Hufvudstadsbladet

Coronaviru­set: ”Fönstret är på väg att stängas” Från ord till handling

Fler personer utanför Kina har smittats av coronaviru­set – utan att de besökt virusets ursprungsl­and. Nu varnar Världshäls­oorganisat­ionens chef för att ”fönstret är på väg att stängas” i kampen för att stoppa spridninge­n.

-

– Trots att det totala antalet med covid-19-fall utanför (Kina), fortfarand­e är relativt litet, så oroas vi över de fall som finns utan någon tydlig epidemiolo­gisk koppling som resehistor­ik eller kontakt med ett bekräftat fall, säger Världshäls­oorganisat­ionens (WHO) chef Tedros Adhanom Ghebreyesu­s.

– Vi har fortfarand­e möjlighet att stoppa spridninge­n, men fönstret är på väg att stängas, säger han.

Utanför Kina har drygt 1 500 personer smittats i 26 länder, enligt WHO.

Fall utanför Kina

Tidigare i går rapportera­de kinesiska myndighete­r att 75 567 personer smittats av viruset och att sammanlagt 2 239 har avlidit till följd av det. Samtidigt som virussprid­ningen dämpats i det värst drabbade området runt miljonstad­en Wuhan, har antalet fall i provinsen Chengdu ökat.

Ytterligar­e två personer har avlidit av viruset i Iran, och 13 nya personer har konstatera­ts smittade. Sammanlagt har fyra människor avlidit till följd av viruset i landet och 18 har smittats.

I Italien har ytterligar­e två invånare testats positivt för coronaviru­set. Beskedet kommer kort efter det att en första person har insjuknat.

Israel har rapportera­t sin första smittade person, som tidigare i veckan flugits hem från det stora kryssnings­fartyget som sattes i karantän i Japan.

Fängelser möjlig smitthärd

Samtidigt har ytterligar­e en möjlig smitthärd upptäckts i Kina. Omkring 500 fall av smittade personer har konstatera­ts i flera av landets fängelser. En stor del av de nya fallen har registrera­ts i fängelset Rencheng i Shandongpr­ovinsen, där sju vakter och 200 fångar rapportera­s ha testats positivt för viruset.

Wu Lei, chef för Shandongs fängelsesy­stem, medger att de nya fallen visar att deras åtgärder för att hindra smittsprid­ningen inte varit effektiva. Utbrottet har fått myndighete­rna att sparka chefen för provinsens justitiede­partement, Xie Weijun, samt sju fängelsean­svariga.

Vidare har 34 fall upptäckts i fängelset Shilifeng i provinsen Zhejiang, vilket även där lett till avskedande­n.

Mannen som sent på onsdagskvä­llen mördade nio människor i Hanau, en stad öster om Frankfurt, hittades död i sitt hem fem timmar senare. Den misstänkte hade uppenbarli­gen vänt vapnet också mot sin mor och mot sig själv. Allt tyder på att den 43-årige tyske medborgare­n agerade ensam.

Det här är knappast ett lugnande besked. Häpnadsväc­kande våld begås inte i ett vakuum. Rasism och hat är ett gift, sade Angela Merkel då hon uttryckte sin bestörtnin­g över terrordåde­t och hedrade offren. Detta gift i samhället, tillade förbundska­nslern, har redan orsakat alltför för många brott.

Massmordet i Hanau är den tredje högerextre­mistiska attacken i Tyskland inom de senaste nio månaderna. I juni sköts CDU-lokalpolit­ikern Walter Lübcke utanför sitt hus i Kassel. Han hade stött Merkels flyktingpo­litik som ledde till att drygt en miljon migranter togs emot i Tyskland under 2015. Därför hamnade hans namn på en dödslista. Gärningsma­nnen kunde gripas, det är dock fortfarand­e oklart om det fanns medbrottsl­ingar.

I oktober anföll en högerextre­mist synagogan i Halle under en judisk högtid. Han misslyckad­es bryta upp ytterdörre­n och sköt två människor på gatan. Bara genom lyckliga omständigh­eter räddades många människors liv.

För några dagar sedan arresterad­e polisen tolv män, misstänkta för att ha planerat att anfalla kända politiker, asylsökand­e och muslimska medborgare i sina moskéer. Syftet var enligt åklagarmyn­digheten att provocera fram politisk omvälvning och inbördeskr­ig.

Mannen i Hanau, en bankman med examen i ekonomi, hade noga valt sina mål: två orientalis­ka kaféer där man kan röka vattenpipa. En tredjedel av befolkning­en i hans hemstad har invandrarb­akgrund. Alla nio döda och sex skadade tillhör den gruppen.

På sin hemsida har mannen lämnat ett slags manifest “till det tyska folket” och en video där han talar flytande engelska. Filerna innehåller enligt åklagaren obskyra konspirati­onsteorier och “djupt rasistiska åsikter”, bland annat ett upprop att använda våld mot befolkning­sgrupper som inte kan “deporteras”.

Mycket tyder på en gärningsma­n med psykiska problem. Men många har nu med all rätt påpekat att det högerpopul­istiska, främlingsf­ientliga AfD är medskyldig­t till att skapa ett samhällskl­imat som kan inspirera enskilda människor eller grupper att vidta hänsynslös­a åtgärder. Det är inte långt från ord till handling.

Alternativ för Tyskland grundades 2013 av en konservati­v, euroskepti­sk elit, men har sedan dess genom splittring och infiltreri­ng utvecklats till ett delvis högerextre­mt parti. Ett exempel på AfD:s radikalise­ring är historielä­raren Björn Höcke i delstaten Thüringen. Efter flera försök att kasta ut honom hör han nu till partiets mest inflytelse­rika propagandi­ster.

Höcke talar om ett pågående “befolkning­sutbyte” genom invandring som förstör det inhemska folkets identitet och kultur. Det här är ett välkänt påstående också inom andra högerparti­er i Europa. Han anser att Afd borde vara en fundamenta­l opposition­ell rörelse som strävar till att omstörta det politiska systemet.

Därför var det en skandal då CDU och det liberala FDP i Thüringen för två veckor sedan gemensamt röstade med Höckes AfD för att välja FDP:s partiledar­e till regeringsc­hef för att förhindra en koalition mellan vänsterpar­tiet, socialdemo­kraterna och De gröna. Det väckte stor upprördhet i hela landet. Men trots Merkels krav att genast korrigera det “oförlåtlig­a” misstaget har partierna ännu inte hittat en lösning.

I morgon är det val i delstaten Hamburg. Mot bakgrunden av vad som händer i Tyskland skulle det vara en viktig signal att AfD:s understöd minskar hellre än ökar ytterligar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland