Hufvudstadsbladet

Många skolbarn har fått vaccin mot vattkoppor

Vaccin mot vattkoppor har sedan 2017 erbjudits alla barn i åldern 1,5–11 år som inte har haft vattkoppor.

- SPT

Vaccinet ingår i det nationella vaccinatio­nsprogramm­et och är gratis. Enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL) har vaccinatio­nen av barn i skolåldern varit framgångsr­ik. Det rapportera­r THL i ett pressmedde­lande.

När vaccinatio­nsprogramm­et började var ungefär vart femte barn som började skolan och var tionde tolvåring utan skydd mot vattkoppor. Nu är nästan alla barn skyddade mot sjukdomen.

– Det är bra att skolbarnen har vaccinerat sig flitigt. Vattkoppor är en allvarlig sjukdom att insjukna i för en vuxen och kräver nästan alltid behandling med virusläkem­edel, säger Tuija Leino, överläkare på THL, i pressmedde­landet.

Oroväckand­e siffra

Större barn har även i stor utsträckni­ng vaccinerat­s på rådgivning­en. Av de barn som föddes 2013 hade hälften ännu inte insjuknat i vattkoppor då vaccinatio­nsprogramm­et lanserades. Enligt THL:s uppgifter har nu drygt 50 procent av den åldersgrup­pen vaccinerat­s.

Bland småbarnen är däremot färre barn vaccinerad­e, vilket THL uppger vara oroväckand­e. Nästan var femte 1,5-åring vaccinerad­es inte under åren 2017–2019.

– Det är viktigt att man blir immun mot vattkoppor redan som barn, då man till exempel även kan insjukna under en semesterre­sa, säger Leino.

Smittar lätt

Vattkoppor innebär ett inflammati­onstillstå­nd i hela kroppen. Enligt THL smittar vattkoppor väldigt enkelt. De mest typiska symtomen är utslag med blåsor och feber som varar i ungefär 5–7 dygn.

För vuxna kan symtomen vara ännu kraftigare. Också risken för följdsjukd­omar är högre hos vuxna. Sjukdomen är speciellt allvarlig för gravida.

Vaccinet mot vattkoppor ges i två omgångar. Första dosen ges då barnet är kring 1,5 år. Andra dosen ges då barnet är 6 år.

Tack vare vaccinatio­nsprogramm­et har viruscirku­lationen minskat bland befolkning­en och barn drabbas mer sällan av vattkoppor.

 ?? FOTO: PIXABAY ?? Enligt THL är det oroväckand­e att nästan vart femte barn som 2017–2019 var i åldern 1,5 år inte har fått vaccinet.
FOTO: PIXABAY Enligt THL är det oroväckand­e att nästan vart femte barn som 2017–2019 var i åldern 1,5 år inte har fått vaccinet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland