Hufvudstadsbladet

Vanligare att vargar söker sig till gårdar

Om du ser en varg på din gård: skräm bort den i stället för att fotografer­a.

- ELSA KEMPPAINEN/SPT

Skogen är vargflocka­rnas naturliga habitat, men samtidigt som arten spridit sig har djuren blivit vanligare i bebyggelse­n.

– Vargar orsakar oro bland människor och ibland ger de sig på hundar eller mindre tamdjur, säger Ilpo Kojola från Naturresur­sinstitute­t.

Oftast är vargar som rör sig i tät bebyggelse inte ute efter att skada någon. Ändå florerar seglivade myter om djuren. De kan däremot vara hungriga eller vana vid människor.

– Vargen är ett intelligen­t djur som lätt anpassar sig till nya omständigh­eter, säger Kojola.

I synnerhet unga vargar vill utforska sin omgivning och har ännu inga negativa minnen kopplade till bosättning. Ibland är de inte ens medvetna om människor i närheten. Vargen kan däremot känna igen en människa på trettio meters håll.

– Om djuret inte flyr när det upptäcker en människa har det antagligen vant sig vid människor.

Lukten av mat kan locka till sig djuren. När vargen väl fått tag på något att äta besöker den gärna samma plats igen. Det är heller inte ovanligt att vargar söker sig till stora hundar i tro att de är av samma art.

– En varg som besöker en gård är oftast inte psykiskt sjuk eller onormal. Att den skulle vara speciellt modig är människans tolkning.

När det rör sig en varg på gården gäller det att vara snabb och schasa i väg den med ljud eller ljus. Det här är dagens människor inte alltid så bra på, säger Ilpo Kojola.

– När man hunnit få sin bild till Facebook har man väntat för länge.

Anmäl skador

Jaakko Alalantela vid Finlands viltcentra­l säger att fallen där en varg angripit husdjur eller boskap ökat. I fjol rapportera­des skador på över 200 husdjur, drygt 130 får och 12 kor. Attacker mot människor har inte rapportera­ts sedan 1970-talet. Det senaste dödsfallet orsakat av varg rapportera­des för över 140 år sedan.

Ett sätt att hålla vargar på avstånd är att installera viltstängs­el och -kameror. Hundar som vaktar flocken kan vara ett annat sätt och man kan använda sig av olika ljud, ljus och lukter som skrämmer vargar.

Om vargen angripit ett husdjur eller boskap gäller det att rapportera händelsen och ansöka om skadestånd. Det gäller att meddela landsbygds­ombudsmann­en och kontakta en rovdjursko­ntaktperso­n till exempel via Finlands viltcentra­l. Det kan också löna sig att kontakta veterinär och polis för att säkerställ­a om det handlar om en vargattack.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland