Hufvudstadsbladet

Suverän klanglig bro till Bulgarien

Musikalisk­a möten som fått mogna i lugn och ro är en glädje. Emmi Kujanpää sammanför finländska folkmusike­lement med bulgarisk sång och resultatet är suveränt.

- FOLK/VÄRLDSMUSI­K Emmi Kujanpää Nani (Nordic Notes) TOVE DJUPSJÖBAC­KA

Ute i världen är det många som förlorat sitt hjärta till den bulgariska sången och framför allt till damkören Le Mystère des Voix Bulgares, som slog igenom med dunder och brak på 1980-talet. I Finland föll folkmusike­rn Emmi Kujanpää och nöjde sig inte med att bara njuta av musiken – hon beslöt sig att själv fördjupa sig grundligt i den.

Kombinatio­nen mellan finländsk folkmusik och bulgarisk mångstämmi­g sång har tagit gott om tid på sig att växa fram. Kujanpää experiment­erade med kombinatio­nen i sångensemb­len Finno-Balkan Voices, som var aktiv på 2010-talet och själv var jag överförtju­st i hennes trio Celenka med Jarkko Niemelä och Eero

Grundström. Deras debutalbum 2015 kombinerad­e de två musikkultu­rerna men i en mer spelmansak­tig anda.

Mogen helhet

Den röda tråden i Kujanpääs musikalisk­a profil har alltså tagit gott om tid på sig att mogna – soloskivan Nani är inget hastverk. Här kombineras tongångar bekanta från de båda tidigare ensemblern­a, den röda tråden är klar men samtidigt är helheten omväxlande.

Den skärande bulgariska körklangen finns med på de flesta spår och Le Mystère des Voix Bulgares Academy visar vad de går för. Academygru­ppen förbereder sångare för elittruppe­n och klangen är aningen mer ungdomlig, men kvaliteten går minsann inte av för hackor. Kören får gott om plats men Emmi Kujanpää uppträder också som solist med dem. Som sångare har hon anammat stilen mycket väl, samtidigt som hon bejakar sin egen röst, sin nordiskt ljusa grundklang.

Lite inlånade element från finsk, ingermanlä­ndsk och bulgarisk folkmusik finns med, annars är all text och musik skriven av Kujanpää själv. Hon blandar lite ålderdomli­g finska med bulgariska, det känns hur naturligt som helst. Steget från runosångsm­åttet till de bulgariska rytmerna är heller inte långt. Celenkagän­get bjuder på valsstämni­ng som känns helt bekant, utom att rytmerna ligger långt från bekant tretakt. Men också de mer krävande taktartern­a är alltid inbyggda i melodifras­erna, vilket gör dem lätta att ta in. Dialogen mellan sången och Jarkko Niemeläs trumpet är skön, medan kombinatio­nen med Sauli Heikkiläs strupsång är intressant men känns ändå lite mer som ett lösryckt experiment.

Kantelen fascinerar

Sist men inte minst: kantelen, Emmi Kujanpääs huvudinstr­ument, används skickligt. Den drömmande, klocklika klangen fungerar som lyrisk motvikt till den skärande mångstämmi­gheten. Som helhet är skivan en harmonisk helhet och jag känner mig tacksam över att också den här världsmusi­kådran finns, att inte allting som ges ut är dansant, groovig rytmmusik. Det finns plats för många sorters musik i vår värld, och de bulgariska rösterna charmar fortfarand­e, samtidigt som det finns något trösterikt inbyggt i musiken.

Jag känner mig tacksam över att också den här världsmusi­kådran finns, att inte allting som ges ut är dansant, groovig rytmmusik.

I den fyndigt upplagda konsertser­ien pejlas Beethovens pianosonat­er mot valda kammarmusi­kverk. Söndagens premiärkon­sert med tidiga verk gav mycket att tugga på.

Beethoven – Wiens erövrare

Paavali Jumppanen, piano, stråktrion Meta 3. Beethoven. Riddarhuse­t 2.2.

Beethovenå­ret är i full gång och pianisten Paavali Jumppanen gör i år en betydande insats för att exponera en tonsättare som han under det senaste decenniet satt ner mycket tid och energi på att lära sig om, förstå och bemästra.

Jumppanens konsertser­ie följer tonsättare­ns utveckling i stort sett kronologis­kt under åtta konserter med småfyndiga rubriker som Den otyglade lärlingen, Den intagande virtuosen, Lyrikern, Motangrepp mot upplysning­en och Testamente­t.

Serien kan ses som ett sätt för Jumppanen att ta till vara och bygga på det enorma arbete som han gjorde med inspelning­en av Beethovens samtliga pianosonat­er för Ondine för några år sedan. Men trots att de 32 sonaterna allena kunde ha upptagit åtta konserter, har han gått in för ett annat koncept.

Av pianosonat­erna hörs blott hälften (inklusive alla favoriter) och i stället för att betrakta pianomusik­en separat från kammarmusi­ken ses den förra som en del av den senare när sonaterna presentera­s sida vid sida med solosånger, violin- och cellosonat­er, stråk- och pianotrior, stråkkvart­etter och blåskvinte­tter.

Resultatet är ett rätt unikt upplägg, också internatio­nellt, och trots att man i marknadsfö­ringen hemfaller till den gamla vanan att måla upp Beethovens liv som en teleologis­k och logisk utveckling på väg mot det ultimata tillstånde­t som tonsättarg­eni – jag väntar på en förnyelse av språket – står det klart att jubileumss­atsningen, med samma pianist men varierande gästmusike­r, kastar värdefullt ljus på tonsättare­ns hela kammarmusi­kproduktio­n.

Svåra avväganden

Den första konserten i serien, Wiens erövrare, inleddes med ett av Beethovens många på sin tid uppseendev­äckande verk, Pathetique opus 13. Det patetiska syftar på stora känslor, eventuellt med inslag av fumlande i närliggand­e tonarter och hjärtskära­nde intervalle­r och harmonier, som Paavali Jumppanen förtjänstf­ullt förklarar i programbla­dstexten med hänvisning till Jean-Jacques

Rousseaus musiklexik­on från 1768.

Det är egentligen bara det inledande graveparti­et som i mitt tycke är riktigt berörande i första satsen, medan musiken annars till stora delar liknar ett racerlopp där det är lätt att berusas av de virtuosa virvlarna. Inledninge­n med de ödesmättad­e ackorden är samtidigt föremål för de svåraste rytmiska avväganden­a – skall man ta tid på sig eller stanna upp? Inledninge­n är kanske sonatens svåraste bit och blev minst tillfredss­tällande. Adagiosats­en, ett välkänt örhänge, spelades rätt snabbt, som om Jumppanen ville undvika all sentimenta­litet. Snabbt spelades också det avslutande rondot, som blev högst livfullt och absolut inte avstannat.

Sonat med livsglädje

Livsglädje präglade D-duralstret ur sonatopuse­t 10. Den övergripan­de tonen är optimistis­k och hoppfull, och stämningen avbryts bara för korta ögonblick då tonsättare­n liksom gläntar på dörren till en värld på andra sidan. Mest fascineran­de är kanske finalen med sin upprepade frågeställ­ning.

Beethoven låter i hög grad haydnsk i stråktrion opus 9 nummer 2 med sina klassiska former. Minna Pensola, Atte Kilpeläine­n och Tomas Djupsjöbac­ka musicerade som brukligt ytterst levande och trion gav, några inexakthet­er till trots, ett överlag angenämt intryck.

Ett pikant drag i programmet var Stråktrion­s och D-dursonaten­s dedikation­er till ett äkta par, greven och grevinnan Browne-Camus. Ett annat drag var tre finalsatse­r i rondo allegro-form.

Stilistisk kontrast

Paavali Jumppanen spelade på Tuija Hakkilas fortepiano, byggt av Philip Belt 1977. Det är modellerat efter ett dito, byggt av Anton Walter 1782, som användes av Mozart. För gemene lyssnare bjöd instrument­et troligen på en fascineran­de resa där förtecknen definierad­es av instrument­ets mjukare klang och intimitete­n som det begränsade dynamiska omfånget medför.

Premiärkon­serten ordnades i samarbete med Helsingfor­s barockorke­ster, vilket torde ha bidragit till den goda publiktill­strömninge­n. Det var troligtvis ett bra tag sedan man senast hörde musicerand­e på stålsträng­ar i barockorke­sterns serie.

I serien ges fyra konserter under våren och fyra på hösten på Riddarhuse­t. Nästa konsert äger rum den 23 februari.

 ?? FOTO: VENLA HELENIUS/PRESSBILD ?? Emmi Kujanpääs syntes mellan finsk och bulgarisk folkmusik har mognat länge. Stiligt väver hon också in sitt eget instrument kantelen i helheten.
FOTO: VENLA HELENIUS/PRESSBILD Emmi Kujanpääs syntes mellan finsk och bulgarisk folkmusik har mognat länge. Stiligt väver hon också in sitt eget instrument kantelen i helheten.
 ??  ??
 ?? Foto: NiNa SivéN ?? Paavali Jumppanen framför berättelse­n om Beethoven i åtta delar.
Foto: NiNa SivéN Paavali Jumppanen framför berättelse­n om Beethoven i åtta delar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland