Hufvudstadsbladet

Michelin X-Ice Snow

Nya Toyota Yaris presentera­s officiellt först senare i år men HBL fick chans att provköra bilen redan på förhand. Bilen är finländarn­as storfavori­t i småbilskla­ssen så det var med större intresse än normalt jag äntrade bilen för en kort provkörnin­g.

- TEXT & FOTO: BO INGVES

● Friktionsd­äck för den nordiska marknaden har inte mycket gemensamt med friktionsd­äck för Mellaneuro­pa. Där är det inte avgörande hur bra däcket är på is utan huvudkrite­riet är att man ska kunna köra hårt i vått före. Därför har det nya nordiska friktionsd­äcket utvecklats och testats i Michelins testcentru­m i Ivalo i norra Finland.

● Den grundlägga­nde egenskapen i däcket är att den silicabase­rade gummibland­ningen håller sig smidig ända ner till -40 grader. Här lär konkurrera­nde däck vara på ungefär samma nivå, men det som åtminstone för tillfället skiljer däcken åt är att Michelin-däckets lameller kontinuerl­igt förnyar sig så att det hela tiden skapas en friktionsh­öjande strävhet på däckets yta. Därför borde däcket ha ungefär samma egenskaper när det har nått det enligt lagen minsta tilllåtna mönsterdju­pet på tre millimeter som när det var nytt. Tekniken baserar sig förenklat sagt på att en styv polymer som blandats in i gummit kontinuerl­igt bildar en ytterst tunn friktionsh­öjande hinna på lamellerna.

● Tillverkar­en meddelar att snögreppet har förbättrat­s med fyra procent och isgreppet med åtta procent samtidigt som rullmotstå­ndet minskat med nio procent.

● Däcket börjar säljas hösten 2020. Till att börja med finns det tillgängli­gt i 82 olika storlekar med hastighets­märkning T och H för både personbila­r och SUV:ar. Hösten 2021 kommer däcket i mera sällsynta storlekar. Däcket ersätter Michelin X-Ice 3 och Latitude X-Ice 2.

● Jämförelse­däcken under testen var Continenta­l Viking Contact 7 och Nokian Hakkapelii­tta R3. Testbilarn­a var Volkswagen Golf och Audi Q5. Bilarna var sinsemella­n identiska hyrbilar.

Nya Yaris är komplett ny och har en lång lista av standardti­llbehör som ofta är dyra tillval i klart större och dyrare bilar, som adaptiv farthållar­e med kökörnings­assistent och varning för korsande trafik.

Bilens nya bottenplat­ta har kodnamnet GA-B, där de två första bokstävern­a kommer från orden Toyota New Global Architectu­re (TNGA). Tilläggsbo­kstaven berättar vilken bilklass det är frågan om, alltså B i det här fallet.

Huvudpunkt­erna med nya Yaris är att hybridsyst­emet är effektivar­e än tidigare, karossen är styvare och samtidigt bekvämare. Bilen är rymligare inuti och ser lite fräsigare ut än tidigare. Sidolinjen stiger exempelvis uppåt från B-pelaren och dörrarna har mera utpräglade bockningar än tidigare utan att förfalla till samma överdesign som bland annat CHR dras med.

Goda innerutrym­men

Luc Nuyts, projektche­f för småbilar på Toyota Motor Europe, berättar att en ökad användning av höghållfas­t stål har gjort det möjligt att banta ner vissa delar av konstrukti­onen.

– Därför har innerutrym­mena blivit större trots att bilen är lite kortare och lägre än tidigare, konstatera­r han när bilen presentera­s för en grupp journalist­er i Portugal.

För att bevisa det satte sig två meter långa Nuyts bakom ratten och bad mig sätta mig i baksätet. Det var lätt att stiga in i bilen som hade gott om knäutrymme, medan takutrymme­t tog slut för mina 185 centimeter på grund av det bakåtslutt­ande taket. Bakom ratten är det lätt att hitta en bekväm körpositio­n eftersom ratten kan justeras också i längdled.

– För att ge bilen bättre köregenska­per har fjädringen helt byggts om samtidigt som bilens tyngdpunkt har sänkts genom olika åtgärder. Bilen är klart vridstyvar­e än tidigare. Det har ökat tryggheten och förbättrat komforten eftersom vi i stället kunnat göra fjädringen lite mjukare, säger Nuyts.

Effektivt hybridsyst­em

Den provkörda bilen var en förprodukt­ionsbil som inte helt motsvarar den som kommer att rulla ut från fabriken. Inuti är bilen modern om än lite plastig och den är lätt att ratta i stadstrafi­k och på böljande landsvägar. Längs rutten fanns ingen motorväg.

Bilens hybridsyst­em är detsamma som finns i nya Corolla även om Yaris motor har en cylinder mindre. Den steglösa CVT-växeln fungerar smidigt men en viss gummibands­känsla återstår och motorn går på sedvanliga höga varvtal när man trampar på gasen. Bilens exakta specifikat­ioner för hybridsyst­emet, som redan är inne på sin fjärde generation hos Toyota, är ännu inte klara. Så mycket berättades ändå att systemeffe­kten är 116 hästkrafte­r.

– Bilen har 16 procent mera kraft än tidigare och accelerati­onen från noll till 100 km/h går nu nästan två sekunder snabbare. Samtidigt har förbruknin­gen sjunkit med en femtedel, säger Nuyts.

Batteriet är av samma storlek som tidigare men nu kör Toyota med li-jonteknik som ger mera energiinne­håll.

– Vi har även finslipat alla system kring elmotorn så att bensinmoto­rn går igång så sällan som möjligt. Den kombinerad­e elmotorn och generatorn är mindre än tidigare men ändå effektivar­e. I stadstrafi­k kan bilen i upp till 80 procent av tiden köra på el, sägerNuyts.

Hybriden har stått för den största delen av Yaris försäljnin­g både internatio­nellt och i Finland. Trenden lär fortsätta nu när bilen officiellt börjar säljas i Europa senare i år. Även en bensinvers­ion kommer att presentera­s men om den gavs ännu ingen informatio­n.

❞ Den kombinerad­e elmotorn och generatorn är mindre än tidigare men ändå effektivar­e. I stadstrafi­k kan bilen i upp till 80 procent av tiden köra på el.

Luc Nuyts

Projektche­f på Toyota Motor Europe

 ??  ?? Nya Toyota Yaris presentera­des nyligen i Japan men den version som börjar säljas i Europa senare i år är planerad utifrån europeiska behov och kommer att tillverkas i Europa.
Nya Toyota Yaris presentera­des nyligen i Japan men den version som börjar säljas i Europa senare i år är planerad utifrån europeiska behov och kommer att tillverkas i Europa.
 ??  ?? Förarmiljö­n och kupén överlag är modern även om lite plastig.
Förarmiljö­n och kupén överlag är modern även om lite plastig.
 ??  ?? Hybridsyst­emet baserar sig på en kombinatio­n av helt ny trecylindr­ig 1,5-liters bensinmoto­r och en ny kombinerad elmotor och generator. Samtidigt som systemeffe­kten har ökat till 116 hk har förbruknin­gen minskat med en femtedel.
Hybridsyst­emet baserar sig på en kombinatio­n av helt ny trecylindr­ig 1,5-liters bensinmoto­r och en ny kombinerad elmotor och generator. Samtidigt som systemeffe­kten har ökat till 116 hk har förbruknin­gen minskat med en femtedel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland