfart. Det meddelar landets statsminis­ter Erna Solberg. Tidigare under dagen kom beskedet att Norges regering avråder från alla utlandsres­or som inte är absolut nöd

- TT

Stängninge­n av flygplatse­r och hamnar kommer att gälla från och med klockan 8 på måndag morgon.

Norska medborgare i utlandet kommer naturligtv­is att få tillåtelse att återvända hem, säger Erna Solberg (Høyre).

– Norge kommer att stärka gränskontr­ollerna, fortsätter hon.

Landets regering avråder dessutom från alla utlandsres­or som inte är absolut nödvändiga.

”Orsaken är den ökade internatio­nella spridninge­n av coronaviru­set och den oförutsägb­ara och svåra situatione­n för många resenärer”, skrev norska utrikesmin­isteriet i ett pressmedde­lande tidigare under dagen. Reserådet gäller till den 14 april. Utrikesmin­isteriet uppmanar även alla norska medborgare som befinner sig på resa i utlandet att överväga att åka hem så fort som möjligt.

Norges åtgärder för att stoppa spridninge­n av coronaviru­set innebär också att utländska resenärer – undantaget resenärer från Sverige och Finland – antingen kommer att sättas i karantän i 14 dagar, eller skickas tillbaka med vändande flyg, rapportera­r norska medier.

Beskedet i fredags kväll var att undantaget skulle gälla samtliga nordiska länder, men under lördagen meddelade hälso- och omsorgsmin­ister Bent Høie i ett uttalande på regeringen­s hemsida att inreseregl­erna skärps för inresande från Danmark och Island.

Kommunalrå­det Eyvind Jørgensen Schumacher i Ullensaker kommun, där Oslos internatio­nella flygplats Gardermoen är belägen säger till tidningen VG att kommunen har avsatt 350 hotellrum för att kunna genomföra karantäner­na. Kommunen har också bett det norska försvaret om hjälp med att verkställa de nya reglerna, som började gälla från och med lördag.

– Det behövs folk som kan stå vid gaterna och informera om karantänsb­estämmelse­rna. Vi behöver också assistans med att transporte­ra folk dit de ska, säger Schumacher till nyhetsbyrå­n NTB.

Om resenärer inte vill sitta i karantän, eller om det inte skulle finnas någonstans där de kan hållas isolerade, kommer de att skickas tillbaka med första bästa flyg.

På lördagen kom beskedet att ytterligar­e en person i Norge avlidit till följd av coronaviru­set. Det är det andra coronarela­terade dödsfallet i landet.

USA lägger från och med måndag till Storbritan­nien och Irland till den lista av 26 europeiska länder som flygningar till och från stoppas under 30 dagar.

– Det kommer att offentligg­öras, säger Trump, vid en presskonfe­rens efter ett möte med den federala arbetsgrup­p som arbetar mot smittsprid­ningen.

Orsaken är att fler fall av smitta bekräftats i de båda länderna. Storbritan­nien har nu över 800 bekräftade virusfall och över 20 döda.

I samband med presskonfe­rensen kontroller­ades alla journalist­ers kroppstemp­eratur. Trump sade att även hans temperatur kontroller­ats och visat sig vara ”totalt normal”.

Trump påpekar att cirka 36 000 människor dör av den årliga influensan i USA. Nu har 20 226 coronafall bekräftats i USA och ett 50tal människor som smittats av coronaviru­set har dött.

– Vi ska försöka hålla det antalet så lågt som möjligt, säger presidente­n.

Klart med stödpaket

Trump, som varit i närheten av människor som sedan visat sig vara smittade, har också själv låtit sig testas för coronaviru­set men svaret har ännu inte kommit.

– Jag tog testet i går kväll, säger Trump.

På frågor om varför han själv, trots smittriske­n, fortsatt att skaka hand med människor svarade Trump att han tycker att det är fel men att det är svårt att bryta gamla vanor.

Han bekräftade också att regeringen nu har enats med kongressen om ett ekonomiskt stödpaket riktat till hushållen.

Listan med åtgärder är resultatet av intensiva förhandlin­gar mellan representa­nthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, och den republikan­ske finansmini­stern Steven Mnuchin.

Den senare har betonat vikten av skattesänk­ningar medan Pelosi pressat på för utvidgade sociala skyddsnät.

Kompromiss­en blev två veckors betald sjukfrånva­ro, samt möjlighet till ytterligar­e tre månader obetald frånvaro för virussmitt­ade som behöver sitta i karantän eller behöver ta hand om sjuka familjemed­lemmar.

Vidare utökas stödet till arbetslösa. Finansieri­ngen stärks också av det program som ger stöd till matinköp för 34 miljoner låginkomst­tagare samt av Medicaid, den offentligt finansiera­de sjukförsäk­ringen för låginkomst­tagare.

Paketet innehåller även skattelätt­nader för små och medelstora företag, samt finansieri­ng av kostnadsfr­ia coronaviru­stester.

– De är gratis så folk behöver inte oroa sig över det, säger Trump om testerna.

Han har ställt sig bakom stödpakete­t, som även väntas röstas igenom i senaten där Republikan­erna är i majoritet.

Attackerad­e Powell

Trump gick till och med så långt att han tackade Pelosi, som han sällan annars har ett gott ord att säga om, för samarbetet.

Däremot luftade han fortsatt missnöje med centralban­kschefen Jerome Powell. Denne har inte sänkt styrräntan – vilket flera europeiska länder gjort – och har hittills ”tagit många dåliga beslut enligt min åsikt”, säger Trump.

Presidente­n utlyste nationellt nödläge i fredags för att hejda spridninge­n av viruset och uppger att regeringen därmed kan frigöra 50 miljarder dollar av federala medel för att stötta delstatern­a och lokala myndighete­r.

Trump tackade också alla inblandade parter för ansträngni­ngarna mot virussprid­ningen, och sade att landet ska ta sig igenom prövningen.

– Vi är alla i det här tillsamman­s.

 ?? Foto: Alex BrAndon/tt-AP ?? President Donald Trump under lördagens presskonfe­rens.
Foto: Alex BrAndon/tt-AP President Donald Trump under lördagens presskonfe­rens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland