Hufvudstadsbladet

Budgetfias­ko i EU

Det extra toppmötet i rådet har avslutats utan en uppgörelse om EU:s budgetram för åren 2021–2027.

-

Trots ett nytt förslag om EU:s nya sjuåriga budgetram i går kväll nåddes inte en uppgörelse.

– Vi behöver mera tid, sade rådets president Charles Michel i en kort presskonfe­rens på fredagskvä­llen.

Kommission­sordförand­e Ursula von der Leyen uttryckte sin besvikelse.

– Vi möts alla av samma utmaningar, klimatpoli­tiken, och det faktum att Storbritan­nien lämnar EU, sade von der Leyen och poängterad­e att det behövs en ram för att EU ska kunna lägga upp sina program med tillhörand­e pengar nästa år.

”Sparsamma fyras gäng”

Under förhandlin­garna uppstod ett ”sparsamma fyras gäng” – Sverige, Danmark, Österrike och Nederlände­rna, som kritiserat höjda avgifter till EU. Även Tyskland har förhållit sig stramt till budgetrame­ns storlek.

Finland, som represente­rades av statsminis­ter Sanna Marin (SDP), har haft en sparsam linje men ändå prioritera­t att nå en kompromiss, och har alltså inte ingått i de fyras grupp.

– Alla länder måste kunna vara flexibla och komma emot om man ska kunna nå en uppgörelse, sade Marin till massmedia och på Twitter.

– Medlemslän­dernas åsikter är ännu långt ifrån varandra. Finland har hållit fast vid sina målsättnin­gar, men också betonat att man måste kunna jämka för att få en lösning.

Det ursprungli­ga förslaget som lades fram av Charles Michel var en budgetram på 1,095 miljarder euro. Det skulle motsvara 1,074 procent av medlemslän­dernas bruttonati­onalinkoms­t. Det reviderade förslaget ska ha fått ner summan till 1,069 procent.

Finlands linje har varit att man borde komma ”så nära nuvarande ram som möjligt”, alltså 1,06 procent inklusive fonder. Men Finland har också betonat helheten i innehållsf­rågorna, särskilt landsbygds­utveckling­en, anslagen till forskning och innovation, och att EU-stöd ska knytas till krav på en fungerande rättsstat.

Tvist om rabatter

En tvistefråg­a var rabatterna. Enligt utläckta dokument föreslogs bland annat oförändrad­e rabatter för Sverige och de andra länder som betalar in mer till EU:s budget än vad de får tillbaka i olika EU-stöd. Österrike skulle ges en extra present i form av en 30-procentig rabatthöjn­ing.

Sverige och Danmark utlovades i sin tur rabatt från finansieri­ngen av euroländer­nas nya stödbudget, BICC – som man redan fått löfte om förut. Nederlände­rna skulle för sin del få behålla en större del av de tullintäkt­er som landet tar ut för EU:s räkning. ”Inte alls tillräckli­gt”, uppges företrädar­e för den sparsamma fyran – Sverige, Danmark, Nederlände­rna och Österrike – ha reagerat, enligt tidningen Financial Times.

Kvartetten har velat få ner EUbudgeten ända till 1,0 procent och tydligt markerat att rabatterna är nödvändiga.

– Det är rimligt att relativt rika länder betalar lite mer än de som har det sämre ställt, men det finns en gräns för hur mycket, sade Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven när toppmötet startade i torsdags.

– Kanske är de lite överraskad­e av att vi faktiskt menar det vi säger, konstatera­de Danmarks statsminis­ter Mette Frederikse­n på väg in till det fortsatta mötandet i går.

Stefan Löfven litade på att de ”fyra sparsamma” håller ihop till slutet. Han sätter också sitt hopp till EU:s största medlemssta­t.

– Tyskland står nära oss, sade Löfven i Bryssel.

Samtidigt var andra länder missnöjda med att det varit så stor fokus på de ”sparsamma fyra”.

Ungerns Viktor Orbán sade till massmedier att en grupp nettomotta­gare hade ett motförslag på en budgetram som hade varit större än Michel förslag.

Även en spansk förhandlar­e sade till tidningen Politico att Spanien och Portugal hade fört fram att budgetförs­laget inte var tillräckli­gt för dem, och knappast heller för Europaparl­amentet.

Det finns ännu inget fastslaget datum för nästa budgetmöte mellan medlemslän­dernas regeringsc­hefer.

❞ Det är rimligt att relativt rika länder betalar lite mer än de som har det sämre ställt, men det finns en gräns för hur mycket. Stefan Löfven Sveriges statsminis­ter

 ?? FOTO: ARIS OIKONOMOU AFP / LEHTIKUVA ?? Statsminis­ter Sanna Marin talar med kommission­sordförand­e Ursula von der Leyen. I bakgrunden Österrikes förbundska­nsler
■ Sebastian Kurz och Greklands premiärmin­ister Kyriakos Mitsotakis.
FOTO: ARIS OIKONOMOU AFP / LEHTIKUVA Statsminis­ter Sanna Marin talar med kommission­sordförand­e Ursula von der Leyen. I bakgrunden Österrikes förbundska­nsler ■ Sebastian Kurz och Greklands premiärmin­ister Kyriakos Mitsotakis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland