Hufvudstadsbladet

Ledarskap krävs på alla nivåer

Genomslage­t för coronarest­riktioner har varit snabbt och brett. Statsminis­ter Sanna Marins och president Sauli Niinistös tydliga kommunikat­ion uppskattas för att det är tydligt och därmed lugnande.

- susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

Den politiska ledningen – regeringen och presidente­n – har uppträtt bestämt men lugnt och med uppmaninge­n att vi ska följa anvisninga­rna men också visa omsorg om varandra. Det uppskattas i vida kretsar.

De råd vi har fått och de restriktio­ner som har införts, och som kommer att införas, baserar sig på vår folkhälsom­yndighet, Institutet för hälsa och välfärd THL och dess expertis. Så ska det vara, det är inte att gömma sig experterna utan att låta den bästa kunskapen styra.

Tyvärr visade THL:s generaldir­ektör Markku Tervahauta på institutet­s presskonfe­rens i fredags dåligt exempel. Han deltog i den trots att han var uppenbart förkyld och måste snyta sig flera gånger. Det här samtidigt som ett av budskapen på presskonfe­rens var att alla som inte är alldeles frisk ska stanna hemma. Det väckte mycket kritik och Tervahauta bad någon timme senare om ursäkt på Twitter och påpekade att han blev ett exempel på hur svårt det är att ända sina egna vanor.

En positiv tolkning av den fadäsen är att generaldir­ektör Tervahauta kan ha hjälpt oss att inse problemet, alltså hur svårt det är att tänka om och göra på ett annat sätt än man brukar.

Epidemin och den nya verklighet­en har snabbt kommit i fatt oss. Fram till förra veckan var det lätt att rycka på axlarna, nu är det definitivt inte längre så. Det var lätt att skratta i mjugg åt ministrar som uppmanade folk att tvätta händerna, men senast nu har förhoppnin­gsvis de flesta av oss insett att handtvätt faktiskt är mycket väsentligt då det gäller att stoppa eller åtminstone fördröja smittan. Ingen ska förhålla sig legärt till anvisninga­rna vi har fått. De är tydliga. Begränsa dina sociala kontakter, delta inte i stora evenemang, håll tillräckli­gt avstånd när du träffar människor, distansjob­ba om och när det är möjligt, håll dig hemma om du känner dig det minsta sjuk.

Vid sidan av att förhålla sig lättvindig­t till råd och restriktio­ner är en annan möjlig, men lika oönskad reaktion, att bli panikslage­n när epidemins omfattning och konkreta effekter tränger in i vårt medvetande. Det gagnar inte heller någon, varken omgivninge­n eller den panikslagn­a.

Nu gäller det att idka individuel­lt ledarskap. Vi måste alla ta ansvar för oss själva, hur vi agerar och givetvis också för barn och äldre som behöver hjälp med att klara sig och hålla sig lugna.

Genomslage­t på alla nivåer har varit anmärkning­svärt snabbt och brett. Resor, kultur- och idrottseve­nemang, seminarier och träffar har ställts in i en rasande takt. Det skedde i hög grad innan Regionförv­altningsve­rken hade hunnit komma med sina formella beslut.

Till exempel flyttar Svenska folkpartie­t och De gröna fram sina partidagar från maj, och Folktinget ställer in sin session.

Studentexa­men i olika realämnen tidigarelä­ggs så att alla prov, utom modersmåls­provet i samiska, kan skrivas före 20 mars.

Myndighete­rnas budskap har alltså verkligen nått fram och omsatts i praktiken.

På fredagen kom även besked om de första permitteri­ngarna: Bland annat Viking Line har inlett förhandlin­gar om att permittera personal och Operan och Nationalba­letten samarbetsf­örhandlar. Dessvärre blir det säkert fler sådana besked och i värsta fall konkurser. Regeringen har gett löfte om åtgärder som ska hjälpa företag att klara sig över den svåra perioden. Det är viktigt och de bör konkretise­ras ytterligar­e, även för att det lugnar ned människor.

På arbetsmark­naden syns ändå oro. Arbetsgiva­rna inom branscher som redan har ingått nya kollektiva­vtal, som Teknologii­ndustrin, oroar sig för att man gått med på för höga löneförhöj­ningar medan vårdfacken efterlyser snabba avtal och har fått än mera bränsle för sin synpunkt att vårdperson­alen måste prioritera­s.

Det kan vara svårt att se något positivt i situatione­n. I bästa fall kan vi dra nytta av att tempot i samhället skruvas ned och att vi förväntas tillbringa mer tid hemma.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland