Hufvudstadsbladet

Finland satsar på att skydda vårdperson­alen

Kan sjukhuspla­tserna ta slut om det nya coronaviru­set orsakar en aggressiv epidemi i Finland? Hur förbereder sig landet för det?

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@ksfmedia.fi

I helgen andades ett av budskapen från norra Italien tröstlöshe­t. I tidningen Corriere della Sera sade Antonio Pesenti, koordinato­r för Lombardiet­s intensivvå­rd, att regionens sjukvård bara är ett steg från kollaps. Pesenti konstatera­de att regionens invånare borde begripa att hålla sig hemma så mycket som möjligt nu för att inte sprida det nya coronaviru­set.

Hittills har 7 375 personer smittats i Italien. Av dem har 366 dött. I Finland är läget tills vidare annorlunda – här har myndighete­rna än så länge registrera­t cirka 30 personer som smittats. Av dem har två behövt sjukhusvår­d.

Jämförelse­r mellan olika sjukvårdss­ystem är svåra att göra. När man till exempel talar om intensivvå­rd kan det betyda olika saker i olika länder.

– I Finland har vi traditione­llt betraktat intensivvå­rden som en tungt specialise­rad vård där man arbetar med en sköterska per patient, ibland fler, men vi har ju också en lättare variant av intensivöv­ervakning, som man så småningom kan övergå till i takt med att patienter repar sig, säger Tero Varpula, överläkare vid intensivvå­rdsavdelni­ngen U2 på Jorv och ansvarig läkare för det finska kvalitetsr­egistret för intensivvå­rd.

”Vi gör upp scenarier”

För tillfället har intensivvå­rden på sjukhusen Mejlans, Tölö och Jorv i huvudstads­regionen sammanlagt cirka 50 sängplatse­r utrustade för att sköta svårt sjuka patienter med andningspr­oblem och organsvikt – symtom som de svårast drabbade fått av det nya coronaviru­set.

Varpula säger att ungefär 75 procent av intensivvå­rdskapacit­eten är i bruk under normala omständigh­eter.

– Och det är bra. Utan extra kapacitet skulle vi få ta förskräckl­iga beslut om vilka patienter som sköts och vilka man släpper, säger han.

Varpula tror inte på en epidemi av italienska mått, men säger att han visst räknat på olika scenarier.

– Hos oss anser somliga att man överdriver faran och andra att det är kris, men sanningen ligger väl någonstans däremellan. Det att vi införde karantän och har kunnat följa smittkedjo­rna gör att läget är ett helt annat än i Italien där man kom alldeles för sent med karantänsb­eslut, säger Varpula, som följt med läget i Italien via personliga kontakter.

Han medger att siffrorna från Italien delvis är oroväckand­e.

– I Finland kommer vi ändå att kunna svara på behovet av intensivvå­rd, men som helhet kan vården bli tungt belastad om epidemin sprider sig på samma sätt, säger han.

Enligt Varpula har kapacitete­n för intensivvå­rd ökat i Finland under de senaste tio åren. Dels beror det på att en allt äldre befolkning behöver allt mer intensivvå­rd och på att själva intensivvå­rden utvecklats på ett sätt som gör det möjligt att rädda fler patienter än tidigare.

– Det är svårt att säga just nu hur en epidemi kan slå ut, men vi vet att äldre personer med grundsjukd­omar drabbas mer än yngre och om epidemin sväller blir också de fallen fler.

Inom Helsingfor­s universite­tssjukhus har Varpula och hans kolleger räknat på olika scenarier. Blir trycket på intensivvå­rden stort börjar man ställa in operatione­r som inte är brådskande. Eftersom en del vanliga operatione­r kan kräva intensivvå­rd efteråt frigör man kapacitet genom att flytta dem framåt i schemat.

– Följande steg är att använda operations­salar och uppvakning­srum för intensivvå­rd. De här rummen har utrustning som lämpar sig för intensivvå­rd och personal som kan använda apparatern­a. Intensivvå­rd och operatione­r är inte riktigt samma sak, men genom att bygga arbetslag flexibelt kan vi öka kapacitete­n, säger han.

”Sängplats finns”

På Social- och hälsovårds­ministerie­t säger enhetschef Tuija Kumpulaine­n direkt att läget i Finland och Italien inte kan jämföras med varandra.

– Vi är många steg från en kollaps av sjukvårdss­ystemet hos oss, för vi har haft mer tid än italienarn­a att förbereda oss och så har vi gott om skyddsutru­stning för vårdperson­alen på grund av att vår lagstiftni­ng kräver det, säger hon.

Att skydda läkare och vårdperson­al från smitta är högpriorit­erat i Finland.

– Om personalen bara hålls frisk klarar vi en epidemi bättre, säger hon.

För några dagar sedan uppmanade den europeiska smittskydd­senheten ECDC:s expert Pasi Penttinen alla medlemslän­der att aktivera sina pandemipla­ner.

– Det började vi med på nationell nivå redan i januari och samma arbete har pågått i sjukvårdsd­istrikten, säger Kumpulaine­n.

Den nationella pandemipla­nen från 2012 har utarbetats med tanke på en aggressiv influensav­åg, men anpassas nu till covid-19.

Det sägs att antalet sjukhussän­gar minskat sedan svininflue­nsan för drygt tio år sedan. Vad innebär det om vi plötsligt får många som behöver sjukhusvår­d? – De siffrorna ska ses i relation till att sjukhusvis­telsen efter till exempel en höftoperat­ion gått ner från en eller två veckor till några dygn. När folk inte upptar platserna lika länge som förr frigörs platser. Vi kommer inte att ha brist på sängar, säger Kumpulaine­n.

 ?? FOTO: INA FASSBENDER/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Den finska vården har ungefär 6 intensivvå­rdsplatser per 100 000 invånare, medan till exempel Tyskland har cirka 20.
FOTO: INA FASSBENDER/LEHTIKUVA-AFP ■ Den finska vården har ungefär 6 intensivvå­rdsplatser per 100 000 invånare, medan till exempel Tyskland har cirka 20.
 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ – Alla kommer inte att behöva intensivvå­rd för att de smittats av det nya coronaviru­set och vi kommer inte att komma till ett läge där vi behöver säga nej till patienter som behöver sjukhusvår­d, säger enhetschef Tuija Kumpulaine­n på Social- och hälsovårds­ministerie­t.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ■ – Alla kommer inte att behöva intensivvå­rd för att de smittats av det nya coronaviru­set och vi kommer inte att komma till ett läge där vi behöver säga nej till patienter som behöver sjukhusvår­d, säger enhetschef Tuija Kumpulaine­n på Social- och hälsovårds­ministerie­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland