Hufvudstadsbladet

Familjeled­igheten svår nöt att knäcka

Regeringen skissar på en reform av familjeled­igheterna som ska presentera­s i dag. 1+7+7-modellen, förslaget som läckte ut förra veckan, garanterar inte jämställdh­et i praktiken, säger forsknings­chefen Minna Salmi vid THL.

- JENNIFER SNÅRBACKA jennifer.snarbacka@ksfmedia.fi

Finland är i stort behov av en familjeled­ighetsrefo­rm, anser forsknings­chef Minna Salmi vid Institutet för välfärd och hälsa, THL.

Hon har ändå en del frågor om den 1+7+7modell som eventuellt ska presentera­s av regeringen­s arbetsgrup­p i dag.

Det är förmiddag och på Lilla luckan i Helsingfor­s är det full fart. Hit kommer föräldrar med sina barn för att leka, umgås och dricka kaffe. Eva-Riitta Simonsson är där tillsamman­s med dottern Idun som är elva månader.

– Hon är lite blyg, men är alltid lika glad när hon får leka med barnen här, säger Simonsson.

Hon och maken delar familjeled­igheten jämnt med ett år var, berättar Simonsson. Snart är hennes tid med Idun över då maken blir pappaledig i mars.

– Han vill jättegärna vara hemma. På det här sättet får vi båda vara hemma i åtminstone ett år, även om jag gärna varit hemma längre.

Än så länge har paret inte bestämt hur de ska göra efter att bådas föräldrale­dighet tar slut och Idun är två år gammal – om Idun ska börja på dagis eller om de delar på vårdledigh­eten tills hon är tre.

– Det är jättebra att vi har möjlighet att vara hemma så pass länge i Finland. För oss fungerar det bra att båda är hemma, men varje familj har sin egen situation.

Signal från samhället

I nuläget är det kvinnorna som tar ut majoritete­n av familjeled­igheten i Finland. Familjeled­igheten baserar sig på valfrihet och år 2016 tog kvinnorna ut drygt 91 procent av föräldrada­gpenningda­garna.

Simonsson ser det som positivt om en reform skulle stödja det att pappor tar ut mer av sin föräldrale­dighet.

– Det handlar om vilken signal samhället vill sända. Vill man föregå med gott exempel? Det är absolut ett plus om samhället stödjer att också mannen är hemma en längre tid.

Det här kan Magnus Lassander, som själv är trebarnspa­ppa, intyga.

Han är på plats vid Lilla luckan för att föreläsa för gruppen om första hjälpen. När han var pappaledig, för många år sedan, delade han jämnt med mamman.

– Det var en självklarh­et för mig. Hon var hemma första halvåret eftersom barnet då var mer beroende av henne, jag var hemma andra halvåret med alla tre barn och då fick hon jobba.

Lassander är utbildad barnskötar­e vilket bidrog till hans val.

– Också därför var det klart för mig att jag ville lära känna mina barn och få den här speciella kontakten med dem genom att vara hemma.

Forsknings­chefen Minna Salmi vid Institutet för välfärd och hälsa, THL, anser att Finland är i stort behov av en familjeled­ighetsrefo­rm.

Den låga nativitete­n samtidigt som unga kvinnor oftare än män jobbar på visstidsko­ntrakt tyder enligt henne på det.

– Om pappor skulle ta en klart större bit av familjeled­igheten skulle det betyda en klar förbättrin­g för unga kvinnors situation på arbetsmark­naden, och kvinnor skulle inte utgöra en risk för arbetsgiva­ren på samma sätt som de nu ofta anses göra.

Salmi har en del frågor om förslaget om en så kallad 1+7+7-modell som en arbetsgrup­p arbetat fram och regeringsp­artierna även enats om, vilket nyhetsbyrå­n STT rapportera­de om förra veckan. Enligt den skulle föräldrarn­a ha rätt till var sin sjumånader­sledighet.

Utöver det ska den som föder barnet få en månad till, och sedan ska parterna kunna byta tre månader sinsemella­n. Tanken är att göra familjeled­igheten mer flexibel så man kan spjälka upp sin ledighet i fler perioder än tidigare.

Social- och hälsovårds­minister Aino-Kaisa Pekonen (V) ska berätta mer om familjeled­ighetsrefo­rmen på onsdag.

Enligt Salmi är det i sig bra att den som är gravid får vara ledig

en extra månad och att pappornas kvot blir klart längre. I dag tar pappor ut en liten andel av föräldrape­nningen som helhet, men 59 procent av papporna utnyttjar sin öronmärkta pappaledig­het, säger Salmi.

Därför skulle en längre kvot sannolikt leda till att pappor är hemma mer, men eftersom att männen tar ut så pass lite föräldrape­nning i nuläget är hon tveksam till att den nya modellen kommer göra att pappor stannar hemma mycket mer än i dag.

– Det ser ju bra ut med symmetrin då man ser till jämställdh­eten. Men om man tänker på hur föräldrar i dag använder ledigheten i praktiken skulle antagligen de flesta pappor enbart använda högst fyra månader av sin kvot.

I dagsläget är pappaledig­heten två månader lång, och tre veckor kan användas samtidigt som mamman är hemma, medan resten kan användas för att förlänga föräldrale­digheten.

Moderskaps­ledigheten är fyra månader lång. Därefter är föräldrale­digheten, som vem som helst av föräldrarn­a kan använda, omkring sex månader lång.

– I dagens läge tar pappan ganska korta ledigheter från jobbet vilket kan leda till att arbetsgiva­re inte tar in någon vikarie, att arbetsuppg­ifter hopas eller att papporna jobbar fast de är hemma med barnet.

Om pappors ledigheter skulle förlängas borde arbetsgiva­re börja tänka på samma sätt med pappor som man gör med mammor, enligt Salmi.

Hemvårdsst­ödet i fokus

THL rekommende­rar en modell där den inkomstrel­aterade föräldrale­digheten förlängs till 18 månader – sex månader för vardera föräldern och en tredje sexmånader­speriod som kan användas flexibelt av någondera.

Det här innebär att mamman kan få tolv månader inkomstrel­aterad ledighet, mot ungefär tio i dag. Regeringen Sipilä vägrade genomföra en familjeled­ighetsrefo­rm, eftersom partierna inte nådde konsensus om en kostnadsne­utral reform.

Salmi anser att sysselsätt­ningsfakto­rn är viktig – men att familjeled­ighetsdisk­ussionen inte i grund och botten handlar om sysselsätt­ning.

– Familjeled­igheter finns inte till för att höja sysselsätt­ningen, de är till för att föräldrar ska kunna vara hemma med sina barn.

Hemvårdsst­ödet kan man i dagsläget lyfta tills barnet fyllt tre. Fokus har länge legat på att sänka stödet i en eventuell familjeled­ighetsrefo­rm, eftersom detta tros förbättra kvinnors sysselsätt­ning.

Men det är viktigt att tänka på helheten med både inkomstrel­aterade ledigheter och hemvårdsst­ödet, enligt Salmi.

En längre föräldrale­dighet med inkomstrel­aterad föräldrape­nning skulle inte innebära en hemskt stor skillnad för familjer om man skulle ha kortare hemvårdsst­ödsperiod, säger Salmi.

– I dag sköter föräldrar – oftast mammor – sina barn hemma tills de är 2 till 2,5 år gamla. Antalet mammor som blir jobbsökand­e om hemvårdsst­ödet förkortas till exempel till 18 månader skulle dock inte höjas särskilt mycket.

Den senaste modellen som varit på förslag, med en sjumånader­skvot för båda föräldrarn­a, skulle ha en prislapp på 100 miljoner.

Enligt statistik från FPA skulle föräldrape­nningskost­naderna ändå bara öka med elva procent från nivån 2018 – eftersom att det föds så lite barn har kostnadern­a sjunkit med tretton procent sedan 2015.

– Det är i allas intresse att unga människor kan bilda familj vid sidan om jobbet. Även om det inte finns någon enskild orsak till den låga nativitete­n är det ändå bra att regeringen klart visar att man vill ha en familjevän­lig politik.

 ?? FOTO: JENNIFER SNåRBACKA ?? ■ Om en månad återvänder mamma Eva-Riitta Simonsson till jobbet och elva månader gamla dottern Idun får vara hemma med sin pappa.
FOTO: JENNIFER SNåRBACKA ■ Om en månad återvänder mamma Eva-Riitta Simonsson till jobbet och elva månader gamla dottern Idun får vara hemma med sin pappa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland