Hufvudstadsbladet

Arbetsgiva­rna vidtar åtgärder för att hindra smittsprid­ning

Distansarb­ete när det är möjligt. Videomöten. Anställda som inte får sitta invid varandra och särskild försiktigh­et i lunchresta­urangen. Det är åtgärder som arbetsgiva­re tar till på grund av coronautbr­ottet.

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi DANN PETTERSSON dann.pettersson@ksfmedia.fi

”Senast nu borde alla företag och organisati­oner ha en modell för att trygga kärnverksa­mheten i alla lägen”. Det budskapet går Centralhan­delskammar­ens vd Juho Romakkanie­mi ut med efter att WHO betecknat coronautbr­ottet som en pandemi.

Riktlinjer till de 20 000 medlemsför­etagen är till exempel att de ska säkerställ­a att de olika funktioner­na fungerar även i undantagst­illstånd, och också om arbete i hög grad utförs på distans.

– Kom överens om ett tillräckli­gt omfattande vikariesys­tem. Undvik utrikesres­or och res så lite inom landet som möjligt, låter det i ett pressmedde­lande.

Företagen och organisati­onerna uppmanas också avboka icke-nödvändiga möten eller hålla dem på distans.

Nordea uppmanar banktjänst­emännen att hellre betjäna kunderna över nätet än genom fysiska möten – för att skydda både personal och bankkunder, uppger kommunikat­ionsavdeln­ingen till HBL.

”Vi har också utvidgat möjlighete­rna till flexibla arbetstide­r så att de anställda kan undvika rusningsti­d i kollektivt­rafiken”, skriver Riikka Taivassalo på Nordea i ett mejl.

På Nordea har man också intensifie­rat städning, man skakar inte hand och man har infört reserestri­ktioner.

På Svenska Yle har man delat upp nyhetsverk­samheten så att personer i centrala funktioner inte riskerar att sättas i karantän samtidigt.

Personalen finns på olika våningar och uppmanas att inte röra sig mellan våningarna i onödan, enligt Linda Sandqvist-Forsgård, HR-partner på Svenska Yle.

Ta på dig handskar i buffén

Överlag rekommende­rar många företag nu sina anställda att jobba hemma i så hög grad som möjligt.

Det märker till exempel restaurang­kedjan Antell av. Företaget driver hundra personalma­tsalar runtom i landet.

– Kundföreta­gen är nu mycket noga med att man inte ska komma till jobbet om man är förkyld. Anställda uppmanas arbeta på distans och möten avbokas. Vi märker tydligt av att beställnin­garna på servering till möten har minskat, säger vd Tomi Lantto.

Antell har sedan tidigare en pandemipla­n i flera steg som man lutar sig mot även nu. Den följer bland annat Institutet för hälsa och välfärds rekommenda­tioner, och man anpassar sig också till kundföreta­gens önskemål.

Lunchen serveras som buffé i matsalarna. A och o är enligt Lantto en god handhygien både hos personal och kunder. Ett slags stänkskydd över lunchkärle­n ser han som en självklarh­et och besticken man tar maten med byts ut oftare än vanligt.

En möjlighet är att gå över till att personalen portionera­r ut maten och att det placeras ut färre stolar per bord. Sådana åtgärder sker i så fall i samarbete med företaget där matsalen finns.

– Då behöver de anställda en längre lunchpaus, säger Lantto,

Det förekommer också att det finns engångshan­dskar vid bufféresta­uranger som man har på sig då man tar för sig av maten.

Alla kan inte distansarb­eta

För alla är distansarb­ete inte möjligt. Arbetsgiva­rna måste ändå se till att erbjuda sina anställda en säker arbetsmilj­ö, säger Antti Vaaja, sakkunnig på intresseor­ganisation­en Finsk handel.

– Myndighete­rna har ännu inte gett några direktiv eller bestämmels­er som skulle förbjuda vanligt arbete. Det betyder att jobbet fortsätter tills vidare. Men arbetsgiva­ren måste alltid ansvara för säkerheten.

Han säger att många är oroade över coronautve­cklingen. Personer som fysiskt måste gå till jobbet kan inte få lönetilläg­g för att de gör det.

– Eftersom myndighete­rna inte har förbjudit arbete är utgångspun­kten att arbetsplat­sernas säkerhet är sådan att jobbet kan fortsätta.

Undvik närkontakt

I Helsingfor­s pågår verksamhet­en i biblioteke­n än så länge i stort sett som vanligt, även om evenemang ställs in.

Både anställda och besökare uppmanas tänka på handhygien­en och hosta i armvecket.

Personalen har instruerat­s att undvika närkontakt som att skaka hand.

– Man ska försöka hålla avstånd, säger Katri Vänttinen, chef för biblioteks­verksamhet­en.

Blir det fråga om skolstängn­ingar i Finland eller omfattande karantän kan man tänka sig att efterfråga­n på böcker och material från biblioteke­n ökar, för att de som är hemma ska ha något att sysselsätt­a sig med.

– Vi marknadsfö­r nu aktivt våra digitala tjänster, säger Vänttinen och påminner om e-böcker och annat digitalt material.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland