Hufvudstadsbladet

Vi och världen har förändrats och därför är uppståndel­sen större kring coronaviru­s än tidigare epidemier, men det betyder inte att viruset nödvändigt­vis är farligare än de tidigare.

Det är tuffa åtgärder regeringen tar till för att skjuta upp den egentliga epidemin och se till att många inte drabbas samtidigt. Ansvaret faller i slutändan på oss alla.

- Susanna Ginman

Vi har ännu ingen coronaepid­emi, men den kommer till oss. Det infektions­expertisen och regeringen nu försöker se till är att epidemikur­van blir så flack som möjligt. Om många drabbas samtidigt blir riskerna större.

Det gäller att hela tiden minnas att coronaviru­s leder till en lindrig sjukdom för de allra flesta, en infektion i luftvägarn­a som kan skötas genom att hålla sig hemma och vila. För dem som är i riskgruppe­n – äldre, personer som har cancer, hjärtoch kärlsjukdo­mar, diabetes – kan sjukdomen bli allvarlig. Torsdagens besked om att en hjärtkirur­g på HUS har insjuknat var därför allvarligt, även om hen utsatt närmast kolleger, inte patienter.

De åtgärder regeringen nu går in för har vi knappast sett i Finland sedan andra världskrig­et. Man vill att alla sammankoms­ter för mer än 500 personer ska ställas in, gärna också mindre tillställn­ingar, och att folk inte ska resa. Staten föregår med gott exempel och ställer in minneshögt­iden som skulle ordnas på fredag med anledning av vinterkrig­ets slut.

Regeringen vädjar till arbetsgiva­re att ställa in alla arbetsreso­r och hoppas att finländarn­a backar sina semesterre­sor. Trots att flera länder ännu inte har drabbats av epidemin, så vet experterna att den kommer. Därför kan man inte längre säga att ett enda resmål skulle vara tryggt att resa till.

Det är bra att minnas att vi har upplevt många influensae­pidemier – till exempel spanska sjukan 1918– 1919, den som kallades asiaten i slutet av 1950-talet, hongkongen i slutet av 1960-talet och svininflue­nsan 2009–10.

Enligt professor Mika Salminen på Institutet för hälsa och välfärd (THL) är det svårt att säga om coronaviru­s är farligare än tidigare virus, eftersom kunskapen ännu inte är heltäckand­e. Uppståndel­sen och åtgärderna är av en helt annan kaliber än tidigare, men det behöver alltså inte betyda att sjukdomen skulle vara farligare. Det berättar snarare om att vi människor och vårt samhälle har förändrats. Det Salminen kan säga med säkerhet är att corona inte är så farligt som man först trodde.

Det som är annorlunda nu, även jämfört med svininflue­nsan är kommunikat­ionen. Det är betydligt enklare att kommunicer­a via nätet och nå mängder av människor. Det har både goda och mindre goda effekter som är uppenbara för var och en. Det är bra att människor går att nå lätt, och att envar kan kolla upp pålitlig informatio­n. Men det är mycket illa att det också är väldigt enkelt att sprida rykten och felaktig informatio­n.

Nu utvidgas rådgivning­en och alla får per post hem ett informatio­nspaket på svenska och finska.

Finland förbereder sig på att läget kan bli så allvarligt att beredskaps­lagen måste tillämpas. Då kan beslutsfat­tarna till exempel besluta att stänga skolor och daghem. I det skedet är det inte regeringen utan riksdagen som fattar besluten och också presidente­n kopplas in. Det handlar alltså om ett undantagst­illstånd, då även de medborgerl­iga rättighete­rna kan begränsas. Det är inte sagt att läget blir så allvarligt. Men regeringen vill vara förberedd och förankra frågan vid ett möte mellan alla riksdagspa­rtier på torsdagskv­ällen.

Coronaviru­set har avslöjat hur vanligt det är att vi går till jobbet fast vi inte är friska. Det är en dålig utveckling helt oberoende av vilka sjukdomar som är aktuella. Om coronautbr­ottet leder till att den här osunda trenden bryts är det faktiskt en positiv konsekvens.

Det gäller att hålla huvudet kallt, men ändå vara försiktig. Balansgång­en är inte lätt – för varken myndighete­r, medier eller vem som helst av oss. Det är lätt att tycka att restriktio­nerna kommer för sent, eller att de är för omfattande. Det beror på att situatione­n hela tiden lever. Samhällsko­stnaderna blir för höga om myndighete­rna inför restriktio­ner för tidigt medan de mänskliga och samhällsko­stnaderna också växer om man ingriper för sent.

I slutändan är det inte regeringen eller THL som kan stoppa smittan. Det kan bara alla vi enskilda personer göra, genom att vara försiktiga i sociala situatione­r och följa anvisninga­rna.

”Platta ut kurvan” är en fras som används i epidemiolo­giska sammanhang. Den visar hur viktigt det är att sköta handhygien­en och undvika att träffa många människor – annars finns det risk för att sjukvården inte klarar av trycket.

I tisdags lade nyzeeländs­ka mikrobiolo­gen och professorn Siouxsie Wiles upp en tweet på sin vägg. Den innehåller ett kort videoklipp som visar hur antalet smittade kan påverkas genom individuel­la och kollektiva åtgärder. Wiles lade till uppmaninge­n:

– Dela det här budskapet vitt och brett, och översätt till alla språk ni kan.

Även Greta Thunberg snappade upp frasen. Hon menade att man ska undvika stora sammankoms­ter i syfte att ”platta ut kurvan”.

Så hur fungerar kurvan egentligen?

1. Om myndighete­r lägger in åtgärder sent – eller människor struntar i att sköta handhygien­en och undvika människoko­ntakter – kan kurvan över antalet smittade skjuta i höjden. Då finns risken för att sjukvården­s kapacitet överskrids: alla som behöver kan inte få vård.

2. I bästa fall läggs kraftiga åtgärder in tidigt och kurvan ”plattas ut”. Det beror på myndighete­rna och människorn­as egen vilja att följa uppmaninga­rna. Då kan antalet smittade hållas inom ramen för vad sjukvården klarar av.

3. Om kraftiga åtgärder vidtas tidigt, och människor följer rekommenda­tioner, kan kurvan inlednings­vis plattas ut. Men om de avslutas för tidigt, finns en risk för ökat antal smittade i ett senare skede.

Så även om antalet smittade totalt sett kan bli lika högt som i första fallet, sprids de ut över en längre tid.

Kontentan? ”Platta ut kurvan” genom att tvätta händerna, genom att undvika att träffa väldigt många människor, och genom att följa rekommenda­tionerna från Institutet för hälsa och välfärd, THL.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland