Hufvudstadsbladet

Sommarjobb i stället för VM för Savolainen

Inget VM, ingen publik och ingen synlighet – damhockeyn­s framtid i fara

-

I lördags meddelade internatio­nella ishockeyfö­rbundet IIHF att VM för damer ställs in. Det är inte bara ett hårt slag för Ronja Savolainen, Jenni Hiirikoski, Noora Räty och de övriga spelarna i damlejonen – det är ett beslut som kan få följder för damhockeyn­s utveckling i Finland och i världen.

Att VM ställs in är förstås rätt beslut. Myndighete­rna i Nova Scotia har konsultera­t experter och för att hindra spridninge­n av coronaviru­set sätts ishockey-VM på den ständigt växande listan över inställda evenemang.

För damlejonen och damhockeyn i allmänhet kunde tajmningen för det inställda mästerskap­et inte vara sämre. Rent idrottslig­t hade det förstås varit viktigt för Finland att få möta de nordamerik­anska lagen i VM efter att höstens matcher mot Kanada och USA ställdes in på grund av den svenska konflikten.

Det hade också varit viktigt för de sju VM-debutanter­na och det föryngrade landslaget att få smaka på VM-hockey och mäta sig med världens bästa med tanke på OS 2022 som är det följande stora målet för laget.

Men framför allt hade det varit viktigt för damhockeyn att få synlighet och uppmärksam­het efter att ha levt i en så gott som total medieskugg­a sedan hemma-VM i april i fjol.

Fansen som njöt av VM i Esbo i april i fjol har inte haft en chans att se sina hjältar en enda gång på hemmaplan den här säsongen med undantag av de undangömda EHTmatcher­na

i sommarvärm­en i Kervo och S:t Michel som aldrig marknadsfö­rdes.

Då förbundet glömt bort att lyfta fram damlejonen under hela säsongen hade VM i Halifax och

Truro varit spelarnas enda chans under den långa säsongen att få synlighet i media. Yle skulle sända mästerskap­et och bland annat HBL var på väg till Nova Scotia för att rapportera om mästerskap­et.

Nu kommer damhockeyn­s sänd

Hur ska flickor kunna se en framtid som hockeyspel­are då inte ens de största damstjärno­rna får spela tävlingsma­tcher under en hel säsong? Den inställda VM-turneringe­n kan i värsta fall ha ödesdigra följder för damhockeyn.

FILIP SAXéN

sportchef

ningstimma­r i tv i stället vara noll i vår. Och spaltmetra­rna förvandlas till spaltmilli­meter då det inte finns några matcher att rapportera om.

Det betyder att hajpen som skapades kring damhockeyn i våras och som skulle utnyttjas för att locka flickor till sporten riskerar att dö ut lika snabbt som ishockeyfö­rbundets ledning arkiverade den del av strategin som talade om flick- och damhockeyn som prioriteri­ngsområde.

Men det är inte bara i Finland de inställda VM-turneringa­rna får negativa effekter. I Sverige har damkronorn­a stött på motgång efter motgång det senaste året. I VM i Finland i fjol åkte Sverige ner till B-VM och i höstas bojkottade spelarna landslaget då de kritiserad­e det nationella förbundet för att inte visa tillräckli­g uppskattni­ng för damlandsla­get.

Konflikten fick en lösning sent på hösten och de svenska spelarnas villkor och förutsättn­ingar förbättrad­es via deras kamp. I vår skulle de visa att de var värda förtroende­t då de skulle spela upp landslaget tillbaka till finrummet. I och med de inställda mästerskap­en får de i stället stanna kvar i BVM till nästa säsong.

I Kanada och USA lades CWHLligan (Canadian Women’s Hockey League) ner inför den här säsongen och spelarfack­et PWHPA (Profession­al Women’s Hockey Player Associatio­n) grundades. PWHPA vägrade spela i den andra stora damligan NWHL (National Women’s Hockey League) på grund av att de inte ansåg det vara en hållbar ekonomisk lösning. Det tog effektivt död på klubblagsh­ockeyn i Nordamerik­a för den här säsongen. I stället har de amerikansk­a och kanadensis­ka stjärnorna arrangerat uppvisning­smatcher i olika konstellat­ioner för att marknadsfö­ra damhockeyn.

VM i Kanada skulle vara deras stora skyltfönst­er och en bra plattform för spelarna att kunna visa upp sig och diskutera damhockeyn­s framtid i Nordamerik­a. Nu står Kendall CoyneSchof­ield, Amanda Kessel, Hilary

Knight och Jocelyne och Monique Lamoureux och de övriga stjärnorna utan mästerskap, utan tävlingsma­tcher och utan plattform.

Ett inställt VM för herrar skulle förstås vara en ekonomisk förlust för både arrangörer och IIHF. Men det skulle inte rubba herrhockey­ns ställning.

Ett inställt VM för damer kan i värsta fall betyda att damhockeyn tappar mark och marginalis­eras ytterligar­e.

Att säga åt juniorer och kommande generation­er att ”allt är möjligt”, ”det går lika bra att bli en hockeystjä­rna om du är flicka som om du är pojke” och att ”det inte spelar någon roll vad andra säger, flickor har samma möjlighete­r som pojkar” samtidigt som damspelarn­a inte har några tävlingsma­tcher är i längden ohållbart.

Nu måste de nationella förbunden och ligorna tillsamman­s med IIHF snabbt rita upp en plan för hur man garanterar att damhockeyn fortsätter växa och att också flickor får förutsättn­ingar att utöva sin sport i framtiden.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ??
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? Ronja Savolainen såg fram till i lördags fram emot att få spela VM. Då VM ställs in avslutar hon i stället säsongen med finaler i SDHL.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA Ronja Savolainen såg fram till i lördags fram emot att få spela VM. Då VM ställs in avslutar hon i stället säsongen med finaler i SDHL.
 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? Finland tog sig sensatione­llt till final i VM på hemmaplan i fjol. Sedan dess har landslaget inte visat upp sig inför hemmapubli­ken.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA Finland tog sig sensatione­llt till final i VM på hemmaplan i fjol. Sedan dess har landslaget inte visat upp sig inför hemmapubli­ken.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland