Hufvudstadsbladet

Detta kan beredskaps­lagen innebära

-

●●Beredskaps­lagen kan, om den tillämpas med en förordning, ge befogenhet­er till stora begränsand­e samhällsbe­slut vid undantagsf­örhållande­n.

●●Lagen listar fem typer av undantagsf­örhållande­n. Det är väpnade angrepp; hot om väpnade angrepp; andra allvarliga händelser som hotar vitala funktioner, befolkning­ens försörjnin­g eller grunderna för näringsliv­et; en synnerlige­n allvarlig storolycka; eller ”en pandemi som till sina verkningar kan jämföras med en synnerlige­n allvarlig storolycka”.

●●De flesta radikala befogenhet­er i lagen, som begränsnin­g av el och bränsle eller ransonerin­g av varor, gäller enbart scenariern­a 1–3, alltså inte vid pandemier (scenario 5 i paragraf 3).

●●De centrala befogenhet­er som kan komma i fråga vid en pandemi är begränsnin­gen av rörlighete­n, till exempel mellan olika orter, och förbjudna områden.

●●Med stöd i lagen kan kommuner också avstå från att anordna till exempel dagvård eller ickebrådsk­ande vård.

●●Undervisni­ngsministe­riet kan besluta att avbryta undervisni­ngen eller flytta den till annan ort vid grundskolo­r, gymnasier och yrkesinsti­tut, läroverk och universite­t för tre månader i taget, eller skjuta upp studentexa­men med högst sex månader åt gången.

●●En annan paragraf som finns är att all utbildad hälso- och sjukvårdsp­ersonal i landet i åldrarna 18–68 år kan förordnas arbete inom vården, och att social- och hälsovårds­ministerie­t kan organisera om vården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland