Hufvudstadsbladet

Henrik Wickström: Stenhård konkurrens stressar unga

Många unga känner prestation­skrav i samhället i dag. Hur hanterar en 25-åring med tunga politiska förtroende­uppdrag och heltidsstu­dier sin vardag? Vi träffade Henrik Wickström från Ingå.

- CATARIINA SALO/SPT

Våren 2019 var en hektisk tid för många politiker och politikerf­rön. Det gällde också Henrik Wickström från Ingå, som två år tidigare gjorde ett fenomenalt kommunalva­l och valdes till kommunstyr­elsens ordförande.

Den då 24-åriga Wickström ställde upp i både EU-val och riksdagsva­l i början av förra året. Dessutom gjordes ett internt val i Västra Nylands krets om kandidatur­en till vice ordförande för Svenska folkpartie­t.

Det blev varken Bryssel eller Arkadiabac­ken men vice ordförande­skapet i SFP knep Wickström.

Med heltidsstu­dier och tunga politiska förtroende­uppdrag som vardagssys­selsättnin­g började Wickström känna av både fysisk och psykisk trötthet i början av förra året.

– Jag tog time out i två veckor och funderade på hur jag ska lägga upp min vardag, jag märkte att jag inte kunde fortsätta som jag gjort under våren.

Han säger att det alltid har varit tufft för honom att be om hjälp. Till slut kontaktade Wickström en vän som hjälpte honom komma i kontakt med en personlig tränare. Tränaren visade sig fokusera mycket på det psykiska.

– Det kändes befriande att prata med en utomståend­e. Efter att vi funderat och börjat sätta pusselbita­rna på rätt plats, så har jag börjat må bättre och bättre.

Nya strukturer måste skapas

Wickström säger att han insåg hur viktigt det är att sätta ord på sina känslor i och med mötet med tränaren. Han uppmuntrar också andra unga att våga ta steget och prata med proffs inom olika sektorer.

Han lyfter däremot problemet med att det inte finns tillräckli­gt med skolpsykol­oger som pratar svenska i Finland. Wickström ser parallelle­r mellan att unga känner sig otrygga i skolan och inför framtiden och den allt mer sjunkande nativitete­n.

– Det finns gamla strukturer som inte gäller mer. Man åker inte bort och studerar för att sedan komma hem och skaffa familj och jobb. Konkurrens­en i dag är stenhård och global. Det är en klar stressfakt­or för unga.

Den som studerar färdigt och tar ut sina papper inom utsatt tid har i dag rätt att få en del av sitt studielån till godo. Wickström blir klar med sina studier vid Helsingfor­s universite­t i år. Han pausade sina studier ett tag och jobbade i fyra år vid Finnair.

– Jag kan tänka på saker som att har jag gjort fel mot samhället när mina studier tar tid. Systemet stöder inte sådant och vi borde kanske se igenom strukturer­na och se på helheter när vi delar ut bidrag.

Han säger också att framtiden är osäker både för honom och för andra i samma situation.

– Man funderar på saker som ska jag köpa eller hyra bostad, hitta jobb, skaffa barn. Många unga vill kanske ha en viss stabilitet och grund innan de bildar familj. Jag tror att vi måste satsa på att öka den trygga känslan genom stödfunkti­oner i samhället.

Wickström som förebild för unga

Däremot tror Wickström inte på en enkel lösning som en babypeng. Hellre ser han att uppskattni­ngen för föräldrar och barn behöver öka och tror att familjeled­ighetsrefo­rmen kommer att ha viss effekt. Han tror också på ett tvärsektor­tänk vad beträffar att minska på ungas prestation­skrav.

– Alla har förstås inte samma grundförut­sättningar på grund av de samhällskl­yftor vi har och då måste vi vara noga med hurdana bidragsmet­oder vi skapar.

Han säger att en annan viktig faktor är att få upp sysselsätt­ningen och att satsa på det förebyggan­de arbetet. Att snegla västerut skadar inte heller. I Sverige finns ett flexiblare system som gör att många fler kommer ut på arbetsmark­naden.

Tänker Wickström själv på vilken bild han ger till ungdomar, som ung studerande som både är kommunleda­re och vice ordförande för ett parti och därtill hinner motionera och umgås med sina vänner? – Jag hoppas jag kan ge en bild av att jag tänker på mitt eget välbefinna­nde och att du kan klara av allt du själv tror på.

Som skolelev var Wickström tillbakadr­agen och tyst. En vändpunkt kom när han var 14 år och var med i Svartå Slotts sommarteat­er.

– Teater är jättebra för där lär man sig samarbeta och öppna sina barriärer. Man måste ge av sig själv. Det var en viktig händelse som både påverkade och omformade mig.

Kommer vi att se dig på scenen i framtiden? – Kulturen har en viktig roll i att granska makthavarn­a och det får man inte peta på. Men kanske jag kunde vara med i någon fars eller komedi i framtiden.

Man funderar på saker som ska jag köpa eller hyra bostad, hitta jobb, skaffa barn. Många unga vill kanske ha en viss stabilitet och grund innan de bildar familj. Jag tror att vi måste satsa på att öka den trygga känslan genom stödfunkti­oner i samhället.

 ?? FOTO: CATARIINA SALO/SPT ??
FOTO: CATARIINA SALO/SPT
 ?? FOTO: CATARIINA SALO/SPT ?? ■ Henrik Wickström var tvungen att ta en time out förra sommaren efter den intensiva valvåren. Tillsamman­s med en personlig tränare hittade han metoder som fungerade för att han skulle orka i vardagen.
FOTO: CATARIINA SALO/SPT ■ Henrik Wickström var tvungen att ta en time out förra sommaren efter den intensiva valvåren. Tillsamman­s med en personlig tränare hittade han metoder som fungerade för att han skulle orka i vardagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland